Journalist Peter Fredberg skriver om målræven Jacob ”Fytte” Richter. Kun én Herning-spiller har scoret flere mål.

I Herning og omegn er der flere, der kender Fytte end Jacob Richter. Selv om det er én og samme person.

”Min mor har fortalt mig, at jeg som en lille knægt havde for vane at kravle rundt og rode i alt muligt. ”Fy,” sagde hun for at opdrage lidt på mig. Det blev til Fytte og har hængt ved siden kravlealderen. I dag er der mange her i byen, der ikke ved, at jeg hedder Jacob,” lyder det fra Hernings tidligere topscorer.

Fytte - i dag 68 år og køkkenmontør - kan se tilbage på fem danske mesterskaber i perioden 1973-92, 15 landskampe og én VM-turnering.

I sin lange karriere i 1. division (som den bedste liga hed dengang) har hedens målræv ifølge eliteprospects.com lavet 513 point (284 mål og 229 assists) i 411 kampe. Kun én spiller i Hernings glorværdige hockeyhistorie har scoret flere mål: Todd Bjorkstrand (627 mål i 559 kampe).

Jeg har kigget lidt i de gamle årgange og kan se, at Fytte syv gange har været i top 10 i 1. division. I sæsonen 1984/85, tilmeldingsturneringen med 14 hold, scorede han 64 point (36 mål og 28 assists) i 31 kampe.

Fytte spillede i sine første fire sæsoner på hold med Frits Nielsen i Herning, og da Frits i 1982 vendte hjem til Herning efter seks år i AaB og lagde grundstenen til midtjydernes position i toppen af dansk ishockey, blev han Fyttes træner.

”Fytte havde næse for mål. En hurtig, målsøgende og smart wing. Altid positiv og i godt humør. Både som medspiller og som hans træner var det en fornøjelse at samarbejde med ham. Han var et naturligt valg som anfører, da Benny Skov stoppede i 1988,” siger Frits Nielsen.

”Der er også en sjov historie med Fytte,” tilføjer Frits med et grin.

Jeg lader Fytte selv fortælle historien fra de gode, gamle dage:

”Når vi kom til Esbjerg, havde de en official i straffeboksen, som altid havde en cigaret klar til mig, når jeg blev smidt ud. Under opvarmningen skøjtede jeg lige forbi ham og hilste. Og mens jeg sad i straffeboksen med en smøg, dukkede jeg lidt ned under banden, så ingen kunne se, at jeg sad og røg.”

Fytte startede på skøjter på den overrislede markedsplads som 12-årig. Når de voksne manglede en spiller, fik han lov at spille med.

Kigger han tilbage på en stor og farverig karriere, er han ikke i tvivl om, at det største øjeblik i hans hockeyliv var Hernings første DM-guld i 1973.

”For nogle måneder siden havde vi 50 års jubilæum. Det var sjovt at møde de gamle spillere. En af dem, Thorbjørn Mogensen, kom fra England, hvor han havde boet i over 40 år,” siger Fytte.

Landsholdskarrieren talte kun én VM-turnering, men sikke et VM. Til den sidste kamp mod Italien i Forum i 1977 var der 7.000 tilskuere (rekord til et indendørs arrangement i Danmark dengang). Danmark var sølle ét mål fra oprykning til B-gruppen. Fytte viste sin klasse under VM med seks point i seks kampe (3 mål og 3 assists).

”Jeg kunne have spillet flere VM-turneringer, men det var svært at få tid til det hele. Min tilværelse var arbejde og ishockey, og sådan kørte det hver dag hele sæsonen. Jeg havde ikke overskud til VM,” siger han.

Kaptajnen Fytte spillede sin sidste kamp i 1992 som 37-årig, da Herning udklassede Esbjerg i finalen om DM-guldet med 3-0 i kampe. Herning var suveræn i grundserien og i playoff.

Todd Bjorkstrand spillede sin bedste sæson nogensinde med en score på 92 point (44 mål og 48 assists) i 27 grundseriekampe og blev kåret som ”Årets spiller”. Det var sidste gang, udlændinge kunne få denne pris.

I den tredje og sidste finalekamp mod Esbjerg, som Herning vandt 4-1, spillede Fytte kun det sidste minut. Efter halsbetændelse og en lang og hård penicillinkur skulle han ikke have spillet, men Frits Nielsen lod ham få det sidste skifte. Og han sluttede en forrygende karriere med kampens største bifald.

Efter kampen skøjtede den populære kaptajn under vild begejstring en æresrunde ledsaget af to yndige skøjteprinsesser.


MATT SALHANY forlænger med Aalborg Pirates MAGNUS CARLSEN skifter fra Rungsted til Herning