Når Veteran Match i anledning af flagdagen den 5. september skydes i gang, vil det i håndbold- og ishockeyhallerne for første gang være med dommere i speciallavede camouflagetrøjer.

Camouflages oprindelige funktion er at usynliggøre. Og havde vi befundet os i udsatte brændpunkter verden rundt, var den da også kommet til sin ret. Men det er vi ikke.

Vi befinder os i landets største ishockey- og håndboldhaller, og her er camouflagen på udebane. Det usynlige har dommerne gjort synligt, og det er på mange måder også den mission, som trøjen skal være med til at understøtte.

For når Veteran Match afvikles på tværs af landet, er det med fokus på danske veteraner og de usynlige ar, mange af dem bringer hjem i bagagen. Det offer skal æres gennem 47 hyldestkampe og nu både grønne og lyserøde camouflagetrøjer. Mange af holdene har prøvet det før, men for dommerne er det en sjælden debut.

- Vi kalder os selv for det 10. hold i ligaen. Så det er for os helt naturligt at blive en del af Veteran Match også, siger Claus Fonnesbech, General Manager i Danmarks Ishockey Union og talsmand for Metal Ligaens dommere, og uddyber:

- Jeg ved, at alle dommerne omfavner det her event. De glæder sig til at have trøjerne på og være en aktiv del af det.

Uforløst potentiale

Dommerne har det - på trods af deres centrale plads i eliteidrætten - med at blive glemt, når der udvikles velgørende og opmærksomhedsskabende initiativer. Derfor betyder det også ekstra meget at kunne være en del af en indsats, der er så hæderligt og vigtigt.

- Vi er primært med på grund af formålet. Veteranerne får alt for lidt opmærksomhed, og de fortjener at blive givet langt mere. Jeg synes, vi skylder en særlig tak til de mennesker, vi sender ud i verdens brændpunkter med deres liv som indsats, og som må leve med gener, når de kommer hjem igen,” siger Mads Hansen.

Han er talsmand på vegne af Elitedommerne i dansk håndbold og håber på, at dommernes aktive deltagelse i Veteran Match kan vokse sig fast i idrættens DNA:

- Jeg håber, at det her ikke bare bliver en one-time-happening. Jeg håber det bliver et samarbejde, vi kan være en del af hvert eneste år, og så håber jeg, det bliver foldet ud på endnu flere idrætsgrene.”

Trøjesalg uden navn og nummer

Selvom samarbejdet med ishockey- og håndbolddommerne er stærkt konsolideret for fremtiden, er det allerede sikkert, at de til næste års Veteran Match vil løbe ind i et trøjeunderskud. For ligesom mange klubber, har dommerne valgt at donere flere af deres trøjer til auktion til fordel for DIF’s Safe Zones, der sikrer sportsbaserede og inklusive fællesskaber for veteraner i hele landet.

- Vi håber, at de her 9 trøjer, som vi donerer via MatchWornShirt, kan være med til fortsat at sætte fokus på veteranerne, veteranprojektet og i øvrigt kan være med til at støtte de aktiviteter, der ellers kommer til at ske” afslutter Claus Fonnesbech.

Trøjerne kan ses fra anden spillerunde i både Metal- og Herrehåndboldligaen.

Ishockeyen og Metal Ligaen skyder hyldestkampene i gang på fredag. Kom og vær med til at klappe ad veteranerne her:

08. september kl. 19:30: Herning Blue Fox - Odense Bulldogs
08. september kl. 19:30: Rungsted Seier Capital - SønderjyskE Ishockey
10. september kl. 15:00: Herlev - Herning Blue Fox
11. september kl. 19:00: Odense Bulldogs - Rungsted Seier Capital
12. september kl: 19:00: Rødovre Mighty Bulls - Aalborg Pirates
15. september kl. 19:30: Esbjerg Energy - Rødovre Mighty Bulls 
19. september kl. 19:00: Aalborg Pirates - Rungsted Seier Capital
19. september kl. 19:30: Frederikshavn White Hawks - Herning Blue Fox 
22. september kl. 19:30: SønderjyskE Ishockey - Aalborg Pirates


Søren Dietz-Larsen tilslutter sig Aalborg Pirates GOALSHOW: Se målene fra SønderjyskE-Esbjerg