Journalist Peter Fredberg er fascineret af den spændende landskampstatistik.

Der var ikke så meget at prale af, da det første kapitel i dansk ishockeys landskampstatistik blev skrevet 12. februar 1949 på VMs førstedag på Stockholms udendørsstadion. Så er det en helt anden snak, hvad der er sket de sidste 20 år.

Første gang, Danmark stillede op i en landskamp, blev de fejet ud af isen af Canada med 0-47. En farceagtig premiere, som gav de glade hockeysvende fra KSF og Rungsted en plads i Guinness Book of Records under rubrikken ”Største sejr”. Rekorden blev slået 38 år senere, da Australien udklassede New Zealand 58-0 i VMs D-gruppe (i 1949 var der ikke noget A, B, C eller D).

I kamp nr. 2 (sidste kamp i indledende pulje) måtte Danmark se sig slået af Østrig 1-25 og skulle nu møde Belgien, Norge og Finland om placeringerne syv til ti. Det blev kun til kampen mod Belgien, som vandt 8-3 (Danmark førte 2-1 efter første periode). De sidste to kampe blev flere gange udskudt på grund af vejrforholdene for til sidst at blive aflyst.

Alle Danmarks fire VM-mål blev signeret Jørgen Hviid. Ifølge svenske Dagens Nyheter den eneste dansker, der havde nogen anelse om, hvordan ishockey skal spilles.

Forleden sendte redaktør Michael Søvsø mig den ajourførte landskampstatistik. De sidste ti år har dette regnskab også været et af hans mange gøremål i hockeyens tjeneste.

Jeg gav mig til at tælle, hvor mange navne den rummer fra de første skær på den stockholmske is og nåede frem til et ganske imponerende tal.

Ikke færre end 490 mandlige spillere har gennem 73 år fået debut i de danske landsholdsfarver.

En har spillet over 300 landskampe (Morten Green 316), ti har spillet over 200 (foruden Morten Green er det Jesper Damgaard 256, Daniel Nielsen 234, Frederik Åkesson 231, Morten Madsen 231, Kim Staal 214, Ronny Larsen 213, Jens Nielsen 212, Morten Poulsen 211 og Julian Jakonsen 206), og 53 har scoret century (100 landskampe).

Morten Green har i øvrigt også rekorden med 19 VM-turneringer. Kim Staal har deltaget i 18, Jens Nielsen og Jesper Damgaard i 17.

Den første, der rundede de hundrede landskampe, var i øvrigt den legendariske Gladsaxe-målmand Bent Roland Hansen i den sidste kamp ved softice-VM i Las Palmas i 1978.

De sidste i rækken af landsholdsspillere er 24, som er noteret for én landskamp.

En af dem er Rødovre-forwarden Peter Ungermann. Han spillede for RMB i elleve sæsoner og sluttede sin aktive karriere i 1998. Lille og spinkel af statur, men en fighter med stor arbejdsvilje og god spilforståelse.

Som den mangeårige Rødovre-kaptajn Olaf Eller siger:

”Havde Peter været ti centimeter højere og vejet ti kilo mere, havde han fået flere landskampe.”

Peter Ungermann var med til at vinde DM-guld i 1990. Også i de tre følgende år fik han medaljerne (sølv i ’91 og bronze i ’92 og ’93).

Da Rødovre vandt DM-guld i 1999 med Olaf Eller som cheftræner, var han assistant coach sammen med Per Bang.

Landskampstatistik er vigtig og spændende læsning. Den første, der ydede et kæmpearbejde med at holde regnskab over landsholdsspillerne, var Erling Steen Nielsen, som i dag er speaker til RMBs kampe. I mange år havde landsholdets mangeårige manager Preben Glad ansvaret, inden jobbet blev overtaget af Michael Søvsø.


Frederikshavn og Herning tester i morgen - spænding i nord Truppen samlet: Tirkkonen glæder sig over udlændinge med erfaring