Journalist Peter Fredberg skriver om Jannik Hansen, som nåede alt det, han gerne ville – næsten.

Jeg husker de mange år, hvor jeg skulle have fat i Jannik Hansen. Han tog altid telefonen. Eller også ringede han tilbage. Han var god for en journalist.

En dag i midten af april 2007 var der en særlig grund til mit opkald. Aftenen før debuterede Jannik i NHL.

”Da jeg løb ind til opvarmningen i den totalt udsolgte hal med over 18.000 larmende tilskuere, skøjtede jeg rundt i min egen verden. Jeg tog mig i at kigge op og fattede ikke, at det var virkelighed. Og det er stadig ikke rigtig gået op for mig,” sagde han.

Den 21-årige tidligere Rødovre-forward havde i anden kamp i første runde i playoff-serien mod Dallas Stars skrevet sig ind i dansk ishockeys historie som den anden dansker i NHL.

Frans Nielsen havde i en grundseriekamp godt tre måneder tidligere åbnet døren til ”det forjættede land” for danske ishockeyspillere.

Listen over nuværende og tidligere danske spillere, som har optrådt på verdens største hockeyscene, er i dag 16. Et nærmest surrealistisk antal, når man tænker på, hvor lille en hockeynation Danmark er. Det danske hockeyeventyr kan der skrives flere bøger om, og det er der heldigvis også blevet.

Jannik fik ikke en sejr at juble over i debuten (Dallas vandt 2-0 og kvitterede til 1-1 i serien). Men han beholdt pladsen, som blev ledig, da to af de faste forwards var skadet.

Fra trænerteamet var der masser af ros til drengen fra Rødovre. Han fik små ti minutter på isen, tog initiativ fra første skift og fightede indædt om hver puck. I tredje periode spillede han syv minutter og var med i powerplay med Sedin-brødrene.

”Det gik over al forventning for mig. Det er skægt at tænke på, at jeg for to dage siden gik rundt i et shoppingcenter i Winnipeg uden tanke på NHL. Pludselig ringede telefonen. Jeg fik at vide, at jeg skulle tage flyet til Vancouver om tre timer. Jeg har aldrig pakket min taske så hurtigt,” lød det fra en leende Jannik.

Nogle dage senere var jeg på natbesøg til tv-hockey i Rødovre hos Janniks far, Bent Hansen, mangeårige landsholdsspiller og firdobbelte DM-guldvinder.

Far og søn var i øvrigt begge right. Også med hensyn til skarphed, kynisme og vinderpsyke lignede de hinanden. Jovist, et par hårde hunde.

Det var ikke de store følelsesudbrud, der kom fra Bent under det euforiske drama i GM Place i Vancouver. Han kunne alligevel ikke skjule sin lettelse og glæde, da Vancouver Canucks med to mål i tomt bur i de døende minutter i 4-1 sejren i den syvende kamp mod Dallas Stars spillede sig i kvartfinalen om Stanley Cup.

”Man kan se på Jannik, at han nyder hvert sekund på isen. Det vigtigste er nu, at trænerne kan regne med ham,” kommenterede senior.

Jannik spillede 12 sæsoner i NHL. I 696 kampe, deraf 70 i playoff, scorede han 116 mål og 275 point. Mange vil måske især huske ham fra Stanley Cup-finalen i 2011, hvor Vancouver Canucks foran sit hjemmepublikum blev slået i den afgørende kamp af Boston Bruins med 4-0.

Det blev en aften, Jannik aldrig vil glemme. Som han siger i Michael Søvsøs fremragende bog ”Danskerne i NHL – En liga for sig”:

”Jeg havde det forfærdeligt efter nederlaget. Følelsen vil jeg tage med til mine sidste dage. Stanley Cup-ringen er det eneste, jeg mangler. Havde vi fået den, havde alt været fuldendt. Jeg kan stadig være ærgerlig, bitter og irriteret over det nederlag. Vi var én kamp fra at være champions. Men jeg er stolt over min NHL-karriere.”

Efter Stanley Cup-finalen blev Jannik – af flere eksperter betegnet som en af slutspillets bedste defensive forwards - for tredje gang af klubbens fans kåret som ”Unsung Hero” – som den lidt undervurderede helt.

Lykkedes det ham ikke at vinde det mesterskab, alle topspillere i verden helst vil vinde, sluttede han sin lange og fornemme karriere i 2019 i Europas mest berømte klub gennem tiderne, hærens klub CSKA Moskva, med at vinde KHL-mesterskabet, Gagarin Cup.

Jannik følte sig på det tidspunkt mere eller mindre nedslidt og uden fordums motivation og ville hellige sig familien.

Sidst, jeg talte med ham i telefonen, var i efteråret 2019. Han havde haft besøg af en sortbjørn i sin have i Capilano for foden af bjergene i North Vancouver.

”Nogle naboer har oplevet det samme, men det var første gang, der pludselig stod en bjørn i vores have. Bjørnen var på jagt efter føde, men jeg oplevede det ikke som en farlig situation,” sagde han.

Jannik var i sommer på tre ugers ferie i sommerhus i Danmark sammen med sin kone Karen, som han mødte, da han spillede for AHL-klubben Manitoba Moose i Winnipeg, og deres tre børn, tvillingerne Lucas og Daniel på ti år og Kate på syv.

Børnene spiller selvfølgelig hockey. Glæden ved at løbe på skøjter er gået i arv.


OPTAKT: Rødovre Mighty Bulls-SønderjyskE Continental Cup: Hernings sidste modstander er fundet