Manglende oprykning i begyndelsen af 60'erne kostede Viborg en skøjtehal og dermed også status som ishockeyby

Viborg er ligeledes en af de større byer i Provinsen, hvor ishockeysporten i flere omgange har været i antrit i byen, og hvor manglen på kunstig is til sidst fik byens klub til at kapitulere. For omkring 20 år siden, sidst i 80’erne, var bygningen af en skøjtehal senest på den kommunale dagsorden, men desværre uden endelig succes.

Det var flere af de folk, der tidligere havde spillet ishockey i byen, der forsøgte at påvirke politikerne. Byens ishockeyklub dukkede allerede op i avisudklip fra sidst i 40’erne, men klubben udviklede sig for alvor i sidste halvdel af 50’erne, hvor et bysbarn ved navn Flemming Schou kom hjem fra Canada og var stærkt inspireret af, hvad han havde set i ishockeyens moderland.

Sidst i 50’erne og først i 60’erne var Viborg Skøjteløberforening, der en overgang konverterede til at hedde Viborg Ishockeyklub, blandt de absolut stærkeste i Jylland, og i 1962 og 1963 var Viborg faktisk i oprykningsfinalen til 1. division, hvor klubben faldt til henholdsvis Gladsaxe og Rødovre, der i selv samme sæsoner fik deres kunstige isbaner og dermed fremragende muligheder for at træne og dygtiggøre sig.

Historien fortæller, at kommunen havde lovet ishockeyspillerne i Viborg en bane, hvis det skulle blive til oprykning til 1. division i kampen mod Rødovre, så på den måde har Viborg altså blot været en enkelt kamp fra at blive en rigtig ishockeyby med egen is, men i stedet måtte spillerne fortrække til yderlige træningstider i Vojens og Esbjerg, fortælles det i Finn Højbjergs bog “Viborg - sport i bevægelse i 100 år”.

Fire tidligere Viborg-spillere var på Hernings hold i 1. division i 1968. Det var Poul Mørup, Thøger Larsen, Niels Groth og Ivan Møller, der alle havde tilhørt den første generation af ishockeyspillere fra Viborg, der også i 1964 og 1965 var tæt på at rykke op fra 2. division. Siden faldt klubben nedad i rækkerne og var tæt på opløsning, men i 1967 udgjorde en række unge sportsmænd det, som var anden generation af ishockeyspillerne i Viborg.

Det var spillere, som i 1971 sikrede klubben det jyske mesterskab i Jyllandsserien ved at vinde 5-2 over Aalborg FC i finalen. Det er formentlig pokalen fra det mesterskab, der siden forsvandt sporløst, fortæller en af aktørerne fra dengang, Tage Durup.

Tage Durup og kammeraterne holdt fanen højt i fire-fem år, men bøvlede ligesom andre klubber uden egen is med logistikken. Når Møllers Dam i Digterparken var frosset til is, strøg ishockeyspillerne straks på is, men når der ikke var frost, måtte træningen rykkes til de omkringliggende byer, og Viborg-spillerne fik aldrig taget den nye 2. divisions-udfordring op. Klubben gik i opløsning, og igen forsvandt flere af de talentfulde spillere fra klubben - der i øvrigt spillede i blå trøjer og hvide bukser - til andre sportsgrene.

 


NHL- og Europaproffer viste stort engagement i mentorordning Champions Hockey League: Knockout i stedet for puljespil, starten udsættes til oktober