I Jannik Sønderbys fem sæsoner på Esbjergs førstehold (1992/97) var han med til at vinde medalje hvert år. To af guld og tre af sølv. Det var i de drabelige år mod Herning.
Og i de efterfølgende syv sæsoner i Rødovre (1997/04) supplerede han med guld i 1999 og sølv i 2001.
Syv medaljer på 12 sæsoner i de to klubber. Høsten taler sit eget sprog. Men hvordan karakteriserer Jannik sig selv?
”Når pucken skulle frem i banen, var jeg frisk. Hurtig, teknisk god, driblestærk. Taktisk var jeg såmænd også dygtig nok. Men i den defensive del af spillet var jeg uduelig. Jeg havde ikke dét der ekstra forsvars-drive og var ikke særlig fysisk i min spillestil. Det kostede også på det internationale plan,” siger han.
Men lad os starte med, hvordan de fleste i dagens hockeydanmark kender Jannik Sønderby. Som kommentator. Og i denne skriverkarls optik meget kompetent.
”Efter min aktive tid var jeg i nogle år ekspertkommentator på TV 2 Sport med Jimmy Bøjgaard som studievært. Senere arbejdede jeg i en kortere periode for Rødovre Mighty Bulls’ web-tv. Man manglede en til at stå foran kameraet og tænkte på mig, som havde prøvet det så mange gange som spiller og på TV 2. Vi fik lavet mange gode interviews,” erindrer han.
”I seks-syv år, hvor jeg var væk fra skolelærergerningen, arbejdede jeg med trav- og galopsport for produktionsselskabet F3 Media Group, men også med klub-tv for Brøndby IF og håndboldklubben AG København, inden det nu handler om DIU's Metal Liga-kampe og sidste skud på stammen, ishockeymagasinet ”Sudden Death”, hvor vi har lavet tre programmer.”
”Jeg elsker at komme i hallen og se ishockey og formidle sporten. Man skal vænne sig til at se ishockey på en anden måde, når man skal fortælle om den, end hvis man bare sidder hjemme i sofaen. Jeg bliver glad, når jeg ser i kalenderen, at jeg skal kommentere en Metalligakamp. Man skal være skarp og velforberedt. Ligesom spillerne.”
Retro-skribenten vender tilbage til Jannik Sønderbys tid i Esbjerg. Han debuterede på førsteholdet som 18-årig efter et år som udvekslingsstudent i USA.
”Det var ikke, fordi jeg fik mange kampe eller megen istid i den sæson, men jeg var med til næsten hver kamp. Stig Nielsen var træner og gjorde, hvad han kunne for at holde mig til ilden,” siger han.
”Det var vildt at vinde et mesterskab i sin første sæson. Jeg var dengang ikke helt klar over, hvor stor en bedrift det var at blive dansk mester. Heldigvis prøvede jeg det igen tre år senere. Her var jeg blevet en større og vigtigere del af holdet. Derfor var jeg også mere glad for denne titel.”
”Jeg spillede i kæde med Oleg Starkov og Kenneth Peters, så det var jo relativt nemt for mig. Alle jagtede Oleg, så der blev mere plads til os andre. Også en spiller som Anatolij Chistjakov havde en kæmpe betydning for holdet. Tolle tog sig meget af mig som ung spiller. Han hev mig konstant til side under træningen og fortalte, hvordan jeg burde gøre. En superspiller, som blev en god ven. Men også spillere som Erik Lodberg, Thomas Bjerrum og Keld Frederiksen var med til at forme mig i de unge år. Det kan jeg ikke takke dem nok for.”
Jannik Sønderby vender sig til tiden i Rødovre og guldet i 1999 med Olaf Eller som coach. Det var Olafs sjette guldmedalje med Rødovre (de fem som spiller).
”Det er vel stadig lidt af et mirakel, at vi vandt efter en sjetteplads i grundserien. Ikke fordi vi ikke havde et godt hold, for det havde vi helt bestemt. Mere fordi vi ikke spillede særlig godt i løbet af sæsonen. Men da vi kom i gang med slutspillet, klikkede det hele bare for os,” siger Jannik Sønderby.
”Vi vandt både semi- og finaleserien uden at tabe en kamp. Og jeg tror, vi kunne have spillet ti kampe mere uden at tabe. Her var jeg en bærende figur på holdet. Mesterskabet står stadig lysende klart for mig og er et af de store højdepunkter i min karriere. At jeg valgte Rødovre efter Esbjerg-tiden lå lige til højrebenet for mig. De spillede på det tidspunkt den samme slags ishockey, som jeg var vant til i Esbjerg. De havde et sindssygt ungt og talentfuldt hold, og min gode ven Anatolij Chistjakov spillede også i Rødovre. Jeg havde syv dejlige år i klubben.”
På landsholdet fik Jannik Sønderby kun én VM-turnering. Han var en af de otte VM-debutanter på holdet i Katowice i 1997. Det reservespækkede danske hold tabte alle kampe.
"Jeg husker også VM for andet end ishockey. På en fridag var vi på besøg i udryddelseslejren Auschwitz. Det var helt ubeskriveligt, hvor frygteligt det sted var. Det gjorde et dybt indtryk på os forkælede danskere fra en anden tid," siger Jannik Sønderby.
Jannik Sønderby interviewer en af dansk ishockeys største trænerlegender Olaf Eller.