Husker du AJ Gale, Mads Møller, Simon Ferguson og Copenhagen Hockey. Vi er tilbage i 2011 her i vores nye daglige serie, KAMPDAG, hvor vi hiver en kamp op fra fortiden. Her er det Copenhagen Hockeys første kamp nogensinde - og Herlev Eagles første kamp i nyere tid i Metal Ligaen

17. september 2011 var dagen, hvor fusionsklubben Copenhagen Hockey spillede sin første hjemmekamp nogensinde i AL-Bank Ligaen. Senere samme dag tog ligaens nye hold, Herlev Eagles, imod AaB Ishockey, i deres første hjemmekamp siden opstigningen til øverste etage i dansk ishockey. To af hovedpersonerne den lørdag var Hvidovres træner Morten Hagen og bestyrelsesmedlem Jesper Kjær fra Herlev Eagles. I den her reportage fra det tidligere faceoff-magasin følger vi dem i premieren

Normalt sover Morten Hagen aldrig længere end til 8.30, for han bryder sig ikke om at spilde tid. For første gang i sit liv er han ishockeytræner på fuld tid, ansvarlig for både Copenhagen Hockey og det danske U18-landshold, og den her efterårslørdag, 17. september 2011, vækker hans 6-årige datter Anna ham omkring klokken 8.

Anna har bestemt, at familien har sovet længe nok og ved morgenbordet serverer Morten Hagens højgravide kæreste, Sisse, hjemmebagte boller. Om det er fordi han i dag for første gang skal optræde som cheftræner for Copenhagen Hockey på hjemmebane, eller om det bare er fordi kæresten er i godt humør, ved Morten Hagen ikke. Men bollerne smager godt, og han hygger sig ved morgenbordet i familiens tjeneste.

Dagen forinden har han været i gang med oplægget til eftermiddagens kamp mod EfB Ishockey, men lørdag formiddag tænker Morten Hagen ikke på ishockey, selv om han er i hus med sine største og mest loyale fans. Anna og Ida bakker op – både i med- og modgang, men bortset fra, at de som regel er til stede ved Copenhagens kampe for at heppe, interesserer pigerne sig ikke synderligt for ishockey.

Så det er ikke taktikbrættet, men derimod brættet til spillet Afrikas Stjerne, der bliver hevet frem lørdag formiddag. For øjeblikket elsker datteren Anna at dyste om at udforske det store kontinent og til sidst finde den allerstørste diamant.

- Jeg skal være til stede, hvor jeg befinder mig i øjeblikket. Derfor tænker jeg slet ikke på ishockey, før jeg tager i hallen. Det er familietid og familien skal have min fulde opmærksomhed, siger Morten Hagen.

*

Det er på mange måder en premieredag for den nyudnævnte cheftræner. Det er fusionsklubben Copenhagen Hockeys første hjemmekamp nogensinde i AL-Bank Ligaen, og det er samtidig Morten Hagens første optræden som chef for en stab på omkring 30 mand hjemme i Frihedens Idrætscenter. Så da klokken har passeret 11.45, skifter tankesættet. Han forlader familien og begynder at tænke på ishockey.

Kampen begynder klokken 16, og Morten Hagen er i hallen ved middagstid. Flintrer rundt, tænker lidt mere på dagens modstander, EfB Ishockey, drikker lidt kaffe og taler med materialemændene, halpersonalet, holdleder og assistenttræner.

Tre timer før kampen dukker amerikanske AJ Gale op i omklædningsrummet som den første spiller for at begynde på det hav af ritualer, han skal igennem. Lige så stille dumper resten af spillertruppen ind, og Morten Hagen tæller ned til det store taktiske oplæg. Uanset om det er på udebane eller hjemmebane, foregår det altid syv kvarter før kampen. Sådan er reglerne. Faste rutiner er sagen.

Det er tidligt på sæsonen, og Esbjerg er på tapetet. Ligesom de fleste andre klubber har vestjyderne skiftet et hav af spillere ud, så derfor er detailkendskabet til modstanderen slet ikke så stort som det vil være senere på sæsonen. Morten Hagen har dog noteret sig, at et par af EfB’s nordamerikanere, Jordan Smotherman og Simon Ferguson, har scoret mange point i træningskampene.

- Når jeg holder taktik med spillerne, gider jeg ikke bruge tid på, hvordan modspillerne spiller ud af zonen, og om det er i højre eller venstre side. Det kan kan nå at ændre sig hundrede gange i løbet af en kamp. Så jeg noterer, hvem der skal holdes øje med på modstanderholdet for øjeblikket, og giver det videre til spillerne.

*
Det taktiske oplæg er slut, og Morten Hagen trækker sig tilbage på sit kontor sammen med assistenttræner Göran Wassbjer. Spillerne skal have lov at passe sig selv og lade op til kampen på deres helt individuelle måde. Her skal træneren ikke blande sig.

Til gengæld får Morten Hagen trukket i jakkesæt og slips. I sæsonens første udekamp i Odense var slipset ikke fremme, men hjemmekampen kræver opgradering af hans dresscode.

- Vi har en seriøs forretning her, og så må cheftræneren også optræde seriøst udadtil. Jeg er et af forretningens ansigter udadtil, og det skal altså signaleres, siger Morten Hagen.

Der er ti minutter til kampstart og med løftet stemme forsøger han at hamre stemningen op inde i omklædningsrummet en sidste gang. Den elendige indsats to dage forinden mod Odense skal revancheres.

Nogenlunde samme tid som dommerne Bo Andersen og Thomas Lassen har sat kampen i gang i Hvidovre, går Jesper Kjær for første gang denne lørdag ind i ”Ørneborgen”, som Herlev Skøjtehal kaldes i folkemunde.

33-årige Kjær er Financial Controller  i hverdagen, og har som bestyrelsesmedlem  været dybt inde i økonomien bag det nye ”projekt Herlev Eagles”. Tilbage i sæsonen 2009 var det samme Kjær, der måtte ringe til DIU’s sportschef Ulrik Larsen og to dage før sæsonen meddele, at det økonomiske grundlag for Herlevs deltagelse alligevel ikke kunne opfyldes.

Det gjorde ondt dengang, men i dag er Jesper Kjær og Herlev-hockeyen tilbage. Første hjemmekamp i AL-Bank Ligaen siden foråret 2009 er på programmet. AaB er modstanderen og Jesper Kjær er spændt. For det er ikke blot en almindelig hjemmekamp.

 TV2 Sport har meldt ankomst i Herlev, og tv-crewet er allerede begyndt at rigge til, da Jesper Kjær ankommer. Det er ham, der er Herlev-ansvarlig for tv-afviklingen, så han holder dialogen med TV2 Sport.

- Vi skal bygge op, og vi har hverken lønnede medarbejdere i adminstrationen eller et korps af frivillige på 100 eller 150, som de store, etablerede klubber har. Vi er 10 hænder i bestyrelsen, der alle bliver nødt til at give en hånd med. Vi skal løfte i flok, siger Jesper Kjær.

*

I Frihedens Idrætscenter er en hidsig kamp mellem Copenhagen Hockey og EfB Ishockey gået i gang. Slaget mellem de to mandskaber fra hver sin ende af landet har fortjent langt mere end de 548 tilskuere, der udgør en mere end halvdød kulisse i skøjtehallen i Hvidovre. Til gengæld kan man fra siddepladserne høre, når de nordamerikanske spillere råber ”fuck” og konstant diskuterer med dommerne Andersen og Lassen.

Morten Hagens ishockeyfilosofi er, at så længe man selv er i angreb, kan modstanderen ikke score. Og i de to første perioder får Copenhagen Hockey til trænerens store tilfredshed gennemført nogle lange og dybe angreb og fører 1-0 efter 40 minutter.

”Pissegodt. Ud og fortsæt,” lyder beskeden til spillerne mellem anden og tredje periode. Men Copenhagen-spillerne er nervøse. Måske. I hvert fald kunne det se sådan ud. Esbjerg tager initiativet, udnytter en stor fejl af Kasper Pedersen til at udligne og ender med at vinde 3-2. Morten Hagen er rasende ærgerlig.

Han betegner sig selv som en rigtig dårlig taber. Eller en mand, der hader at tabe. Har været gennem en operation, fordi han i sidste sæson ødelagde sin skulder i regulært nederlagsraseri.

- Jeg er brugt og tør i munden efter hver eneste kamp. Jeg er den trænertype, der lever sig ind i kampen, og jeg lugter gerne som en gris under armene, når kampen er færdig. Jeg er ikke den, der står og tygger tyggegummi og bare råber ”skift”. Det gør jeg måske om 25 år, siger Morten Hagen, der netop selv har rundet de 30 år.

*

Der er tilskuerarrangement inden kampen i Herlev, og stemningen hos de hockeyglade fans er tæt på at være euforisk. Den første træningskamp i sæsonen mod Rødovre trak 1300 tilskuere, og mens bestyrelsesmedlem Jesper Kjær suser rundt for at servicere tv, sponsorer og give en hånd med, hvor det kniber, stiger stemningen hos de sort-gule fans, der allerede da klokken er 19:20 begynder at synge:

”Vi er Herlevs bedste drenge, Vi holder tribunen i gang… For når Herlev Eagles de spiller, så synger vi denne sang… åh-åh-åh-åh-oh…”

 822 tilskuere lyder som det dobbelte, da Herlev-spillerne løber på isen, og et kæmpestort sort-gult banner med teksten ”The Eagles has landed, velkommen tilbage til eliten, boys”, falder ned over de mest fanatiske fans.

Herlev er tilbage i AL-Bank Ligaen, og stemningen er den diametrale modsætning til tidligere på dagen i Hvidovre. Her er fest. Jesper Kjær er glad og stolt, og hans mavefornemmelse for det ”nye Herlev-projekt” er perfekt.

- Organisationen sidder den her gang, og opbakningen er total fra bestyrelsen, sponsorudvalget, spillere, fans og moderklubben. Vi har knoklet stenhårdt, og jeg har slet ikke været urolig på noget tidspunkt, siger Jesper Kjær.

- Men en af spillerne, der var med sidste gang, har da spurgt, om vi nu havde fået betalt bussen til den første udekamp. Men det var med et glimt i øjet. Heldigvis kan vi se sådan på situationen, og jeg er utrolig glad for, at spillerne har vist os al den tillid, siger Jesper Kjær.

*

I Hvidovre går Morten Hagen rundt og skumler. Inderst inde har han bare lyst til at tage sin bil og køre hjem, men det er sæsonens første aften, og i Copenhagen Hockey er der sæsonåbningsarrangement, hvor træneren selv skal præsentere sine spillere. Pligtstof for en træt mand i nederlagets sure stund.

- Heldigvis kunne vi se os selv i øjnene efter kampen mod Esbjerg. Hvis man vil vinde over os, skal det gøre ondt, og jeg er sikker på, at det var trætte Esbjerg-spillere med blå mærker på kroppen, der sad i bussen på vej hjem. Mine spillere havde også fightet så hårdt, at de havde blå mærker, så vi havde investeret i nederlaget. Esbjerg fik respekt for os, og det betyder noget på den lange bane, siger Morten Hagen.

Han ender hjemme i sofaen klokken 21, og hilser igen på sine mest trofaste fans, Sisse og Anna. Efter et klap på skulderen, lidt hyggesnak – ikke om hockey – dejser Copenhagen-træneren om på sofaen. Der er træning igen søndag klokken 9.30…

*

Mens Morten Hagen langsomt går i stå hjemme på sofaen, koger det i Herlevs ørneborg. Jesper Kjær ser ikke meget af de to første perioder. Han er rundt for at udrydde de ”børnesygdomme”, der opstår, når det nu er første hjemmekamp i AL-Bank Ligaen.

Eksempelvis bliver han pludselig kaldt ned til speakerboksen. Der er opstået tvivl om, hvem der er kampsponsor, og formanden for moderklubben i Herlev, Sus Christiansen, vil selvfølgelig ikke risikere at sige det forkerte navn.

I slutningen af anden periode er Herlev-fansene frustrerede. AaB-backen Mads Møller får op til flere ølkrus i hovedet, og da gæsterne skøjter til pause gentages seancen. Kasteskytset opjusteres med en lighter.

Der er hedt i Herlev sådan en lørdag aften, men stemningen er også herlig. Et par slanke, lyshårede teenagepiger står midt i den hårde kerne og danser hver gang, der er technomusik. Når der ikke er musik, synger de Herlev-sange.

- Jeg er ikke tidligere ishockeyspiller eller sportsstjerne, men jeg er Herlev-borger. Og det er med Herlev-hjertet, jeg er gået ind i det her projekt, Jeg fornemmer virkelig, at Herlev-ånden er tilbage for fuldt drøn. Vi har ikke en stor, fin hal som i SønderjyskE, og vi har ikke noget tocifret millionbudget eller en fuldtidsstab i klubben. Men vi har hinanden og kollektivet, siger Jesper Kjær.

Efter træningskampene var overstået, holdt Herlev Eagles en aftenfest for spillerne, deres koner og kærester og alle, der overhovedet er involveret omkring holdet. For at takke spillerne for tilliden til folkene bag selskabet og for at sige goddag til den store opgave, der hedder AL-Bank Ligaen. En sådan aften er kun med til at styrke Herlev-ånden, mener Jesper Kjær.

*

Ørnborgen eksploderer i jubel, da Herlevs første mål på hjemmebane i AL-Bank Ligaen endelig kommer i tredje periode. Tomas Sinisalo får raget i pucken lidt heldigt ind bag sin landsmand Juha Pitkämäki i AaB-målet, og igen er der ølkrus på banen. Denne gang smidt ind i eufori.

Euforien varer lige til godt 22:20, hvor den gamle Herlev-knægt Rasmus Olsen lusker det afgørende straffeslag ind bag Joel Martin, Herlevs nye keeper. Efter 65 minutters intensivt spil og 12 straffeslag er det afgjort, at Eagles ikke skal have den første hjemmesejr i sæsonen.

Der er dyb skuffelse i omklædningsrummet, da Jesper Kjær som tv-ansvarlig stikker ned for at hente Kim Staal op til interview. Det sker nærmest på listefødder, for et bestyrelsesmedlem skal ikke udfordre spillernes lyst til ro lige efter nederlag. Det hele skal foregå så professionelt som muligt.

Så begynder arrangementerne efter kampen. Mens hallen bliver tømt for ølkrus og madrester, går begge holds spillere til spisning. Som bestyrelsesmedlem er Jesper Kjær naturligvis med. Han er hjemme klokken 1:30. Næste lørdag spiller Herlev på hjemmebane igen…


MEST ISTID I METAL LIGAEN: SønderjyskE's Mike Little klokkede flest minutter STØTTEBILLETTER, FESTER OG VIRTUELLE KAMPE - så mange er solgt