Journalist Peter Fredberg fortæller om OL-kvalen for 12 år siden i Oslo

Kronprins Frederik havde taget turen op til det gamle Jordal Amfi i Oslo i februar 2009 for at se Danmark realisere den olympiske drøm. Men kvalifikationen glippede, og ikke engang kongelige skulderklap, håndtryk og opmuntrende ord kunne kalde smilet frem på de danske spillere i et meget stille omklædningsrum.

Skuffelsen over 3-5 nederlaget mod værtsnationen i den afgørende kamp om en billet til OL i Vancouver 2010 stod malet i ansigterne på de slagne spillere.

Danmark førte ellers 2-1 efter første periode på mål af Mads Bødker og Nichlas Hardt og var millimeter fra at øge til 3-1 i fem mod tre i starten af anden periode mod et rystet norsk hold (Lasse Degns skud ramte indersiden af stangen, og pucken trillede langs stregen).

”Vi havde chancen. Nordmændene var så nervøse, at de dårligt turde spille ishockey. Så tæt på Vancouver,” sukkede kaptajnen Jesper Damgaard.

Mads Bødker: ”Flot af kronprinsen at komme. Vi ville gerne have givet ham en sejr og hilst på ham igen i Vancouver. Havde Norge så bare været bedre end os. Men det var de jo ikke, selv om de havde alle deres bedste med, og vi manglede vore NHL-spillere. Prøv at trække de fem bedste ud af deres hold.”

Ganske vist var den unge trio Frederik Andersen, Philip Larsen og Lars Eller med i Oslo for 12 år siden, men det var før, de drog vestpå.

Det var tredje gang, flere af de danske spillere missede en OL-kvalifikation. Én af dem, en deprimeret Morten Green, sagde: ”Det her er det mest bitre nederlag, jeg har oplevet.”

Inden kronprisen fløj hjem med SAS-ruteflyet, sagde han:

”Danmark manglede heldet, men jeg er glad for, at jeg tog herop. Ishockey er ikke en af de sportsgrene, jeg har set mest, men kampen i dag er klart min største ishockeyoplevelse. Ishockey skal helst ses live, så man virkelig fornemmer farten og intensiteten.”

Danmark havde håbet på hjemmebane i OL-kvalen, men det lykkedes lige præcis Norge at gå forbi Danmark på verdensranglisten med kvartfinalepladsen ved VM i Canada i 2008. Det gav dem hjemmebanefordelen.

I den første kamp i Oslo tabte Danmark skuffende 1-2 i sudden death til Frankrig, men revancherede sig med 3-2 over Kasakhstan og sikrede en ren finale mod Norge. I sin landskamp nr. 233 scorede rekordmanden Jesper Damgaard til 2-1 i anden periode mod kasakherne på en brillant pasning fra en storspillende Lasse Degn.

”Fantastisk set af Lasse og mit vigtigste mål siden 2003 i Finland, hvor jeg scorede det tredje mål i 5-2 sejren over USA i vores VM-debut,” sagde Jesper Damgaard.

Undervejs mod sejren måtte læge Frede Jensen have gang i sytøjet, da kaptajnen ramte sig selv på indersiden af låret med hælen af skøjten. Det blev klaret med fire sting i pausen efter første periode.

Countdown til Danmarks næste OL-kvalifikationsturnering 26.-29. august i Oslo er i fuld gang med minicamps i Gentofte Skøjtehal. Modstanderne er Norge, Slovenien og Sydkorea. Og denne gang har vi alle vore professionelle stjerner i de store ligaer med.