Journalist Peter Fredberg husker et besøg hos DIUs første formand, Knud Tønsberg, ved 25 års jubilæet i 1974.

Navnet Knud Tønsberg siger næppe mange danske ishockeyfans noget i dag. Men KSF’eren var en markant skikkelse i sporten i 40’erne, 50’erne og 60’erne. En pioner, som var Danmarks Ishockey Unions første formand 1949-67.

Jeg husker mit besøg hos den 54-årige eks-formand i forbindelse med DIUs 25 års jubilæum 27. november 1974.

Det var i realiteten Knud Tønsberg, man skulle takke for jubilæet. Han var en af hovedmændene bag løsrivelsen fra Dansk Skøjte Union og optagelsen i Danmarks Idrætsforbund i 1949.

”Mit halve liv har jeg ofret på ishockey. Jeg fortryder ikke et sekund,” sagde han.

Han husker B.T.s spiseseddel fra en dag i november 1945. ”Revolution i dansk skøjtesport” stod der.

”Vi ishockeyfolk havde længe været utilfredse med den gamle, konservative skøjteledelse, som ikke var interesseret i at gøre noget for at hjælpe ishockeysporten frem. Da vi på repræsentantskabsmødet rejste os og slog i bordet, blev den så forfærdet, at den gik,” sagde han.

”Vi stod nu selv med en hel union med ishockey, kunstskøjteløb og hurtigløb. Fire år senere dannede vi en selvstændig ishockeyunion. Det var mit lykkeligste øjeblik i dansk ishockey, da vi blev optaget i DIF.”

Knud Tønsberg fik sin ishockeyopdragelse på Peblingesøen og var i 1956 med til at vinde DM-guld for KSF sammen med Otto Randholm og Keld Vestergaard, som senere efterfulgte ham som DIUs formænd. Randholm var DIUs førstemand 1967-73 og Vestergaard 1973-75.

På holdet var også en 16-årig Guddi Høybye, legenden fra KSFs storhedstid, som vandt det første af sine otte danske mesterskaber og i 2017 blev optaget i DIUs Hall of Fame.

Det var anden gang, der blev spillet om DM. I tøvejr og snesjap på en overrislet tennisbane i Hørsholm vandt KSF over de forsvarende mestre fra Rungsted med 4-1. Nordsjællændernes enlige mål var et selvmål af Knud Tønsberg (ifølge Wikipedia).

”Knud var et meget vellidt og positivt menneske. Han gjorde et kæmpearbejde for ishockeyen i KSF og DIU samtidig med, at han var direktør for et af Danmarks største erhvervsrejsebureauer, Dantourist, på Strøget,” siger Guddi Høybye.

Da denne signatur talte med Knud Tønsberg, var han netop udskrevet efter et flere måneder langt hospitalsophold med slidgigt i hofterne og en brækket hofteknogle.

”Som ishockeyspiller havde jeg aldrig brækket så meget som en negl,” sagde han.

Han mindedes de betingelser, ishockeyen levede under i pionertiden.

”Forholdene var primitive. Jeg tvivler på, at nogen i dag ville være med på de betingelser. Vi lavede selv banerne, og der var år, hvor der ikke var is på søerne. Så blev der ikke spillet den vinter,” sagde Knud Tønsberg.

”For 25 år siden var vi glade, bare der var is. Nu kræver man, at Danmark kvalificerer sig til B-gruppen. Men det er ikke noget urimeligt krav. Med den udvikling, dansk ishockey har gennemgået, bør vi høre hjemme blandt de næstbedste.”

Ved VM nogle måneder senere i den bulgarske hovedstad, Sofia, lykkedes det dog ikke at rykke op. Det var dér, der blev smidt en røgbombe ind på isen i kampen mod bulgarerne. Den landede lige ved siden af Sven Andersson og lavede et hul i isen. Man frygtede, hvad der ville være sket, hvis den var eksploderet i hovedet på den chokerede Gladsaxe-back.

Det var også i Sofia, af lederne Keld Vestergaard og Bent H. Nielsen en nat fik besøg på deres værelser af bulgarske kvinder, som tilbød sex, hvis de ville sørge for, at Danmark ikke vandt over Bulgarien.

Som Bent H. Nielsen sagde: ”Keld og jeg bad dem pakke og forsvinde. Det er åbenbart sådan, det foregår bag jerntæppet. Nu vandt Danmark ikke, men det var ikke vores skyld.”

Knud Tønsberg var en af lederne på det danske VM-hold i Stockholm i 1949, da Danmark skrev sig ind i historien med det berømmelige 0-47 nederlag mod Canada. Han var desuden Danmarks første internationale dommer og blev æresmedlem af DIU.

DIU fejrede 25 års jubilæet med to kampe mod Ungarn. Tabte 3-5 i Hørsholm og spillede 4-4 i Brøndby. Jeg kan huske, at landstræner Kai Lassen havde inviteret pressen med til taktikmødet inden kampen i Hørsholm. Nogle år senere åbnede Richard David også for skriverkarlene under en turnering i Budapest, så vi kunne blive klogere på de taktiske overvejelser.

Den var nok ikke gået i dag.


Galbraith klar til at forlænge karrieren: Ishockeyen er mit arbejde og min passion OPTAKT: Esbjerg Energy-Herlev Eagles