Journalist Peter Fredberg talte med en 13-årig Peter Hirsch, som fik sine ønsker opfyldt.

Jeg ved ikke, om man kan kalde ham en nomade. Sådan en, der flytter fra sted til sted. Men få danske topspillere har været så meget rundt omkring og set så meget som en af dansk ishockeys bedste målmænd gennem tiderne, Peter Hirsch.

Lige nu er han i Sankt Petersborg som målmandstræner for SKA i den russiske liga, KHL.

Selvfølgelig kan jeg tjekke ham på Eliteprospects, men jeg kan også følge  hans turnéliv i min telefonbog. Den er så ældgammel, at alle telefonnumre er skrevet ind med kuglepen. Ud for Peter Hirsch er der stribevis af overstregede numre i Europa og Nordamerika.

Da jeg snakkede med Peter første gang, var han 13 år.

Han var sammen med tre andre purunge målmænd, Morten Hagen, 11, HIK, Jesper Brinch, 13, Esbjerg, og Kent Hansen, 15, Herning, og træner Jan Sørensen, Herning, inviteret med seniorlandsholdet til en fire nationers turnering i Zoetermeer i Holland i december 1992. Drengene rejse i bus med landsholdsspillerne og boede sammen med dem på spillerhotellet. Hvilken julegave.

Mens Danmark mødte Holland, Finland og Slovenien, deltog de i et internationalt målmandskursus, ledet af den canadiskfødte tidligere italienske VM-målmand Jim Corsi.

En farverig og inspirerende målmandstræner, som gav spillerne en masse med hjem. Ikke mindst hvordan man bevæger sig i målet, finder balancen og den rigtige position og økonomiserer med kræfterne.

”Corsi var en fantastisk god træner, og det var let at forstå ham. Jeg glæder mig til at komme hjem og arbejde videre med de ting, han lærte os,” sagde Peter Hirsch.

”Det var også spændende at være sammen med landsholdsspillerne. De spillede godt mod Holland og Slovenien (vandt henholdsvis 6-4 og 6-3 og tabte 0-7 til Finland, red.). Tænk, hvis man får chancen på landsholdet en dag.”

Jo, Peter fik chancen kort efter skiftet fra barndomsklubben Rungsted til Troja-Ljungby i 1998.

I alt spillede han 169 landskampe og deltog i 12 VM-turneringer i perioden 1998-2010. Kulminationen var hans storspil i Danmarks sensationssejr på 5-2 over USA i Finland i 2003. En af de kampe, der har skrevet sig ind i VM-historien.

Yngstemand på Corsis målmandsskole var 11-årige Morten Hagen:

”Det var hårdt, men også skægt. Jeg synes, jeg lærte meget. Især med hensyn til skøjteteknik. Jeg har lyst til at træne endnu mere nu og kunne godt tænke mig engang at spille i en udenlandsk klub. Helst i NHL.”

Så langt nåede Morten dog ikke. Relativt tidligt blev han træner, og han er i dag sportschef i Rungsted Seier Capital.

For Peter Hirsch var det et drømmejob, han fik, da han efter fem år som målmandstræner i Timrå og en enkelt sæson for det danske VM-hold i år blev målmandstræner hos de dobbelte Gagarin Cup-vindere fra SKA Sankt Petersborg.

Han indledte her et samarbejde med et af de største navne i dansk ishockey nogensinde, Valery Bragin, der er cheftræner for både SKA Sankt Petersborg og det russiske landshold.

Valery Bragin kom i 1989 til Rødovre Mighty Bulls fra Khimik Voskresensk og blev første sovjetrussiske spiller i Danmark. I fem sæsoner spillede den begavede playmaker i den danske liga og satte et aftryk, der stadig tales om. Og ikke kun i Rødovre.

SKA Sankt Petersborg går efter sit tredje KHL-mesterskab og indtager i øjeblikket andenpladsen i Western Conference efter den legendariske Moskva-klub CSKA, som Jannik Hansen i 2019 var med til at vinde Gagarin Cup med.


Brett Thompson med sine første norske point: Matchvinder i rivalopgør Cracknell: "Positiv hele vejen igennem", Esbjerg bliver hans 19. klub