Journalist Peter Fredberg skriver om Esbjerg-succesen i den første pokalfinale i 1988

Kanonslagene gav genlyd mellem betonvæggene i Danmarks første ishockeyarena, Brøndby-Hallen. Og på isen diskede Esbjerg og Rødovre glimtvis op med champagnehockey.

En håndfuld nytårsbranderter blandt de 2.850 tilskuere var også en farverig del af pokalfinalens festfyrværkeri.

Jeg har skruet tiden tilbage til torsdag 29. december 1988. Til BRF Cup, DIUs første pokalturnering.

Esbjerg slog Rødovre 8-4 og løb med de 50.000 kr. fra hovedsponsoren BRF, Fair Play-pokalen samt Fighterpokalen til en af de bedste backs i dansk ishockey nogensinde, Radoslav Svoboda.

Den tjekkiske superstjerne kørte dobbeltskift i såvel semifinalen (mod AaB) som i finalen og gjorde med en utrættelig arbejdsindsats valget let for os skriverkarle.

Engagementet på tilskuerpladserne og to hold, der både kunne og ville, skabte en stemning, man ikke havde oplevet magen til på en ishockeybane øst for Storebælt siden de glade VM-dage i 1987.

Dog kunne man godt have undværet en episode et kvarter inde i tredje periode, hvor ophidsede Rødovre-supportere kastede snesevis af plastikpuder og to flasker ind på isen i protest mod hoveddommeren Søren Helbos udvisning af Allan Sørensen.

Hatten af for Rødovre-kaptajnen Olaf Eller, som midt i den kaotiske larm bad om mikrofonen og fra isen appellerede til Rødovres fans om at vise lidt af den hockeykultur, der kendetegner klubben fra Københavns vestlige opland.

Rødovre fik ellers en drømmestart med to mål af Kim ”Musen” Andersen. Det første allerede efter 30 sekunder. Men vestjyderne åd sig langsomt ind i kampen og vandt fortjent.

Efter at Rødovre havde arbejdet sig op fra 2-5 til 4-5 på mål af Olaf Eller og Allan Sørensen, satte Erik Lodberg, Erik B. Andersen og Stig Nielsen tingene på plads i tredje periode.

Ishockeyjournalisterne havde på pokalturneringens All Star-hold ikke færre end fem Esbjerg-spillere: Målmanden Lars Henriksen, backerne Søren Jensen og Radoslav Svoboda og angriberne Erik Lodberg og Stig Nielsen.

Til de mange tilskueres skuffelse kom kun en enkelt Rødovre-spiller på All Star-holdet, den lille, gudbenådede tekniker, ”Musen”.

”Selv om vi tabte, var det en kæmpeoplevelse at spille i sådan en atmosfære. Stemningen i Brøndby-Hallen var en stor inspiration for os,” sagde han.

I kampen om tredjepladsen udklassede Herlev et demoraliseret AaB-hold 8-2 i en trist forestilling med mange hævnakter og matchstraf til AaBs Per Viggo Jakobsen.

For Esbjerg blev Danmarksturneringen ikke den store succes. En femteplads i grundserien var ikke nok til at komme med i slutspillet.

Endnu dårligere gik det for Rødovre, som sluttede sidst blandt de syv hold, men slap for nedrykning, da eliteserien den kommende sæson skulle udvides til otte hold. DM-guld til Frederikshavn med 2-0 i kampe i finalen mod AaB.

Snart afgøres det, hvem der skal være vært for denne sæsons Metal Final4, der afgør, hvem der skal være pokalvinder i indeværende sæson. Det bliver 33. gang i historien, at der kåres en vinder af det "lille trofæ" i dansk ishockey, som faktisk har vist sig at være ganske stort. 


Positiv stemning hos Metal Final4-direktørerne Kommentar: Metal Final4 kan sagtens leve andre steder end i Aalborg