Journalist Peter Fredberg skriver om tragedien for 37 år siden, hvor stortalentet Bjarne Madsen blev lammet, og Vojens gik i chok.

Det 17-årige stortalent fra Vojens, Bjarne Madsen, blev i efteråret 1981 udtaget til Pressens hold i den årlige kamp mod landsholdet.

Kampen blev spillet i Forum og sluttede 3-3. Den unge sønderjyske wing spillede i kæde med Peter Rasmussen og Kim Lohmann.

”Det var en stor ære for en skoledreng fra Vojens at blive udtaget til en kamp med de bedste danske og udenlandske spillere i ligaen,” sagde han i et senere interview.

Til UK-Pressen året efter var han udtaget til landsholdet sammen med bl.a. klubkammeraterne fra Vojens’ danske mesterhold, målmanden George Galbraith og backen Brian Madsen (Bjarnes storebror), og navne som Per Holten Møller, Klaus Mønster, Kim ”Musen” Andersen, Olaf Eller, Kenneth Henriksen, Peter Rasmussen, Per Viggo Jacobsen, Karsten W. Petersen, Kjeld Petersen og Søren Clausen.

I 1982 vandt Vojens sit tredje danske mesterskab på fire år, og Bjarne Madsen havde i 26 kampe lavet 24 point (12 mål og 12 assist). En fysisk stærk forward med god spilforståelse og et godt skøjteløb. Fremtidens mand.

Traditionen med de årlige kampe mellem landsholdet og et hold, udtaget af ishockeyjournalisterne, kørte i en halv snes år. En populær event med mange tilskuere. Et år havde vi fået Dirch Passer i ishockeyudstyr til at smide pucken i Forum.

Mange talenter har gennem årene grebet chancen på Pressens hold og taget det næste skridt. Den yngste var en 16-årig Heinz Ehlers.

Bjarne Madsen var 18 år, da han 8. november 1982 blev udtaget til landsholdet. Men to dage senere skete en ulykke, som på et splitsekund ændrede hans liv.

I en kamp i Vojens Skøjtehal mod Herlev gled han i jagten på pucken og kurede med en modstander hængende på ryggen med stor fart ind i endebanden med hovedet forrest. Armene var låst, så han ikke kunne tage fra, og rygsøjlen forvandlet til en træstamme.

”Det var som at få et kanonslag i kroppen,” som han har forklaret det.

Livløs blev han liggende på isen, mens alle i skøjtehallen var i chok.

I ambulance blev han kørt til sygehuset i Haderslev og derfra overført til Odense.

Fire uger senere gav lægerne ham den endelige dom. De værste anelser holdt stik. Han var lammet fra halsen og ned og dømt til et liv i kørestol.

I Michael Søvsø og Per Jessens fremragende bog ”Vojens på isen – en krønike om et ishockeyhold” siger Bjarne:

”Man kan sige, at hvis det skulle være, så var det heldigt, at det var mig eller min bror, det skete for. Vores far var forsikringsmand, og vi var faktisk de eneste to på holdet, som havde en fritids- og ulykkesforsikring.”

Fik Bjarne Madsen ikke den karriere på isen, han havde drømt om og havde talentet til, er ishockeysporten stadig hans liv.

Siden 1997 har han været agent på fuldtid. Højt respekteret i branchen og elsket af sine klienter, som tæller mere end halvdelen af de danske landsholdsspillere, bl.a. Frans Nielsen, Peter Regin, Jesper Jensen Aabo, Jesper ”Zlatan” Jensen, Frederik Storm, Nichlas Hardt, Nicholas B. Jensen, Morten Madsen og Phillip Bruggisser.

Fra sin kørestol handler han med ishockeyspillere i hele Europa som partner i Sports Management Group sammen med Marc A. Levine, USA, og Gunnar Svensson, Sverige.

Står en klub og mangler en spiller, tjekker han på sin computer, om han har én i sin stald, som matcher klubbens pengepung og profil. Ellers sørger han for, at hans klienter føler sig godt tilpas og har et arbejde.

”Jeg hjælper dem med kontrakter, forsikringer, skatteregler, børnehave og den slags. Spillerne skal koncentrere sig om at spille hockey. Så tager jeg mig af de andre ting. Det fungerer kun, hvis man har et godt personligt forhold og tillid til hinanden,” siger han.

”Det er forkert at sige, at jeg har et drømmeliv, men jeg har et drømmejob. Jeg er så tæt på hockeyen, som man overhovedet kan komme uden selv at spille. Selvfølgelig har jeg tænkt på, hvordan mit liv kunne have set ud. Men jeg er ikke bitter. Slet ikke. Det drejer sig om at få det bedst mulige ud af den situation, man befinder sig i. Jeg har et godt og aktivt liv og en dejlig familie.”

Sønnen David, 20, stortrives i Esbjerg Energy. En fysisk stærk og spilintelligent forward, som læser spillet godt og har et hurtigt antrit. Lidt i stil med faderen.

David kom til Esbjerg fra SuperElit-holdene i Växjö og Malmö Redhawks og har 13 SHL-kampe og en lang række kampe på diverse ungdomslandshold på cv’et.

Sports Management Groups nye medarbejder er rekordmanden Morten Green, som i hele sin gyldne karriere har været tilknyttet SMG. Han har spillet 315 landskampe og været med i 19 VM-turneringer. Baggrunden var i orden, da han som første dansker bestod agenteksamen under SICO, ishockeyspillernes fagforening i Sverige.

”Ansættelsen af Morten er det bedste, vi har gjort i SMG. Med sin erfaring fra 16 professionelle sæsoner i Sverige og Tyskland og sin unikke personlighed er han en kolossal gevinst for os,” siger Bjarne Madsen.


VIDEO: Højdepunkter fra Rødovre-Aalborg 5-2 over formstærke Frederikshavn: SønderjyskE spillede sæsonens bedste