Journalist Peter Fredberg møder manden bag en af dansk ishockeys ældste pokaler:

Hans navn står på væggen i foyeren i Rødovre Skøjte Arena sammen med den lange række af spillere, der har fået hans pokal.

Pokalen, som Herbert Knox skænkede klubben i taknemmelighed over de fire år, han var spillende træner, er hvert år siden 1969 blevet overrakt til årets mest værdifulde Rødovre-spiller valgt af spillerne selv. Danish-Canadian Friendship Trophy er dens fulde navn. I daglig tale bare Herbert Knox-Pokalen.

Også Danmarks Ishockey Union betænkte han med en pokal. Den blev i en årrække tildelt ”Årets Spiller”, men er senere skiftet ud. Nu hedder den Canadian Ambassador’s Cup.

Det var en glad, stolt og bevæget Herbert Knox, som 2. pinsedag, dagen efter VM-finalen, mødte nogle af sine holdkammerater fra sidste halvdel af 60erne. Det var dengang, de spillede i Kostalden. Nu så han for første gang Rødovre Skøjte Arena.

Herbert Knox var sammen med sin danske kone, Anne-Marie, og sønnen Carsten på ferie i Danmark for at opleve det historiske VM og møde gamle venner. De så tre kampe i Royal Arena. Canadas sejr i kvartfinalen over Rusland og choknederlag til Schweiz i semifinalen samt Sveriges triumf i finaledramaet mod schweizerne.

Anne-Marie og Herbert Knox bor i dag uden for Ottawa. Han er 75 år og pensionist. I 1965 blev han ansat på den canadiske ambassade i København, hvor han mødte sin senere kone, som arbejdede i visumafdelingen. Deres ambassadeliv bragte dem senere til Thailand, Finland (hvor sønnen blev født), Sydkorea, Sydafrika, Irak, Israel, England, Sverige og USA. Overalt engagerede han sig i ishockey som spiller og træner, hvor det var muligt. Sidst, familien var i Danmark, var i 1991.

De gamle Rødovre-spillere var samlet af Eigil Frederiksen, som gennem årene har haft kontakt med Herbert Knox og sammen med sin familie besøgte ham og Anne-Marie i Canada i 2006.

Rødovre havde i 60erne fået den glimende idé at kontakte den canadiske ambassade og spørge, om den havde hockeyspillere, som havde lyst til at komme og hjælpe. Herbert Knox var den fjerde fra ambassaden, der kom til Rødovre, og han var på alle måder dén canadier, der satte det mest markante fingeraftryk på hockeykulturen i forstadskommunen.

”En spiller med stort menneskeligt format. Meget afholdt og respekteret. Han spillede højre wing og var en fighter af guds nåde med et forrygende slagskud. Vi havde meget at lære, og han var en stor inspiration for os,” siger Eigil Frederiksen.

Herbert Knox lægger ikke skjul på sin glæde over at møde holdkammerater, han ikke har set i næsten 50 år. Og at den pokal, han skænkede klubben, stadig lever i bedste velgående.

”Rødovre har altid fyldt meget i mit liv. Jeg er overrasket over, at man stadig har Danish-Canadian Friendship Trophy,” siger han.

Den første, der fik sit navn på, var Jørgen Juul Jensen i 1969. Blandt modtagerne gennem årene er koryfæer som Carsten Nielsen, Bent Hansen, Olaf Eller, John Hansen, Jesper Duus, Kim Andersen, Michael Smidt, Steffen Glass, Klaus Mønster, Henrik Børner og Sebastian Dahm.

Om sin VM-oplevelse i Danmark siger Herbert Knox:

”Jeg er imponeret. Jeg havde ikke drømt om, at man kunne lave et så gigantisk stort og flot VM-arrangement med så mange tilskuere og en så fantastisk stemning. Royal Arena har NHL-klasse.”


SUPPORTER FRA BERLIN køber SønderjyskE-sæsonkort DONAGHEY skal give offensiv punch til Odenses backlinje