"Peter Fredberg her. Hej med dig, Michael".
Sådan lyder det den dag i dag, når min telefon ringer og "Fredberg" er i røret, og sådan har det lydt, når ishockeyspillere, trænere og ledere gennem snart 50 år har modtaget et opkald fra Danmarks uden sammenligning mest rutinerede ishockeyjournalist.
Altid i et stemmeleje, der signalerer entusiasme og "journalistisk sult" på en god historie - eller bare en god hockeysnak.
Peter Fredberg har dækket ishockey siden 1970. Tyg lige på den. Siden 1970.
Han er og vil altid være synonym med BT's ishockeydækning, og når han i dag skriver Retro-historier for Metalligaen.dk, gør han det med samme entusiasme, som da han dækkede ishockey i København-områdets gyldne dage tilbage i 70'erne.
Det var dengang KSF og Gladsaxe sloges - og det gjorde de bogstavelig talt - om mesterskaber og ære i de glade, men også smukke amatørdage.
- Da jeg kom til BT i 1970 havde de ingen ishockeymedarbejder. Der var en anden kollega, der havde ishockeyen og var flyttet til Esbjerg. Så jeg meldte mig frivilligt. Det er det bedste karrierevalg, jeg overhovedet har taget. Jeg har aldrig fortrudt det, siger Peter Fredberg.
Han havde ikke mange forudsætninger for at se ishockey, bortset fra et par kampe i Skovdalen i Aalborg, hvor bordtennismakkeren Bjørn Ejerskov - også en af byens bedste ishockeyspillere - var på hockeyholdet.
Og her stopper vi lige op. For ved siden at journalistikken er og var Peter Fredberg nemlig også en gedigen sportsmand.
Han spillede tæt på 300 divisionskampe i bordtennis for Aalborg, Faaborg, Svendborg og primært Virum-Sorgenfri Bordtennisklub og har vundet 19 danske veteranmesterskaber. Han var Virum-Sorgenfri Bordtennisklubs første æresmedlem, og som cricketspiller var han i sine unge år med til at vinde det danske juniormesterskab for Aalborg Chang i 1962 og 1963.
Han har gennem årene gennemført 122 maratonløb over en stor del af verden, blandt andet på Kilimanjaro, på den kinesiske mur, i Himalaya, blandt Sydafrikas "big five" og på den grønlandske indlandsis.
Imponerende ikke?
Journalistisk har han gennem årene været ansvarlig for både bordtennis, cricket, atletik og motion på BT, og blev i 1987 Årets Sportsjournalist for sin evne til alsdigt at dække den danske sportsverden.
Det var dengang aviserne stadig var folkets primære nyhedskilde og hvor sportsredaktionerne stadig satte en ære i "Public Service".
Men dækningen af ishockey har hele tiden været tættest på Fredbergs hjerte, og man kan formentlig bruge en hel formiddag på at tælle til det antal ishockeynyheder, der er skrevet af Fredbergs pen.
- Ishockey er godt stof. Der sker noget hele tiden, og sporten fascinerede mig lige fra start. Spillerne er ærlige og nemme at komme i kontakt med og gå til. De har fødderne dybt plantet på isen, hvis man kan sige det sådan. Jeg har sommetider givet dem et hak i tuden, men de har aldrig brokket sig og altid stillet op, siger han.
I går overværede Peter Fredberg Danmarks kamp mod Ungarn sammen med sønnen Michael - der i øvrigt er gammel ishockeymålmand for HIK (Hellerup IK, forgængeren til Gentofte Stars) - og det er mildt sagt ikke første gang, "Mr. Ishockey" har været omkring en dansk VM-deltagelse.
Peter Fredberg har været med på hele rejsen fra bunden af C-VM og op til verdenseliten, hvor Danmark befinder sig i dag. Helt åbenlyst nævner han hurtigt de store A-VM-triumfer som nogle af de største begivenheder, som han har dækket, men tankerne flyver også tilbage til 1977 i Forum, hvor Danmark for første gang var vært for et C-VM.
- Danmark spillede 2-2 mod Italien i den afgørende kamp om oprykning i Forum. Der var 7000 tilskuere derinde og flere hundrede stod i kø og kunne ikke komme ind. Det var en stor oplevelse, men samtidig gik jeg rundt og var frustreret. Der var strejke i Det Berlingske Hus og aviserne udkom ikke. Forestil dig at være skriverkarl og ikke kunne skrive om så stor begivenhed. Det var næsten deprimerende, husker Peter Fredberg.
Han nævner også C-VM i Beijing i 1981. Der var plads til 18.000 mennesker på stadion i den mægtige by, og stort set alle kom på cykler.
Aldrig før eller siden har Peter Fredberg set så stor en cykelparkeringsplads, og aldrig har han og landsholdet oplevet så absurde forhold som på den bløde is på Gran Canaria i 1978.
En turnering, der blev kaldt "Softice"-VM, og en turnering, hvor de danske spillere gik lidt for meget i byen og i øvrigt vandt 22-1 over Belgien i en af kampene.
Det var andre tider, men Peter Fredberg hænger fast i ishockeyen endnu. Han ærgrer sig over, at de danske medier ikke satser hårdere på et ishockey-VM på hjemmebane og husker tilbage på de tider, hvor der kunne være 10 skrivende danske journalister med til et ishockey-VM på udebane i C- eller B-gruppen.
Når Peter Fredberg i morgen fylder 80 år, er det stadig med samme brændende, friske interesse for ishockeyen som i 1970. Han tager stadig gerne til ishockey i de sjællandske haller og følger gerne Metal Ligaen tæt på Metalligaen.tv.
Han er utvivlsomt den journalist - formentlig det menneske i Danmark - der har set flest danske ishockeylandskampe.
- Jeg har været heldig at være med på en enestående rejse fra bunden af C-gruppen til en position som en etableret VM-nation. Jeg skylder dansk ishockey meget, siger Peter Fredberg.
Hans varemærker - det kan jeg skrive under på som forfatter til denne artikel - har altid været ærlighed, ordentlighed og en fair tilgang til spillere og de utallige historier, der er kommet ud fra hans skrivemaskine, kuglepen og computer.
Jeg ved, at der er rigtig mange, der sætter pris og læser - tallene taler sit eget sprog - Fredbergs Retro-historier her på sitet.
Forhåbentlig ruller de mange sæsoner endnu, og personligt glæder jeg mig til den dag i 2025, som jeg skal bruge på at sidde og høre Peter Fredberg berette om anekdoter fra en langt ishockeyliv. Den dag har jeg stadig til gode, og ved at den vil være rig på anekdoter serveret af en fremragende fortæller.
Stort tillykke Fredberg, du er en sand legende - og tak for en ubeskrivelig stor indsats for dansk ishockey!
Legendariske Fredberg fylder 80 i morgen - og er stadig i fuld vigør
Michael Søvsø
Danmarks uden sammenligning mest rutinerede ishockeyjournalist runder et skarpt hjørne