Journalist Peter Fredberg fortæller om landsholdets succesrige USA-turné, som banede vej for VM-oprykningen i København i 1987

De første fire kampe, Jesper Duus, Frederik Åkesson og Søren True spillede i de nationale farver på seniorlandsholdet, figurerer ikke i statistikken.

Det var nemlig ikke ”rigtige” landskampe, men testkampe mod universitetshold på en ugelang USA-turné i starten af november 1986 som forberedelse til det kommende VM i C-gruppen i København.

Trioen fik senere masser af officielle landskampe og VM-turneringer (Duus 191 kampe og 15 VM, Åkesson 231 kampe og 15 VM og True 119 kampe og 9 VM) og er i dag blandt dansk ishockeys kulturbærere og optaget i Hall of Fame.

Da Danmark mødte University of Connecticut, Yale University, Dartmouth University og University of New Hampshire, var Jesper Duus og Søren True 18 og Frederik Åkesson 20 år.

Danmark vandt tre af de fire kampe (tabte 3-8 til Yale, et af USA's stærkeste universitetshold), og cheftrænerne Dana Barbin og Frank Barth og assistant coach Richard David var tilfredse.

Alle tre havde spillet for University of New Hampshire, og de havde bragt turnéen i stand via deres tætte kontakt til holdets coach og andre nøglepersoner.

”Manglende forberedelser har tidligere været et af landsholdets største problemer, så det var vigtige kampe som optakt til VM nogle måneder senere,” sagde den tidligere cheftræner for landsholdet og dansk ishockeys største profil i 70’erne, Richard David.

Trænernes konklusion: ”Alt fungerede. Både på og uden for isen. Vi har VM-stammen og ændrer næppe på mere end to-tre pladser.”

Det store lyspunkt i USA var Søren True. Af de fire medrejsende journalister, Frits Christensen, Jyllands-Posten, Per Larsen, Aalborg Stiftstidende, Jan Lund, Berlingske, og denne B.T.-signatur, blev han kåret som bedste danske spiller.

Søren var tidligere på året blevet draftet af New York Rangers og havde i august skiftet Skovbakken ud med Leksands U20. At der var potentiale i ham til det helt store var indiskutabelt. Et fysisk pragteksemplar med hurtigheden og skuddet.

Jeg ærgrer mig over, at han aldrig fik NHL-chancen i sine fire sæsoner i Nordamerika 1988-1992. Jeg er ikke i tvivl om, at han kunne have fået succes hos Rangers.

I USA fik han tilbudt et scholarship fra University of New Hampshire, men Søren havde andre planer.

Af de 17 danske mål mod de fire universitetshold tegnede kæden med Peter Rasmussen, Per Viggo Jacobsen og Lars Østergaard og backerne Frederik Åkesson og Benny ”Bomstærk” Pedersen sig for de ti, de fleste i powerplay. Store plusser var der også til Jesper Duus og kaptajnen Michael Faber.

Det var en oplevelse at rejse rundt i flere stater med landsholdet. Mange var til en NHL-kamp for første kamp. Vi så en kamp på New Jersey Devils’ hjemmebane og blev vist rundt i hallen.

Inden VM i København i marts 1987 havde Dana Barbin og Frank Barth to tests mere, den traditionsrige Pondus Cup mellem jul og nytår, som DIU-formand Ejvind Olesen havde stået fadder til i 1970 og nu skulle afvikles for 16. gang, og fire nationers-turneringen Magyar Nemzet Cup i Budapest i januar.

I Ungarn var der debut til det 17-årige stjerneskud, superteknikeren Jens Nielsen. I det daglige holdkammerat med Søren True i Leksand.

Jens scorede mod både Jugoslavien, Bulgarien og Ungarn og var med tre mål og to assist kun ét point fra topscorerpokalen (måtte nøjes med pokalen til turneringens yngste spiller). En dybt imponeret Dana Barbin udbrød:

”Jeg vidste, at han var god, men ikke, at han var så god.”

Da pucken trillede over isen i marts, var det lykkedes UK-chef Jesper Hviid at overtale den 21-årige Leksand-playmaker og nr. 2 på Elitseriens topscorerliste, Heinz Ehlers, til at give et nap med. Og Heinz brillerede og var VMs i særklasse bedste spiller.

VM sluttede dog med et dansk antiklimaks. 0-6 nederlaget mod Japan for øjnene af 6.500 tilskuere i Brøndby-Hallen i den sidste kamp gav ridser i lakken. Men det var til at leve med. Indtil da et superflot og medrivende VM. Et gennembrud for landsholdet.

Andenpladsen og oprykningen til B-gruppen var en kendsgerning. For anden gang var Danmark i VMs næstbedste gruppe.

B.T.s top 10 over de danske spillere, vurderet på baggrund af de syv kampe:

  1. Heinz Ehlers. 2. Jesper Duus. 3. Per Viggo Jacobsen. 4. Jens Nielsen.5. John Hansen. 6. Lars Østergaard. 7. Olaf Eller. 8. Søren True. 9. Kjeld Pedersen. 10. Benny ”Bomstærk” Pedersen.

White Hawks-direktør: Vores hold skal nok blive slagkraftigt White Hawks offentliggør navne i den kommende uge