Journalist Peter Fredberg var vidne til ølflasker, der knustes på isen, masseslagsmål mellem berusede hooligans og en talstærk politistyrke, der ryddede en hal med 1.200 tilskuere.

To knuste ølflasker på isen i Hørsholm Skøjtehal udløste tre dage før juleaften i 1995 en af de største skandaler i dansk ishockey i flere år.

Med blot 59 sekunder tilbage af eliteseriekampen mellem Rungsted og Hvidovre ved stillingen 7-4 til hjemmeholdet beordrede hoveddommer Jens Chr. Fossaberg hallen tømt for tilskuere og resten af kampen færdigspillet med kun klubledere, officials og presse til stede.

Det blev signalet til et slagsmål, der startede på ståpladserne på den ene langside og fortsatte uden for hallen.

Ti patruljevogne fra Hørsholm, Allerød, Lyngby og Helsingør blev sendt til Hørsholm Skøjtehal, og en 26-årig spirituspåvirket hockeyhooligan fra Hørsholm blev anholdt og tilbragte natten i detentionen.

”Vi udkommanderede alle de biler, vi kunne få fat i. Hellere for mange end for få i en så uoverskuelig situation. Adskillige berusede mennesker lå og sloges i klynger på jorden. Vi anholdt ham, der så ud til at være den mest udfarende. Han kan se frem til en bøde for gadeuorden,” sagde vagthavende Finn Rasmussen.

”Det sker desværre for tit, at vi må sende ekstra personale til Hørsholm Skøjtehal. En sørgelig og foruroligende udvikling, som arrangørerne selv kan være med til at bremse ved at stille med flere kontrollører til at dæmpe gemytterne.”

Rungsted Ishockey Klubs formand, Søren Louring, lovede, at man fremover vil skærpe kontrollen ved indgangen, så publikum ikke kan medbringe flasker.

”Hidtil har vi kun visiteret tilskuere, når vi fik besøg af Rødovre. Vi havde ikke drømt om, at en sådan situation kunne opstå mod Hvidovre,” sagde han.

Da de 1.200 tilskuere var vist ud, blev ”Slaget om Sjælland” genoptaget uden yderligere scoring.

Efter den første ølflaske på isen – endda en guldøl, som knustes efter Søren Trues 5-4 scoring – havde Jens Chr. Fossaberg ladet forstå, at næste gang ville hallen blive ryddet. Men flaske nummer to kom alligevel.

”Hoveddommeren fulgte reglerne. Han gør, hvad han skal. De ulykkelige episoder med flaskekast og slagsmål falder tilbage på arrangørerne,” sagde DIUs formand, Ejvind Olesen, som i øvrigt selv har "hjemmebane" i Hørsholm.

I sæsonen 1995/96 havde Rungsted nøglespillere som Leonid Trukhno, Pavel Kostichkin og brødrene True, mens Hvidovres lysende stjerner var de lettiske tornadoer Leonid Tambijev og Andrei Ignatovitch.

De var sæsonens scoops og havde æren for, at Hvidovre sluttede på fjerdepladsen i grundserien og spillede om bronzen, hidtil bedste placering i ligaen. Tambijev brillerede med 99 point (61 mål og 38 assist), to point færre end Hernings pointkonge, Todd Bjorkstrand (53 mål og 48 assist).

I DM-finalen vandt Esbjerg med Oleg Starkov, Anatolij Chistjakov og den finske trio Jukka Vilander, Kari Kanervo og målmand Jouni Rokama over Rungsted med 3-1 i kampe.

I et sandt sudden victory-drama i den tredje kamp scorede Kari Kanervo til 6-5 for øjnene af 4.100 tilskuere i Esbjerg Skøjtehal og gav vestjyderne matchbold i Hørsholm. Her gjorde de arbejdet færdigt med en klar 5-2 sejr.


LYNOPTAKT: Søndagens tre kampe i Metal Ligaen Slutspil: Følgende dommere er udtaget til playoff