Filmen hedder The Hockey Miracle in the middle of nowhere og fortæller historien om Hernings eget ishockeymirakel med fem debuterende NHL-spillere fra Frans Nielsen i 2007 og op til Oliver Bjorkstrand, der fik sin debut i 2016.
I mellemtiden var Peter Regin, Nicklas Jensen og Frederik Andersen i aktion i Verdens bedste ishockeyliga, og den ishockey-guldmine, som blev skabt i Herning – med rødder helt tilbage i 70’erne – er den, som Rasmus Ankersen så fint beskriver i The Hockey Miracle in the middle of nowhere.
Det er en film, man som ishockeyelsker - eller bare almindelig fan – naturligvis skal se, alene fordi den rummer så mange dejlige klip fra gamle dage, NHL og frem til VM 2018 og samtidig lægger en interessant vinkel på Hernings hockeymirakel.
Andersen, Nielsen, Regin og Jensen giver alle deres besyv med, når de fortæller om tiden i Herning og deres karrierer i NHL, og hvilke personer og miljøer, der har inspireret dem frem mod verdenstoppen.
Omdrejningspunktet er – det kan ikke være anderledes - Frans Nielsen far, Frits Nielsen, som de fleste ishockeyfolk herhjemme kender.
Frits Nielsen har prøvet det hele, og han fortæller om det i filmen, så man får klumper i halsen:
Han var en central spiller på den første generation af mesterhold i Herning i 70’erne og tog sin vindermentalitet med op som træner i 80’erne og 90’erne, hvor han fra boksen var hovedperson i de legendariske opgør mellem Herning og Esbjerg, som en anden herningenser, Jimmy Bøjgaard, beretter levende om i filmen.
Det var Frits Nielsen, der trak ”definerende imports” hjem til Herning.
Todd Bjorkstrands indstilling, Petri Skrikos elegance og Dan Jensens toughness gjorde midtjyderne til en uovervindelig faktor op gennem 90’erne, hvor Ernst Andersen ligeledes i perioder var på mål for Herning IK og senere Blue Fox.
De lokale stjerners drenge blev endnu større stjerner. Frans Nielsen, Nicklas Jensen, Oliver Bjorkstrand, Frederik Andersen tog den hele vejen til NHL, mens Peter Regin – også med stærke sportsgener i blodet – skilte sig ud som den eneste, der ikke var søn af en tidligere ishockeystjerne.
Læg dertil, at Herning i samme årgange producerede flere håndfulde af europæiske og danske topspillere.
Mængden af talent var nærmest uendelig, og havde man ikke talent, så arbejdede man sig til det og blev formet af kompromisløse supertrænere som Frits Nielsen, Petri Skriko og Todd Bjorkstrand på trænerbænken.
Den historie kender vi, og den bliver krydret med vilde billeder fra finalerne og storkampene i 90’erne, hvor man stod så tæt på tilskuerpladserne, at enhver kamp i dag ville være betegnet som en supersprederevent, og hvor brutaliteten var så voldsom, at matchstraffene ville vælte ind, var der spillet med nutidens regler.
Den interessante – og nye – vinkel på Herning-miraklet kommer, da Rasmus Ankersen træffer Jean Coté, professor på Queen's University i Kingston, Canada, der har forsket i, hvorfor og hvordan unaturligt mange topatleter kommer fra byer med et indbyggertal på 50.000 og 100.000 personer.
Hemmeligheden er ikke blot det nedarvede talent, men miljøet. Faciliteterne er så tætte, at stjernerne møder de næste generationer, og i gadebilledet møder de unge knægte deres idoler som ganske normale mennesker.
I supermiljøerne i de mindre byer er der ikke forskel på folk – og ud fra det miljø kommer talenterne flyvende.
Sådan gik det i Herning og sådan gik det formentlig også i Rødovre, hvor man kan fortælle nogenlunde samme historie og levere et stamtræ, der ligner det midtjyske.
Det giver en ældre skribent som undertegnede kuldegysninger at se de afsluttende krydsklip mellem fortid og frem til NHL og VM 2018, hvor Herning var centrum for hele verdens ishockeystjerner ved VM – og hvor Herning-drengene spillede en afgørende rolle.
Vemodigt er det at se scenerne fra Herning i 90’erne, hvor drengene – ligesom hos os i Vojens – spillede hockey på gader og stræder med elendige rulleskøjter, nedslidte stave og hjemmelavede mål.
Det ser vi aldrig mere i en tid, hvor ungerne har de frygtelige skærme og et utal af tilbud, og hvor spontanidrætten i store træk er visket væk fra vores asfalt.
Derfor kommer vi næppe til at se et så hockeytosset og talentfuldt miljø herhjemme igen som i Herning (og Rødovre) i 90’erne og 00’erne.
The Hockey Miracle in the middle of nowhere giver et nostalgisk sus og en flot forklaring på et dansk sportsmirakel og forhåbentlig når den ikke blot ud til ishockeyfolket, men længere ud i den danske sportsverden.
Det var i sandhed noget unikt, der blev skabt på Heden dengang en flok mennesker besluttede sig for virkelig at tænke på ishockey – og ikke så meget andet - døgnet rundt.