Journalist Peter Fredberg fortæller om en ishockeykvinde, som også fejrede store triumfer på skærmen

Få dage før VM i Finland i 2003 mødte jeg Line Baun Danielsen i Odense Skøjtehal, hvor det danske VM-hold var samlet.

”Jeg kan allerede mærke sommerfuglene i maven og fornemme stemningen og suset. Jeg glæder mig vildt. Der er ikke noget, der slår ishockey på topplan,” sagde hun.

Engang var Line Danmarks bedste kvindelige ishockeyspiller og en pionér på sit område.

Hun tog i 1987 sammen med Danmarks Ishockey Unions formand, Ejvind Olesen, initiativet til oprettelse af et dansk kvindelandshold. Det var året før, hun startede sin journalistiske karriere på TV 2.

Og nu skulle hun være studievært, når TV3 og Viasat Sport bragte seerne til Finland. På det tidspunkt den største ishockeysatsning nogensinde.

Stationen havde for et ukendt millionbeløb købt TV- og radiorettighederne til Danmark, Sverige, Norge, Estland, Letland og Litauen. Primært på grund af det store svenske marked. Danmarks oprykning til det fine selskab var en sidegevinst.

Som fast gæst i studiet havde Line den nuværende landstræner, Heinz Ehlers. Han missede dog 5-2 sejren i åbningskampen i Tampere mod USA på grund af en All Star-kamp i sin gamle klub, Berlin Capitals.

Line Baun Danielsen startede sin ishockeykarriere i Tre Falke på Frederiksberg i 1975 og husker et af klubbens yngste medlemmer. En lille, sortkrøllet fyr ved navn Jens Nielsen. Få år senere vidste vi alle sammen, hvem Jens var.

Line har fulgt det danske herrelandshold siden C-VM på hjemmebane i 1977, hvor Danmark i den sidste kamp mod Italien i Forum var sølle ét mål fra oprykning til B-gruppen.

En periode i 80’erne boede og arbejdede hun i Stockholm og var tre gange med til at vinde det svenske mesterskab med Nacka.

På dispensation, da Danmark ikke selv havde et kvindelandshold, repræsenterede hun Tre Kronor ved det uofficielle verdensmesterskab i 1987 i Toronto.

Ved hjemkomsten fra Stockholm blev hun associeret medlem af DIUs bestyrelse og var med i reklame- og sponsorudvalget.

Det med at sælge ishockey var også noget, hun mestrede. I 1987 lavede hun og Ejvind Olesen således en to års aftale med BRF til 1,6 mio. kr.

Kontrakten var opsigtsvækkende på flere måder. Den omfattede både landsholdet og eliteserie- og 1. divisionsklubberne, der alle skulle spille med BRF på ærmet. Det var samtidig første gang, finansieringsselskabet gik ind i en sponsorkontrakt af denne størrelsesorden.

To år forinden havde DIU og Carlsberg skrevet en to plus et års kontrakt, som ishockeyen blev løst fra, da man kunne få mere end det tredobbelte hos BRF.

”Vi skilles som gode venner efter to års ægteskab,” som Ejvind Olesen udtrykte det.

Næste mål for Line, som på det tidspunkt spillede for HIK, var at få kvindelandsholdet op at stå. Året efter debuterede det.

Gennembruddet kom i 1991, hvor Danmark vandt EM-bronze i Tjekkoslovakiet og kvalificerede sig til VM i 1992 i Tampere (blev nr. 7).

Træner for bronzeholdet var Dion ”Skipper” Christiansen. Katja Moesgaard var kaptajn og Dorthe Nøhr holdleder.

Dorthe Nøhr: ”Det var en flok superseje piger, som kaldte en skovl for en skovl og en spade for en spade. Et godt sammentømret hold. De var ikke vant til at blive forkælet. På en træningslejr i Aarhus sov de på liggeunderlag i bordtennisrummet i kælderen. Det var først i forbindelse med VM i Finland i 1992, at kvindelandsholdet fik lov at bo på hotel.”

EM-bronzeholdet samles 24. oktober i Herlev Skøjtehal på initiativ af forwarden Linda Jensen. Efter en time på isen fejrer man på behørig vis triumfen i 1991.

Få har sat et så markant aftryk på kvindeishockeyens udvikling i Danmark som Line Baun Danielsen, som sluttede karrieren i 1993 efter 33 landskampe. Da DIU arrangerede VM i 2018 i Royal Arena og Herning, var hun blandt ambassadørerne.

Efter 28 år som studievært sagde hun i 2017 farvel til rampelyset på grund af stress. Hun har siden været selvstændig som kommunikationsrådgiver, blogger og foredragsholder.

Foto: Emil Baun Bartram


FIRE UNGE TALENTER PÅ KONTRAKT i Esbjerg Energy Sønderjysk håndsrækning har givet næsten 1,7 milloner kroner, ros til ishockey-supportere