Final4-weekenden er løftet op siden man i 2018 "prøvespillede" før VM i Jyske Bank Boxen

Det har holdt utrolig hårdt for ishockeyens pokalturnering, der flere gange har været tæt på kollaps. Det er svært at tro, at det har været "ishockeyens stedbarn", når vi står foran en festlig weekend med over 10.000 fans på lægterne i Aalborg.

Det begyndte faktisk med både "Final2" og "Final4" helt tilbage i slutningen af 80'erne og i begyndelsen af 90'erne, hvor det bedste/de to bedste hold fra øst og vest mødtes i den gode, gamle Brøndbyhallen til en finale. Om der var tilskuere? Hvis Rødovre var i finalen, var det gerne tilfældet, ellers ikke.

Som 90'erne skred frem, forsøgte man flere forskellige modeller, der var baseret på præstationerne i grundspillet, hvor man ligesom nu "knækkede" turneringen på et bestemt og lod den tælle som pokal. Semifinalerne blev gerne spillet over to kampe, mens grundspillet stadig kørte og pokalfinalen altså også "sidst på grundspillet".

Vi var tilbage i Final4-modellen i 1999, hvor Frederikshavn og Vojens spillede finale for 400 tilskuere i Rødovre Centrum Arena. Modellen blev droppet igen og så var vi tilbage i flere forskellige modeller: Placeringen i grundspillet og i en del sæsoner også med kvartfinaler i "pre-season". 

Turneringen blev aflyst og var ved at dø i 2000/01, som undertegnede husker det, fordi Herning ikke ville være og andre fulgte efter det eksempel. 

HUSK MEDIA DAY! Optakt til Metal Final4 direkte: 

Det sker i dag klokken fra klokken 16:00 (interviews mm. begynder 16:30) og det hele sendes på Metalligaen.tv og de fire deltagende klubbers Facebook-kanaler. Du kan også se med via Metal Ligaens Facebook-side. 

Heldigvis blev der holdt ved og op gennem 00'erne steg pokalturneringen i status, i hvert fald for de fire hold, der kom frem til semifinalen. Finalen blev oftest et tilløbsstykke og det steg i prestige at vinde "den lille titel".

Eksempelvis var det en kæmpe forløsning for AaB Ishockey at vinde finalen i 2007 hjemme i Samsøgade og sikre sig den første titel siden 1981. Pokalen har også været Odenses titel-domæne med overraskende sejre i finaler i både Odense og Frederikshavn, hvor fynboerne i 2016 aflyste den sagnomspundne fest på Buddy Holly, som White Hawks efter sigende havde arrangeret. 

I 2017/18-sæsonen begyndte den nye Final4-æra i anledningen af, at Jyske Bank Boxen skulle testes frem mod VM i Herning og siden er Metal Final4-arrangementet blot vokset og vokset, og det er - set fra undertegnedes side - ikke mindst Aalborg Pirates' fortjeneste. 

Nordjyderne har stået for en række formidable arrangementer, og det tyder ikke på, at det bliver anderledes i den kommende weekend. 

Metal Final4-pokalfinalen i morgen er nummer 32 i historien. 

Antal pokaltitler:
Herning 8 
Rungsted 5
Odense Bulldogs 4
SønderjyskE 4
Esbjerg 3
Frederikshavn 3
Aalborg 3
Rødovre 1

NB: Klubberne har optrådt i forskellige selskaber/konstellationer som for eksempel AaB Ishockey og Nordsjælland Cobras. 


Mattias Pettersson er "Metal Final4"-målmand for SønderjyskE SE MEDIA DAY før METAL FINAL4 LIVE!