B-VM 1999. I sidste runde mod Storbritannien i en totalt udsolgt Rødovre Skøjte Arena kunne Danmark nøjes med uafgjort for at sikre sig guldet.
Det lykkedes med 5-5 i et vildt drama med had i luften.
Kristian Just, den næsten to meter høje Gentofte-back, kom i fokus i den oppiskede atmosfære med fem minutter tilbage. Som offer for en spearing bagfra i de nedre regioner. Eller som han selv formulerede det:
”For at sige det på godt gammelt dansk stak han staven direkte op i røven på mig, så jeg måtte på briksen og tjekkes af lægen.”
Forseelsen kostede synderen game misconduct og farvel og tak.
Flere britiske spillere, især dem med canadisk baggrund, forlod isen skummende af vrede uden at takke for kampen.
De følte sig snydt. Danskeren filmede, rasede de.
Nu skulle man tro, at canadierne var kommet videre, da de to hold mødtes igen året efter ved VM i Katowice i Polen.
Men nej. Det var kun blevet værre.
Skæbnen ville, at de to hold boede på samme hotel, og på den danske gang var der op til revanchen hængt otte primitive tegninger op, hvor Kristian Just blev truet med alskens ulykker.
På tegningerne får han hugget hovedet og diverse lemmer af og bliver kaldt en snyder. En tekst lød: ”Denne mand skal straffes hårdt”. En anden havde stjålet Nike’s slogan: ”Just do it”.
Landstræner Jim Brithén og holdleder Preben Glad fik tegningerne fjernet så hurtigt som muligt, så Kristian Just ikke så dem. Én af dem så han dog efter kampen.
”Jeg kan huske teksten: ”Just-ice” (retfærdighed, red.). Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige. Jeg tager det relativt afslappet, og der skete jo heller ikke noget. Jeg talte med nogle af briterne efter kampen. De var nu meget flinke,” lød det fra Kristian Just.
Den danske ledelse henvendte sig til IIHF allerede inden kampen, men de grovkornede britiske trusler fik dog ingen konsekvenser.
Nok var IIHFs tjekkiske vicepræsident og formand for VMs organisationskomité, Miroslav Subrt, pinligt berørt, men alligevel prøvede han at bagatellisere tegningerne som ”drengestreger”.
Det ynkelige forsøg på at feje truslerne ind under gulvtæppet gav en oprørt Jim Brithén ikke meget for.
”Truslerne er kriminelle og ville under normale omstændigheder føre til en politisag. Ét er verbale trusler på isen i kampens hede. Det er, hvad man kommer ud for i en kampsport, og som gammel ishockeyspiller er jeg ikke sart. Jeg var selv en hård hund. Men trusler af denne karakter er noget af det værste, jeg har oplevet. Det vil vi simpelthen ikke acceptere,” sagde han.
Inden han blev dansk landstræner, var han i elleve år ansat ved politiet i Sverige.
Preben Glad: ”Nu skete der gudskelov ikke noget under kampen. Men var Kristian blevet udsat for en hævnakt, og vi ikke havde reageret på de makabre tegninger, ville vi have været dårlige ledere, fordi vi ikke beskyttede spillerne.”
Danmark tabte kampen 4-5 og sluttede på en beskeden femteplads. Jens Nielsen blev VMs topscorer med 14 point (fire mål og ti assist) og kom på VMs All Star-hold, valgt af de akkrediterede journalister. Jesper Damgaard og Kim Staal kom på VMs B-hold.
De tre bedste danske spillere, udpeget af DIU: Jens Nielsen, Kim Staal og Mike Grey. Fighteren fra Frederikshavn blev desuden hædret med B.T.s Gyldne Puck til største positive overraskelse.
Kristian Just spillede 116 landskampe i perioden 1992-2001 og var med i otte VM-turneringer.
Gentofte-drengen (med afstikkere til HV71, Rögle og Rungsted) blev i 1998 kåret som ”Årets Spiller”. Samme år, Rungsteds supertalent, Morten Green, blev ”Årets Rookie”. Morten havde på det tidspunkt sin landsholdsdebut til gode. Da han sluttede med løven på brystet i 2017, havde han rekorden med 316 landskampe og 19 VM-turneringer.
Kristian Just, der i 1992-93 spillede tre SHL-kampe for HV71, er ikke i tvivl om, at titlen som ”Årets Spiller” banede vejen til 1. divisionsklubben Rögle, hvor han spillede sammen med landsholdskollegaen Ronny Larsen.
I dag er backen, som for 20 år siden optrådte i en grotesk tegneserie i Katowice, træner i Gentoftes store ungdomsafdeling.