I Sverige er hun en af de helt store. Ishockeysitet Hockeysverige.dk sammenlignede hende i en artikel med den kvindelige fodboldtræner, Pia Sundhage, der fremstår som en af nabolandets mest anerkendte ledere indenfor sport.

Pia Sterner er efterhånden godt oppe i årene, og er en af Sveriges helt store ishockeypionerer. Hun var den første kvinde, der for alvor stak ansigtet frem i ishockeysporten i Sverige, og hun har uddannet sig i både Canada og USA.

Hun nåede at stå i lære i Moskva hos den legendariske træner Anatolij Tarasov, og hendes mål som ung pige var at ende i NHL.

I 1975 blev hun, ifølge Hockeysverige.se, tilbudt en rolle som assisterende træner i Philadelphia Flyers, men sagde nej, fordi hun netop havde fundet sin drømmemand, den hjemvendte NHL-spiller Ulf Sterner, hjemme i Göteborg. Hun var senere træner for Tysklands kvindelandshold, samtidig med, at hun var professionel i Füssen, og da Pia Sterner afsluttede sin træneruddannelse i Sverige var det med højeste karakter.

Stor erfaring
Det er altså ikke en hvilken som helst kvinde, der har været eneste af sin slags i den danske 1. division, men rubrikkerne var lige til at skrive for boulevardpressens bladsnedkere, da hun i 1973 blev ansat som træner i Frederikshavn Ishockey Klub.

Det var i december det år, at klubben tog den kontroversielle – og også ret friske – beslutning, om at ansætte hende som træner. Hun kom som afløser for en anden svensker, Christer Jorland, der var raget uklar med alt og alle i klubben.

Det var hårde tider i Vendsyssel, for det var samtidig den første sæson i 1. division nogensinde for klubben. Store nederlag, lange busture og hånende bemærkninger fra især de københavnske modstandere gjorde ikke sæsonen særlig morsom.

Pia Grengman (som hun hed dengang) kom selv med 11 års ishockeyerfaring, selv om hun blot var 19 år, og hun var formentlig mere hockeykyndig end mange spillere og trænere i det danske ishockeylandskab.

Hun begik nok en fodfejl, da hun under stor mediebevågenhed og på et efterfølgende kæmpe billede i B.T. viste, at hun badede i samme omklædningsrum som FIK-spillerne. ”Jeg vil være som en af drengene”, sagde hun i artiklen, der vakte stor ståhej i ishockey-Danmark. Rent sportsligt kunne hun slet ikke vende bøtten, og Frederikshavn blev verfet direkte tilbage i 2. division.

Usselt brev
Det var formentlig sket uanset, hvem der havde været træner, men ansættelsen af ”svenske Pia” blev hånet og latterliggjort flere steder. Blandt andet af en række Københavnske ishockeyspillere, der skrev et brev til FIK.

”Til lykke med jeres ny pigetræner. Det er kun godt med lidt selverkendelse, og I er åbenbart klar over, at jeres spil endnu ikke er værd at ofre en mandlig træner på. Men hvorfor dog ikke tage skridtet fuldt ud og så nøjes med at spille mod piger? Vi her fra København mener i hvert fald, at det er under vor værdighed som rigtige mandfolk at spille mod et hold bestående af tøsedrenge, der har latterliggjort sig selv ved at tage en pige som træner.”

Med hilsen (fyldt med ringeagt og lede)
fra københavnske ishockeyspillere

Der var pres på ledelsen i Frederikshavn, og efter et halvt års samarbejde afbrød Pia Gregman/Sterner og den nordjyske klub samarbejdet. Det blev offentliggjort i sommeren 1974.

Om det var klubben eller Pia Grengman/Sterner selv, der havde opsagt samarbejdet, var der tilsyneladende delte meninger om. Hovedpersonen selv havde feriejob på en campingplads ved Viborg, da pressen kunne berette, at hun ikke skulle træne Frederikshavn i den kommende sæson.

– Det er rent bluff, at jeg skulle være blevet fyret. Jeg skal i stedet på trænerkursus i Sovjet og derefter hjem for at være politibetjent, sagde hun til Ekstra Bladet.

– Ishockeysporten i Danmark kommer aldrig op over svensk 3. divisionsniveau. Grunden er, at danskerne ikke har samme viljestyrke som svenskerne. Det går slet ikke at få en dansk ishockeyspiller til at træne lige så hårdt som en svensk. Der fandtes spillere i Frederikshavn, som gik hjem midt under den hårdeste træning, fordi de skulle til middag. De kunne ikke få deres koner til at ændre på familiens spisevaner for ishockeyen, konstaterede Pia Grengman/Sterner endvidere overfor avisen.

På alle måder en noget bitter afslutning på et samarbejde, som måske kunne have ændret danskernes – og dansk ishockeys opfattelse – af kvindeligt lederskab. I hvert fald fortæller bogen om Frederikshavns ishockey ”50 års jubilæum på isen”, at FIK-ledelsen var meget tilfreds med Pia Grengman/Sterners træning og ledelse.

Flere historiske fakta:
* Pia Grengman/Sterner blev nummer tre ved VM i powerlifting (en vægtløftnings-disciplin) i Honolulu i 1981. Sitet Women’s Hockey Legends fortæller, at hun også har det sorte bælte i karate og hun var stærk i både fodbold, bandy og håndbold.

* Tumulten ramte hårdt i Frederikshavn i sæsonen 1974/75. Stig Rune Yngvesson tog over som træner, og FIK måtte nøjes med en fjerdeplads i 2. division, der ikke engang rakte til kvalifikationsspil.

* 5. november 1978 vandt FIK sin første turneringskamp i 1. division. Det var en sød revanche, for et de store nederlag i 1973/74-sæsonen var på 1-30 og var mod netop københavnerne.


MIKKEL JENSEN skifter til Odense Bulldogs KLAR TIL SÆSON NUMMER 16: Mads Lund forlænger med SønderjyskE