Frem mod Metal Final4 ser vi tilbage på de hidtidige udgaver af turneringen

Metal Ligaen fik en helt ny dimension i sæsonen 2017/18.

Inden grundspillet gik i gang besluttede ligaklubberne og DIU en ny struktur for pokalturneringen: De fire bedste hold efter to spillede runder alle mod alle ville gå videre til en "FINAL4". 

Det udelukkede - desværre vil nogen mene - klubberne i 1. division, men der var og er ingen tvivl om, at det gav og giver begyndelsen af grundspillet i Metal Ligaen en ekstra dimension. 

I 2017/18-sæsonen var der historisk mange klubber i den bedste række. Kun i den såkaldte "tilmeldingsturnering" i 1984/85 har der været flere (14), men i 2017/18 spillede både Gentofte Stars, som på det tidspunkt var forsvarende sølvvindere og Hvidovre Fighters med i Metal Ligaen, som altså talte hele 11 mandskaber, der spillede 50 kampe. 

Seks hold gik videre til slutspillet, fire hold til "play-in". Kun Hvidovre røg altså uden for "post-season", men de flere streger gav både grundspillet og slutspillet en ekstra dimension. Det er en helt anden historie. 

En af de store årsager til, at Metal Final4 blev opfundet, måske endda den primære, var, at Jyske Bank Boxen skulle testes før VM i 2018, hvor Danmark som bekendt havde hjemmebane i Herning. Det velrenommerede østrigske firma AST Eis- und Solartechnik rykkede ind med nøjagtig samme set up for isen i Jyske Bank Boxen, som det skete nogle måneder senere ved VM.

Det blev en lyninstallation af isen den februar 2018 og der var visse nerver på hos DIU og VM-organisationen, for det var naturligvis første gang en så stor "operation" blev sat i gang. Men det lykkedes. 

Efter 20 spillerunder havde Herning Blue Fox sat sig på førstepladsen med 44 point, mens Odense (39) og Rungsted (38) kom lige efter. Aalborg stod med 36 point på fjerdepladsen skarpt forfulgt at Rødovre - den eneste af de nuværende ni Metal Liga-klubber, der ikke har været med ved Metal Final4 i sin nuværende form - med 33 point. 

I februar 2018 i Jyske Bank Boxen tog Aalborg Pirates Herning med storm. I semifinalen spillede et komplet aalborgensisk mandskab med højt tempo og træner Brandon Reid Herning baglæns ud af hjemmebanen og vandt med sikre 4-1. Det var et tegn på en ny aalborgensisk storhedstid i dansk topishockey. 

I den anden semifinale vandt Rungsted stensikkert med 7-0 over et skuffende Odense Bulldogs-hold, og der var dermed lagt op til en finale mellem Aalborg og Rungsted.

De mange tilrejsende Pirates-fans kunne fejre sejren i en stærk atmosfære og i en ishockeykamp med masser af chancer begge veje. Det var vældig underholdende i VM-arenaen foran 3298 tilskuere. En eftermiddag, der kulminerede – i hvert fald for Aalborgs vedkommende – da kaptajn Julian Jakobsen løftede pokalen omkring klokken halv seks i Herning.

Aalborg vandt finalen med 5-2, og Henry Hardarson med de islandske rødder blev kåret som årets pokalfighter. Her løfter Julian Jakobsen det nyindstifede og flotte trofæ.

Samme Hardarson blev topscorer med fire point (4+0), samme antal point opnåede Rungsteds Jake Hansen. 

En ny tradition i dansk ishockey var skabt, og her i vinteren 2023 er der ingen tvivl om, at den er kommet for at blive. 

 


HETAG HØJDEPUNKTER: SE MÅLENE fra Danmark-Østrig ØSTRIG var skarpest på finaledagen og vandt 3-0 over Danmark