Sandor ”Sonny” Neumann, 57, er cand. merc. og bor i Gl. Holte. Han har arbejdet på konsulenthuse, reklamebureauer og medier (Berlingske og SBS TV). Siden 2015 har han haft selvstændigt konsulentfirma, Neumann Consulting.
Sonny, som han i de go’e, gamle dage blev kaldt i ishockeykredse, har mere end 20 års erfaring med at udvikle strategier og brands for danske og internationale virksomheder og organisationer.
Blandt hans kunder er FC København, Dansk Golf Union, PGA of Denmark (brancheforeningen for 400 golftrænere) og People In Sport, som Bjarne Madsen og Morten Greens agentfirma er en del af.
Fra 2008-2014 var han marketingdirektør for en afdeling på 30 personer på SBS TV og med til at bygge mediegruppen op til et nordisk salg til Discovery Networks for 9,3 mia. kr.
Den gamle hockeykeeper fra HIK, som på flere måder var forud for sin tid, havde ansvaret for strategi, kommunikation og reklame for det danske fodboldlandshold (VM og EM-kvalifikationer), Premier League, La Liga, Europa League og DBU pokalen.
Anledningen til denne retro er ikke Sonnys meritter i det civile liv, men hans klasse og fremsyn i 80’erne, hvor han markerede sig på klub- og landshold. Og hvor han som 17-årig fik et scholarship og kom på universitetshold i USA. Som første dansker.
Fra 10-11 års alderen havde han en drøm om en professionel karriere i USA, men det blev ved drømmen.
”Når jeg ser tilbage på mine to år på Clarkson University 1984-86, må jeg nok erkende, at jeg ikke havde mentaliteten til amerikansk hockey og den benhårde konkurrence derovre. Hvis du ikke spiller godt, står der tre mand på spring til at tage din plads. Det slider mentalt. Jeg var andenmålmand og lærte meget, men må se i øjnene, at jeg ikke var god nok til at få den karriere i USA, jeg drømte om. Jeg er mere klubmenneske. Jeg tager hatten af for de 16 danske spillere, som er gået hele vejen og har fået debut i NHL. En fantastisk præstation,” siger Sandor ”Sonny” Neumann.
Sonny startede karrieren i HIK som 9-årig og blev sat i målet, fordi han ikke kunne løbe på skøjter. Den lille, hurtige og spilintelligente keeper blev dog snart en lige så god skøjteløber som markspillerne.
Også på fodboldbanen lyste talentet. Han spillede på midtbanen i B1903 og HIK og blev udtaget til juniorlandsholdstruppen, men meldte fra på grund af ishockeyen. På et tidspunkt spillede han på førsteholdet i HIK i både fodbold og ishockey.
Jeg husker en tur med landsholdet. Jeg sad ved siden af Sonny i flyet. Han var utvivlsomt den første ishockeyspiller i Danmark, som havde taget den ny IT-teknologi i brug i sit målmandsspil. Han viste mig sin computer og demonstrerede, hvad han brugte den til.
”Jeg fik min første computer på Clarkson University i 1984, og da jeg kom hjem, begyndte jeg at registrere alle skud på mål og kortlægge og analysere modstanderne. Samtlige mål, der er scoret mod mig, er tegnet ind,” forklarede han.
”Før hver kamp læser jeg de tidligere kamprapporter mod den aktuelle modstander for at være bedst mulig forberedt. Jeg kender de forskellige spilleres mønster i en breakaway. En dansk gennemsnitsspiller har kun én finte, en landsholdsspiller har to og en god udlænding tre.”
Eksemplet i flyet fortæller lidt om Sonnys fremsyn. Ingen tvivl om, at flere af de ting, han lærte i sin aktive hockeykarriere, har han taget med sig i sit professionelle arbejde i dag.
Bortset fra de tre år i USA og en enkelt sæson i Gladsaxe efter hjemkomsten har Sandor ”Sonny” Neumann altid spillet for HIK (i dag Gentofte Stars).
Han viser mig udklip fra dengang, HIK i 1982 sendte Herning ned i 2. division med en 5-1 sejr i Gentofte Skøjtehal. ”Det 16-årige stjerneskud,” kaldte jeg ham i B.T. Efter kampen blev han kastet himmelhøjt i luften af holdkammeraterne. I anden periode var Sonnys bur som forhekset. Skudstatistik: 18-6 til Herning. Mål: 2-0 til HIK.
Hans sidste sæson var i 1994/95. 20. september 1995, dagen inden den ny sæson, meddelte han pludselig, at han stopper. Han var 29 år.
”Jeg har fået nyt arbejde. Tidsmæssigt kan det ikke kombineres med de krav, ishockey på topplan stiller i dag. Jeg er glad for at kunne slutte, mens legen er god. Sidste sæson var min bedste nogensinde,” sagde han.
Sonny spillede 36 landskampe og var med i tre VM-turneringer. Han debuterede i de rød/hvide farver med løven på brystet 29. december 1986 som 20-årig med en fornem shutout. Danmark vandt 2-0 over Jugoslavien i Pondus Cup i Hørsholm Skøjtehal.
”Jeg har fået en fantastisk modtagelse på landsholdet. Ikke mindst af mine målmandskolleger, John Hansen og Lars Pagh,” sagde han.
Også hans to brødre, Karoly og Zoltan, var involveret i hockeyen. Karoly som medlem af DIUs bestyrelse og formand for ungdomsudvalget og Zoltan som spiller. Et år spillede han i Belgien, hvor han blev topscorer. I dag står den på veteranhockey.
Brødrenes far flygtede fra Budapest, da Sovjetunionen i en blodig invasion kvalte den ungarske opstand i 1956. Han blev dansk gift, og parret fulgte levende med i livet i HIK.
Sonny har ikke glemt hockeyen og læser stadig med, men er en sjælden gæst i skøjtehallen. Eller for at sige det ligeud: Han kommer der aldrig. I dag er fritidsinteressen koncentreret om golf, tennis og hans kærestes gård på Sardinien.
I maj 1993, mens han stadig spillede i HIK, afslørede han en ny side af sit alsidige talent. I en kronik i Berlingske Tidende med overskriften ”Når den sidste rygklapper er gået hjem”, skrev han om eliteidrætsfolk og de problemer, de skal forberede sig på efter et liv i idrætten.