I alle klubber kan du finde dem. De gode og usædvanlige historier. Denne er fra Rungsted Ishockey Klub og handler om familien Nielsen.
Historien starter for små 80 år siden. Og femte generation i det nordsjællandske hockeydynasti boltrer sig nu på isen i den sport, deres tipoldefar, den legendariske ishockeyleder A. E. Nielsen, var med til at sætte på landkortet i starten af 40’erne.
Rungsted Ishockey Klub blev stiftet 1. januar 1941 som Danmarks ældste rene ishockeyklub med Günther Rehder som formand. Den holdt til på gadekæret i Vallerød, når der ellers var is på vandet. Men efter den tragiske ulykke i 1947, hvor den 18-årige Palle Nielsen faldt gennem isen og druknede, mens spillerne var ved at pille banderne ned for sæsonen, skiftede man hjemmebane til de overrislede tennisbaner på Bolbroengen.
A. E. Nielsen, der også var kendt som vejassistent i lokalområdet, overtog kort efter stiftelsen formandsposten og stod i spidsen for RIK i 25 år. Han døde i en alder af 96 år.
For sit pionerarbejde i klubben og i DIU – han var leder for det danske VM-hold i Stockholm i 1949 - blev han som den anden udnævnt til æresmedlem af DIU. Den første var KSFs Jørgen Hviid.
To af A. E. Nielsens fire sønner, Ole og Paul, var med på Danmarks første VM-hold i Stockholm og havde fornøjelsen at blive slået 0-47 af Canada. Og ikke færre end fire Nielsen-brødre – de to andre var Aage og Einar – var på Rungsted-holdet, som søndag 20. februar 1955 vandt det første danske mesterskab.
På Peblingesøen vandt Rungsted over favoritterne fra KSF med 5-2. Men Jørgen Hviid & co. tog året efter revanche med sejr over nordsjællænderne på Bolbroengen med 4-1 under miserable forhold, hvor spillerne løb mere på grus end på is. KSF havde ellers foreslået at lave DM-kampen om til en venskabskamp, men Rungsted afslog.
De fire Nielsen-brødre fik alle sønner, som kom på RIKs førstehold, og Pauls søn, Jens Hess-Nielsen, i dag 69 år, fulgte i faderens landsholdsspor og fik fire landskampe.
Allroundtalentet Jens Hess-Nielsen debuterede på førsteholdet som 15-årig og spillede sin sidste kamp 12 år senere. Uddannelsen fik tidligt førsteprioritet, og træningsnarkoman var han ikke (hans eget udtryk).
I en flot karriere blev det til DM-sølv i 1971 og DM-bronze i 1968 og 1975. Hans bedste sæson var i 1970-71, hvor den teknisk begavede forward lavede 31 point (20 mål og 11 assist) i 18 kampe som nr. 8 på pointlisten. I de sidste sæsoner spillede han en del kampe som back sammen med Per Holten Møller.
Jens Hess-Nielsen var også blandt fremtidsnavnene i Danmarks første officielle ungdomslandskamp i 1969 mod Norge i Aalborg med navne som Per Holten Møller, Søren Gjerding, Lars Bugge, Peter Degn, Jesper Hviid, Egon Kahl, Steen Schou, Jan Therkildsen og Hans Lundgaard.
”Jeg husker en venskabskamp i Hørsholm mod Gladsaxe, hvor vi var forstærket med Leksands berømte Tre Kronor-kæde. Jeg spillede sammen med Per bag superstjernerne Dan Laabraten, Dan Söderström og Mats Åhlberg, som vi alle beundrede i 70erne. En stor oplevelse. Sådan en kamp glemmer man aldrig,” siger Jens Hess-Nielsen.
”I det hele taget ser jeg tilbage på min tid som ishockeyspiller med stor glæde. Vi var langtfra så seriøse, som spillerne er i dag, men vi havde det sjovt.”
Jens’ egen søn, Jacob, spillede også for RIK, og nu er fire børnebørn i alderen 5-12 år superaktive i Bitcoin Arena. De yngste startede som 3-årige.
”Ishockey er en familiesport,” siger en stolt Jens Hess-Nielsen.
Han har hele sit liv boet i Hørsholm. Da jeg besøger ham, har han lagt billeder, programmer og udklip ud over hele bordet. 80 års hockey!
”Det er næsten synd, at de billeder bare skal ligge i en skuffe,” siger han.
Sandt nok. De burde hænge i hallen eller i et klublokale. De fortæller en fantastisk og smuk historie.
Familien Nielsen – her A. E. Nielsen sammen med sønnerne Einar, Aage, Paul og Ole, som alle var på Rungsteds guldhold i 1955 – var aktive modstandsfolk under krigen. Billedet er fra 5. maj 1945.