Journalist Peter Fredberg skriver om VM-holdets besøg i nazisternes dødsfabrik, Auschwitz

Det er begrænset, hvad spillerne oplever uden for hallen, hotellet og bussen, når de er ude at rejse.

Under et VM er kamp- og træningsprogrammet hårdt og stramt, og hvilen mellem kampene er vigtig.

Der er ikke plads til mange udenoms aktiviteter. Desværre. Men engang imellem lykkes det på en fridag at give spillerne en oplevelse af kulturelt tilsnit.

Jeg har flere gange oplevet disse breaks med landsholdet, hvor man kommer væk fra hotellet og hockeyen. Cirkus i Sofia og Eindhoven, fodbold i Las Palmas, opera i Beijing, alpint i Chamonix og besøg i kulturbyen Kraków. For at nævne en håndfuld.

Men oplevelsen, der kaldte på stilheden, vreden og væmmelsen og gjorde et uudsletteligt indtryk, var besøget i Anden Verdenskrigs største koncentrations- og udryddelseslejr, Auschwitz-Birkenau, i det sydlige Polen. Det var under B-VM i Katowice i 1997.

En tv-udsendelse forleden i forbindelse med 75 års dagen for krigens afslutning genkaldte en oplevelse, som fremprovokerede stærke følelser og gav stof til eftertanke hos de danske VM-spillere.

Det var op til hver enkelt, om han ville se stedet for en af de største forbrydelser mod menneskeheden under krigen med det nazistiske folkemord på over en million jøder, men alle tog med. Og at dømme efter reaktionerne på konfrontationen med ondskaben følte alle, at de gjorde det rigtige.

”Man fatter ikke, at mennesker kan være så onde mod hinanden og skabe sådan en dødsfabrik. Ét er at se billeder og film fra Auschwitz. Noget andet selv at stå midt i det helvede, hvor så mange blev myrdet,” sagde Esbjerg-målmanden Jan Jensen.

Landstræner Jim Brithén: ”Man bliver deprimeret, når man går rundt i Auschwitz. Men alle bør se stedet for den ufattelige og grusomme forbrydelse, hvis de får muligheden for det. Historien må ikke gentage sig. Men tør vi virkelig tro på, at vi aldrig får et nyt Auschwitz.”

Krematorieovnene, gaskamrene, bjergene af barnesko, briller og afklippet hår tegnede et makabert og virkelighedsnært billede af rædslerne.

Spillerne lyttede i tavshed til den polske guides beskrivelser af afstraffelser, henrettelser, eksperimenter og om, hvordan nazisterne i krigens sidste år udryddede 10.000 mennesker om dagen.

Mange steder lå der blomster ved dødsmuren, krematorieovnene og i barakkerne.

”Når jeg har glemt alt om VM i Polen, vil jeg huske Auschwitz,” sagde Jesper Duus.

VM-holdets læge Frede Jensen besøgte kz-lejren for femte gang:

”Det gør et lige stærkt og deprimerende indtryk på mig hver gang. Men jeg føler, at jeg må se den.”

B-VM i 1997? Danmark stillede et reservehold med otte VM-debutanter og tabte alle syv kampe. På grund af A-gruppens udvidelse undgik man nedrykning.

En trist start for fighteren Jim Brithén, men skåningen ændrede de kommende år kulturen omkring landsholdet. Under den svenske coach og sportschef blev fundamentet lagt til det hold, vi kender i dag.

Jim Brithén var manden bag sejren og landsholdets gennembrud i B-gruppen i Rødovre og Odense i 1999 og overlod et topmotiveret hold til Mikael Lundström, som i 2002 i Ungarn skaffede Danmark op blandt verdens stærkeste ishockeynationer.


FREDERIKSEN FORLADER FREDERIKSHAVN: Vil prøve sig af i Europa David Grubak bliver backup-målmand i Rungsted