Journalist Peter Fredberg glemmer sent et VM med nøgne kvinder på værelset, bomben på isen og den pissende løve.

Man tror, det er løgn. Det kan ikke ske i en VM-turnering. Ikke engang i C-gruppen bag jerntæppet i 70’erne. Men den er god nok. Jeg var der selv.

Altså ikke på hotellet, hvor to danske ledere blev lokket med sex, hvis de ville sørge for, at Danmark ikke vandt. Men jeg så, da der blev smidt en røgbombe ind på isen for næsen af en chokeret Gladsaxe-back Sven Andersson. Og det var skriveren af disse linjer, løven pissede på, da vi var i det bulgarske statscirkus på hviledagen.

Vi var tre danske journalister i Sofia i 1975, Allan Larsen, Ritzau, Mogens Ruggaard, Ekstra Bladet, og denne signatur fra B.T.  Danmark sluttede for fjerde gang i træk på næstsidstepladsen i IIHFs dårligste VM-kategori. Egentlig ikke noget særligt at skrive hjem om.

Bulgarien havde på kongressen tre år forinden fået VM-arrangementet, da de garanterede to indendørs baner. Da det kom til stykket, var der alligevel ikke penge til skøjtehaller, så VM foregik udendørs.

Det med de falske forudsætninger var dog kun en biting i skandalernes VM. Det blev værre.

Lad os starte med en episode på isen. I Danmarks kamp mod Bulgarien blev der kastet en røgbombe ind på isen i starten af tredje periode. Den eksploderede med et voldsomt brag, lavede et hul i isen og sværtede den til i en radius på over en meter.

Gladsaxe-backen Sven Andersson så i sidste øjeblik bomben og nåede at skøjte et par meter væk inden eksplosionen. Han slap uskadt, men var chokeret.

”Det var sgu uhyggeligt, du. En sindssyg tilskuer. Var bomben eksploderet i hovedet på mig, havde jeg risikeret synet og liv og lemmer,” sagde en oprevet Sven Andersson.

Bombemanden viste sig at være en 16-årig skoledreng. Han blev anholdt og idømt 14 dages straffearbejde med kanalgravning.

De 3.000 fanatiske og usportslige bulgarske tilskuere var et andet kapitel. De skyede ingen midler for at chikanere modstanderne og de svage dommere.

Jesper Hviid blev i de døende minutter så rasende på de partiske dommere, at han jagtede en af dem og indkasserede matchstraf og en spilledags karantæne.

Det var landstræner Kai Lassens sidste VM. Han sagde efter Bulgariens 3-2 sejr: ”Vi vidste, hvad der ventede os. Men alligevel en chokerende oplevelse.”

Der blev talt meget om de gangstermetoder, der blev benyttet for at få Bulgarien op i B-gruppen (det lykkedes også med en andenplads efter Norge). Der blev manipuleret efter noder og lagt pres på ledere og dommere. Korruption og bestikkelse var en del af kulturen i jerntæppelandet.

Efter VM fortalte holdleder Bent H. Nielsen mig en spøjs oplevelse, han og DIUs formand, Keld Vestergaard, havde været udsat for aftenen inden Bulgariens-kampen.

”Da jeg kommer op på mit værelse, sidder der en kraftig, sorthåret og splitternøgen bulgarsk kvinde på sengekanten. Jeg styrter ind til Keld og opdager, at der også sidder en nøgen kvinde inde hos ham,” siger Bent H. Nielsen.

”De fortæller os, at hvis vi ville love, at Danmark ikke vinder, skulle vi få en hyggelig nat. Vi bad dem om at pakke sammen og forsvinde. Og så grinede vi ellers af historien. Nu vandt Danmark ikke, men det var ikke Kelds og min skyld.”

Jeg har fundet min rangliste frem fra turneringen i 1975. Gladsaxe-målmanden Bent Roland Hansen var i særklasse bedste danske spiller og ”mere end halvdelen af holdet”. Bedste backs var Tommy Pedersen, Ole Møller og Sven Andersson og bedste forwards Egon Kahl og Søren Gjerding.

En speciel oplevelse havde jeg i det bulgarske statscirkus. Vi tre danske journalister var kommet i sidste øjeblik og fik anvist en plads ved manegekanten. Under det store løvenummer lige for snuden af os blev jeg overpisset fra top til tå af en sur hanløve.

Min gode kollega, Mogens Ruggaard, skrev om episoden:

”Som den verdensmand, Peter er, rejste han sig og bukkede for publikum. De må have set tragedien, for bifaldet bragede. Cirkusdirektøren havde også klasse, for der stillede en tjener med guldgaloner på skuldrene og et skinnende hvidt viskestykker over armen, som holdt en magnum champagne. Og vi tilgav løven.”

Det var rigtigt nok med champagnen, men jeg rejste mig ikke og bukkede.


TØMMER BØDEKASSEN: Også Rungsted-spillerne smider penge til støtte 30.000 KRONER: Frederikshavn-truppen smider bødekassen ind som støtte