I dag starter VM i Herning, der byder på opgørene Schweiz-Tjekkiet og efterfølgende Danmark-USA. Vi kigger her lidt frem mod hvad der venter

Tasken er pakket, den enorme og meget alsidige fanzone er inspiceret, akkrediteringskortet er afhentet og pressetribunen er blevet lokaliseret. Med andre ord, så kan der nu for alvor tages hul på en af historiens største sportsbegivenheder på dansk grund: VM i ishockey 2025.

I 2018 var VM i Herning og København én stor folkefest, hvor fangrupperne fra de deltagende nationer i al fred og fordragelighed festede, skrålede, legede, spillede, spiste og drak sige om side. For selvom man indenfor ishockeysporten naturligvis støtter sine lokale og nationale helte, så er man til syvende og sidst nemlig også én stor familie. Med mere end 353.000 solgte billetter i 2018, så var det selvsagt en meget stor ishockey-familie, der var samlet i Danmark for syv år siden.

Mens det var én stor fornøjelse, at være en del af folkefesten i 2018, hvor alt omkring turneringen og dens afvikling forløb formidabelt godt, og hvor Danmark bl.a. også leverede et af historiens største resultater, ved at slå stormagten Finland, så glippede den kvartfinaleplads, som alle i ishockey-Danmark havde håbet så meget på. De danske løver måtte i den sidste spillerunde se sig besejret af Letland, efter en resultatmæssigt i øvrigt meget tæt kamp, hvor Andris Dzerins sikrede letterne den spinkle sejr på 1-0.

Det helt store spørgsmål er naturligvis, om Danmark i år kan sikre sig en plads i kvartfinalen på egen is.

Der er ingen tvivl om, at det vil være kæmpestort for alle implicerede parter i og omkrig det danske mandskab, dets store fanskare og hele organisationen bag det store arrangement. Men spørgsmålet er jo så, om det mon også er realistisk?

Her er det helt korte svar vel i bund og grund nej. Men havde man tilbage i 2002 spurgt om det var realistisk, at en i ishockeymæssig forstand lilleputnation som Danmark, ville forblive oppe i ishockeysportens fineste selskab som dengang hed ”A-gruppen”, i mindst 23 år i træk, så ville langt de fleste nok også have rystet på hovedet.

Derfor er der bestemt heller ingen grund til at opgive håbet på forhånd. Som det nok er de fleste danske ishockeyentusiaster bekendt, så er det to gane tidligere lykkedes for Danmark, at indløse billet til kvartfinalerne: I 2010 og i 2016. I 2016 blev der i øvrigt spillet efter det samme VM-format som i dag. Så intet er umuligt.

Men der er ingen tvivl om, at det bliver en stor udfordring for de danske løver, der her i 2025 stiller med et noget mindre meriteret mandskab, end man gjorde på hjemmebane i 2018, hvor spillere som Frans Nielsen, Mikkel Bødker, Oliver Bjorkstrand, Philip Larsen, Frederik Andersen, Peter Regin og Jannik Hansen bidrog med erfaringer fra hundredvis af kampe i verdens stærkeste liga NHL.

Så mange profiler af den kaliber, og med så imponerende CV’er stiller Danmark i udgangspunktet ikke med her til VM i 2025, om end der naturligvis i princippet er mulighed for at flyve forstærkninger ind fra Nordamerika, hvis de danske profiler ”over there” bliver slået ud af slutspillet. Men med både Carolina (Frederik Andersen), Washington (Lars Eller - som har meldt afbud), Las Vegas (Jonas Røndbjerg) og Winnipeg (Nikolaj Ehlers) i kvartfinalerne i NHL, så virker det ikke umiddelbart sandsynligt.

Men mindre kan også gøre det. For lad os ikke glemme, at Danmark eksempelvis har kvalificeret sig til vinter OL to gange i træk, senest for kun ca. ni måneder siden i Aalborg. Selvom der her var dansk ”NHL-blod” på isen i form af Nikolaj Ehlers, Lars Eller, Jonas Røndbjerg og Frederik Andersen, så er det værd at bemærke, at der ved OL-kvalifikationen i Aalborg blev scoret flere mål af danske spillere, der ikke aktuelt spiller i NHL, en der gjorde af danske spillere, som spiller i NHL. En statistik der måske vidner om, at det anno 2025 er sammenhold og et stærkt kollektiv, der i højere grad end individuelle præstationer, skal sikre dansk succes.

Det danske kollektiv får noget af en ilddåb, da modstaderne i de tre første kampe er mod de på papiret klart stærkeste modstandere. Danmark møder her i rækkefølge USA, Schweiz og Tjekkiet. USA har været i semifinalen ved tre ud af de fire seneste VM-turneringer og Schweiz vandt sølv ved sidste års VM i Tjekkiet, hvor de i finalen netop måtte se sig slået af de forsvarende tjekkiske verdensmestre.

Ethvert point, som Danmark måtte hente i de tre indledende kampe, vil derfor også være en både stor og yderst kærkommen bonus, forud for de fire sidste puljekampe mod Kasakhstan, Ungarn, Norge og Tyskland. For det er i udgangspunktet de fire hold, som Danmark må skulle forvente at kæmpe med om den sidste kvartfinaleplads, hvis ellers det går som bookmakerne spår.

Men det charmerende ved sportens verden er jo som bekendt, at det bestemt ikke altid går som bookmakerne spår. Spørg bare i Sverige, der i 2021 blev efterladt i en tilstand af chok, da ”Tre Kronor” missede pladsen i kvartfinalen og opnåede det dårligste VM-resultat siden 1937, i øvrigt efter at svenskerne for første gang nogensinde havde tabt til Danmark i en VM-kamp.

Hvordan det kommer til at gå ved VM 2025 bliver vi meget snart klogere på. Forude venter således 30 spændende kampe på dansk grund i Herning: 28 puljekampe og to kvartfinaler.

Lad os tage et nærmere kig på de syv mandskaber, som Danmark krydser klinger med i puljekampene:

USA:
Placering på verdensranglisten: 6
Resultat ved VM i 2024: 5
Historisk dansk statistik mod USA:
11 kampe: 1-1-0-0-9 (Vundet, vundet OT, uafgjort, tabt OT, tabt)

Schweiz:
Placering på verdensranglisten: 5
Resultat ved VM i 2024: 2
Historisk dansk statistik mod Schweiz:
33 kampe: 2-1-1-1-27 (Vundet, vundet OT, uafgjort, tabt OT, tabt)

Tjekkiet:
Placering på verdensranglisten: 4
Resultat ved VM i 2024: 1
Historisk dansk statistik mod Tjekkiet:
12 kampe: 1-2-0-2-7 (Vundet, vundet OT, uafgjort, tabt OT, tabt)

Kasakhstan:
Placering på verdensranglisten: 15
Resultat ved VM i 2024: 12
Historisk dansk statistik mod Kasakhstan:
9 kampe: 5-0-0-0-4 (Vundet, vundet OT, uafgjort, tabt OT, tabt)

Ungarn:
Placering på verdensranglisten: 18
Resultat ved VM i 2024: Oprykker
Historisk dansk statistik mod Ungarn:
66 kampe: 29-0-4-0-33 (Vundet, vundet OT, uafgjort, tabt OT, tabt)

Norge:
Placering på verdensranglisten: 12
Resultat ved VM i 2024: 11
Historisk dansk statistik mod Norge:
102 kampe: 42-2-9-7-42 (Vundet, vundet OT, uafgjort, tabt OT, tabt)

Tyskland:
Placering på verdensranglisten: 8
Resultat ved VM i 2024: 6
Historisk dansk statistik mod Tyskland:
29 kampe: 5-6-0-1-17 (Vundet, vundet OT, uafgjort, tabt OT, tabt)

Til sammenligning ligger Danmark inden VM 2025 placeret som nummer 11 på verdensranglisten. Ved VM i 2024 blev Danmark placeret som nr. 13.

I bestræbelserne på at forbedre placeringen fra i fjor stiller Danmark med nedenstående trup i Herning:

Målmænd:
Frederik Dichow Nissen
Sebastian Dahm
Mathias Seldrup

Backs:
Anders Koch
Jesper Jensen Aabo
Daniel Baastrup
Markus Lauridsen
Mathias Lassen
Nicholas B. Jensen
Oliver Lauridsen
Phillip Bruggisser

Forwards:
Mathias From
Oskar Fisker Mølgaard
Alexander True
Christian Wejse
David Madsen
Felix Scheel
Joachim Blichfeld
Mikkel Aagaard
Nick Olesen
Nicklas Jensen
Morten Poulsen
Patrick Russell
Mathias Bau Hansen
Nicolai Meyer


VM 2025: Verdensmestrene vandt medrivende åbningskamp i overtid OPTAKT - VM DAG 1: DANMARK mod USA - og hvad skal du ellers se?