Danmarks Idrætsforbund er tildelt midler i ny aftale under forsvarsforliget, så sportens helt særlige anerkendelse af Danmarks tidligere udsendte, Veteran Match, kan fortsætte til og med 2029.

Mere end 3.000 tidligere udsendte og deres familiemedlemmer deltog denne september i sportens storanlagte hyldest, Veteran Match. Her kunne de gratis komme ind at se kampe i de bedste rækker inden for fodbold, håndbold og ishockey, og til kampene viste både spillere og tilskuere deres respekt for landets veteraner gennem taler, klapsalver, bannere og flag.

Denne anerkendelse er nu sikret frem til og med 2029, da Veteran Match får tildelt 11,3 millioner kroner over de næste fem år i en ny politisk aftale under forsvarsforliget.

”Det er en stor lettelse, at vi nu med sikkerhed ved, at vi kan fortsætte Veteran Match. I Danmark har vi ikke så stor en tradition for at anerkende og hylde vores veteraner for deres indsats, og den almindelige danskers bevidsthed om soldaternes indsats har været begrænset. Det er vi med til at ændre med Veteran Match,” siger næstformand Frans Hammer fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), der står bag Veteran Match.

Indsatsen har indtil nu været finansieret af Grundfos Fonden.

”Det er vigtigt, at de gode indsatser, vi er med til at sætte i gang, får et bæredygtigt liv og kan fortsætte uden vores økonomiske støtte. Veteran Match er et vigtigt initiativ, der gør en forskel for mange og giver veteraner og deres familier gode oplevelser sammen – i nogle fantastiske anerkendende rammer,” siger fondsdirektør Kim Nøhr Skibsted fra Grundfos Fonden.

Anerkendelse siden 2020

Veteran Match fandt sted for første gang i 2020 som et pilotprojekt, hvor Københavns Kommune og F.C. København inviterede veteraner til kamp i Parken. Eventet blev en succes og allerede året efter bredte konceptet sig til herrernes topligaer inden for både fodbold, håndbold og ishockey.

Omkring 45 kampe i alt – på tværs af ligaerne – dedikeres nu til anerkendelse af veteranerne og deres pårørende hvert efterår. Her stiller divisionsforeninger og klubber op under ledelse af DIF for sammen med kommuner og lokale veteranaktører at skabe en unik oplevelse for Danmarks tidligere udsendte.

”Når man har været udsendt for Danmark og ydet en indsats – ofte under meget krævende vilkår og væk fra familie og venner – betyder det meget at blive anerkendt af andre, som ved noget om sammenhold og det at indgå i et team. Sportens verden handler netop om at stå sammen, og derfor er det en perfekt ramme, hvor både veteraner og deres pårørende bliver hædret. Tusind tak for den store opbakning – vi glæder os til næste år,” lyder det fra brigadegeneral Jesper Momme, der også er en del af styregruppen for Veteran Match.

Skulder mod skulder – på banen, isen og i felten

For at få Veteran Match til at leve gør klubberne i toppen af dansk fodbold, håndbold og ishockey en enorm indsats for at skabe den gode oplevelse. Spillere og dommere løber på banen i særlige kamptrøjer, der foræres tusindvis af billetter, mad og drikke væk, og kamptrøjer sættes til salg til gavn for veteraner i udsatte positioner.

For at få det hele til at spille, skal logistikken være på plads – men Veteran Match er alt arbejdet værd.

”Vi er taknemmelige for soldaternes indsats – for dét, de har ydet for vores land. Fodbolden er taknemmelig. Og det vil vi gerne vise. Det gør vi gennem Veteran Match – og det er vi glade for at kunne fortsætte med,” siger direktør Claus Thomsen fra Divisionsforeningen.

For Danmarks Ishockey Union (DIU) betyder det noget særligt at kunne dedikere en række kampe til anerkendelse af landets veteraner, fordi mange tidligere soldater har et tæt forhold til netop ishockey.

”Veteraner er godt integreret i mange klubber i dagligdagen både som spillere og frivillige, men det at afholde et arrangement for at sige tak og anerkende en uvurderlig indsats er noget alle glæder sig til at støtte op om. Både klubber og forbund er stolte af at kunne bakke op om en  god og vigtig sag,” siger direktør Peter Froulund fra DIU.

Veteran Match er ifølge direktør Thomas Christensen fra Tophåndbold en måde, hvorpå sporten kan give noget tilbage – ikke kun til veteranerne, men også til deres familier:

”Veteran Match har gennem de seneste år udviklet sig til et fast element i de danske herrehåndboldklubber, og det er derfor en rigtig god nyhed, at grundlaget for det fortsatte arbejde er sikret. De danske håndboldklubber oplever altid en utrolig stor opbakning lokalt, og det er med stor glæde og tilfredshed, at vi sammen kan give tilbage til lokalsamfundet med både en anerkendelse til veteranerne og en oplevelsesdag til dem og deres pårørende, lyder det fra direktøren.

Fodbolden, ishockey og håndbolden står klar til at invitere veteraner og deres pårørende til kamp igen næste efterår, hvor billetterne efter planen frigives i sidste halvdel af august.

FAKTA: Det siger veteranerne

DIF har i år gennemført en undersøgelse af veteranernes oplevelse af Veteran Match.

  • 83 procent oplevede anerkendelsesindsatserne som ”meget gode” eller ”gode”.
  • 94 procent havde en ”rigtig god” eller ”god” helhedsoplevelse af Veteran Match.
  • 99 procent vil anbefale Veteran Match til andre.

Mathias Bau sprudler for øjeblikket og hygger sig med at spille hockey Odense Bulldogs udvider salgsteamet med Daniel Baastrup