Journalist Peter Fredberg skruer tiden tilbage til 2006. Dengang de unge løver avancerede til verdens top 10

Det gjorde ondt på Morten Poulsen og for den sags skyld også på alle os andre i skøjtehallen i Odense en decemberaften i 2006.

En høj lettisk stav ramte i anden periode Herning-forwarden i ansigtet og beskadigede fire tænder i overmunden.

Da Danmark en times tid senere for første gang var avanceret til U20-VMs bedste gruppe, lå han på kæbekirurgisk afdeling på Odense Universitetshospital. Han kunne ikke høre, at han blev annonceret som VM-turneringens bedste spiller. Som topscorer med seks mål i fem kampe havde den 18-årige fighter vist sin klasse.

Danmark kunne i den sidste kamp tåle at tabe med ét mål mod Letland og for første gang rykke op blandt verdens top 10.

Og spillerne klarede det lige til øllet, selv om der var nerver på i de sidste minutter, efter at letterne på en forrygende finish med tre mål havde vendt 2-4 til slutresultatet 5-4.

Finalens dobbelte målscorer, kaptajnen Mads Christensen, kunne drage et lettelsens suk.

”Jeg tør slet ikke tænke den tanke, hvis letterne havde scoret et mål mere i de døende sekunder. Vi kortsluttede mentalt og begyndte at tænke i stedet for at spille,” sagde han.

En nøglespiller var Sebastian Dahm. Havde det ikke været for den canadisk-baserede keepers klasseredninger, kunne det være gået grueligt galt.

U20-træneren det år var canadieren Ken Babey. Det var hans sidste arbejdsdag. Hans mission lykkedes.

Op til denne retro ringede jeg til Morten Poulsen og bad ham tænke tilbage på oprykningen for små 17 år siden.

”Det dér med tænderne er for længst et overstået kapital. Et par af dem blev slået ud, og de andre blev repareret. Det var en længere proces,” siger han.

”Jeg husker U20-VM med stor glæde og stolthed. Vi fik super opbakning i Odense og havde et fantastisk hold, hvor alle agerede hundrede procent i deres roller.”

I B.T. skrev jeg samme aften fra Odense om ”heltene i 2006”: ”Historiens mest talentfulde danske ishockeyhold.”

I Michael Søvsøs hockeybibel, ”Fra pionerånd til verdensklasse”, kunne man læse: ”Fremtiden er sikret.”

På Odense-holdet havde to spillere allerede fået VM-debut på A-landsholdet i 2006 i Riga, Morten Madsen og Mads Bødker. Og som jeg skrev fra kampen:

”Læg mærke til navnene Mikkel Bødker, Sebastian Dahm, Philip Larsen, Lars Eller, Nichlas Hardt, Morten Poulsen, Mads Christensen og Julian Jakobsen.”

Senere skulle vi komme til at høre meget mere om U20. De tre år i træk, de danske løver nåede VM-kvartfinalen og bød verdenseliten op til dans, var med Olaf Eller som landstræner.

Første gang var i 2014/15 i Montreal/Toronto med navne som Nikolaj Ehlers og Oliver Bjorkstrand.

Anden gang var i Helsinki, hvor Danmark var sølle 44 sekunder fra at afgøre dramaet mod de senere sølvvindere fra Rusland - og tabte i overtiden.

Sidst, Danmark var blandt de otte bedste, var igen i Montreal/Toronto, hvor det blev til den bedste placering nogensinde, en femteplads.

Olaf Eller var coach for U20-landsholdet i sammenlagt elleve sæsoner. Ganske imponerende.


For tredje gang i sæsonen: Rødovre vandt hjemme over Herning U20-LANDSHOLDET UDTAGET TIL DIVISION IA-VM