Tag med tilbage til den eftermiddag, hvor Esbjerg vandt guld for anden sæson på stribe mod et Gentofte-hold, der nægtede at give op

ESBJERG ER DANSK MESTER FOR ANDEN SÆSON på stribe. Klokken lidt i 21 kulminerede et gigantisk drama – klichéen passede denne aften – med den sidste scoring for sæsonen. 4-3 til Esbjerg Energy.

Jared Knight stod for sæsonens største jubelbrøl i dansk ishockey, da han scorede det afgørende mål efter en match, hvor Gentofte ganske enkelt nægtede at give og klæbede sig fast til Esbjerg i slutfasen.

Den legendariske endetribune var fyldt op i god tid denne sene søndag eftermiddag, og allerede en times tid før kampen væltede den gode, gamle Going for Gold-sang ud af højtalerne og vestjyske struber i skøn forening.

Jo, der var lagt op til gulddans i Esbjerg den her eftermiddag, og som ventet hamrede hjemmeholdets spillere ud af boksen i euforien over nationalsang og stormende modtagelse.

Nøjagtig som i tirsdags i Gentofte var Kodie Curran på spil offensivt i sine første skift. Klart nok: Energy jagtede det hurtige mål, som kunne ryste gæsterne.

Men vi ved det alle: Der skal to til tango, og i en DM-finale lægger man sig ikke frivilligt ned.

Gentofte afviklede Esbjerg-euforien og fik ro på spillet fem-syv minutter inde i kampen. Altid dejligt aggressive Mads Eller viste sig foran vestjydernes mål, og Virtala-brødrene og Asperup fik testet Nicolaj Henriksen et par gange.

Efter 10 minutter ledte vi dog stadig efter den helt store og åbne chance, og trommen med den karakteristiske hvislende lyd i Gentoftes supportergruppe kunne høres i infernoet i Esbjerg.

Meget stor koncentration hos begge mandskaber i opspil og opdækning og bortset fra Kodie Currans modige forsøg på at bryde mønstrene, var der ingen blottelser eller dumheder i de første 20 minutter.

Gentofte-chancer og Fiddler-mål
Tre minutter før første pause kom de første store chancer: En veloplagt Asperup satte begge Virtala-brødre op inde foran mål, men både Marko og Teemu Virtala brændte.

Kort efter var Luis Blak Olsen fri, men heller ikke han kunne passere Henriksen med frit lejde.

Var Esbjerg-keeperen, der holdt målet rent tirsdag ved at blive en forbandelse for det livlige Stars-hold, der nu var defintivt toneangivende?

Det gjorde dobbelt ondt i Gentofte-boksen, da der manglede halvandet minut af første periode.

Tyler Fiddler tog fat i pucken på egen halvdel, slog pucken ind i banden på billard-maner og oversprintede først Jesse Jyrkkiö og siden Christoffer Lindhøj, inden han lagde skiven op bag Seppänen.

Igen viste Energy-holdet sin magiske evne til at slå til på det absolut rette tidspunkt. Kolossal jubel i hallen, da pausesignalet lød.

Anden periode uden mål
Ryan Martindale indledte anden periode med et kanonskud, som Teemu Seppänen havde problemer med at fange med griberen. Et sus gennem publikum, men stadig 1-0 til Energy.

Tirsdag aften gjorde Gentoftes tredjekæde sig positivt bemærket i disciplinen “pres på Henriksen” i Esbjerg-målet, og også i aften var Zorko, Pison og Møller Rasmussen flere gange inde og arbejde foran hjemmeholdets kasse.

24 minutter inde i kampen havde Zorko frit skud tæt under mål. Henriksen blokerede og fortvivlelsen var enorm i Gentoftes boks.

Det så ud til, at Stars skulle arbejde ekstremt hårdt for at få score i Granly Hockey Arena påskesøndag.

Vi var halvvejs i perioden, da Esbjergs førstefemmer satte sig fast foran Seppänen. Anders Krogsgaard smed en af de lumske pucke mod mål, Jordan Knackstedt fik et touch og pucken hoppede forbi gæsternes mål.

Kort efter fik Tyler Fiddler kampens første udvisning. I stedet for Stars-pres havde Brock Nixon en friløber, som han brændte.

Bortset fra en enkelt kamp i både kvartfinalen og semifinalen har Esbjergs boks været fænomenal i slutspillet. Uden den havde Energy slet ikke overlevet.

Små 35 minutter inde i kampen var det mentale pendul svunget over til folket i Granly Hockey Arena. Gentofte var under pres, og Tyler Fiddler, flyvende i aften, leverede et regulært projektil på overliggeren. Seppänen så den knapt.

Hæsblæsende sidste minutter af første periode. Spillet bølgede frem og tilbage, Ryan Martindale var tæt på at støde en fin pasning fra Jordan Knackstedt ind. I den anden ende blev Gentofte ved at hive de sidste overlevelseskræfter ud. Cam Spiros kompente, flade skud 40 sekunder før tid blev det sidste i perioden.

Publikum blev i absolut sidste sekund belønnet for talrige udvisninsappeller, da Gentoftes Andre Pison blev smidt ud for en cross checking.

Knackstedt åbnede skør tredje periode
1-0 efter 40 minutter, og Gentoftes absolut første punkt på agendaen for tredje periode var at overleve de to minutter med en mand i undertal.

Det formåede gæsterne ikke. Esbjerg fik sig etableret dybt i zonen. Tyler Fiddler passede pucken tilbage til Jared Knight, der huggede på mål.

Seppänen gav en retur, og Jordan Knackstedt havde god tid at lægge pucken op i nettaget. 2-0, og Granly Hockey Arena KOGTE.

Paradoksalt nok gik der blot et minuts penge, før Gentofte endelig fik reduceret. Faktisk bedst, som man troede, det var afgjort.

Matthias Asperup, i aften veloplagt som ingen anden på isen, tog turen rundt om kassen og serverede pucken til Teemu Virtala.

Finnen kunne ganske enkelt ikke undgå at score i det tomme mål. Endelig havde Gentofte fået hul på Henriksen. Dramaet var intakt. 2-1.

Nu væltede det med chancer. Asperup havde udligningen på stokken, men kiksede sin afslutning, og Niklas Andersen var tæt på at udnytte en fatal pasning i Gentofte-zonen.

Gentoftes vilde comeback
En langt mere åben affære end i fredags i Gentofte. En veloplagt Tyler Fiddler sørgede med otte minutter igen for et par gode chancer foran Seppänen og Mads Eller blev ved at kaste sig ned i skuddene.

Brock Nixon fik en friløber, men Seppänen kastede sig på fodboldmanér ned i skuddet og flåede i pucken, og hver centimeter på isen var værdifuld.

I det 55. minut kom Niklas Andersen rundt om Gentofte-målet, fik plads i en tætpakket gæstezone, vendte sig om og slyngede pucken op i nærmeste hjørne.

Brølet var enormt, stadionspeakeren råbte “pisse godt” i mikrofonen, da tilskuerne havde skreget Andersens navn ud. Guldet lå nu lige om hjørnet i Esbjerg, men igen skabte Gentofte pludselig spænding.

Cam Spiro kom fri på venstre kant og lagde pucken under Nicolaj Henriksen. 3-2 med fire minutter igen. Nervøs stemning i hallen, og et hjemmehold, der pludselig bakkede HELT hjem.

Jesse Jyrkkiö skød på mål, Marko Virtala rettede af, og inde under må l slog Matthias Asperup pucken i nettet til 3-3 – med 2:20 igen!

Granly Hockey Arena havde set det største comeback siden den syvende DM-finale i 2004. Bare med omvendt fortegn. Overtiden ventede, tilskuerne havde åndenød og kunne over endnu en pausefadøl hæfte sig ved, at Esbjerg hidtil i slutspillet havde vundet i fire gange overtid af fire mulige.

Målløs første overtid
Hvad så i aften? Klokken 19:56 fortsatte dramaet, og Esbjerg kom bedst ud i den første overtidsperiode. Brock Nixon kom fri tæt under mål og David Lidström var tæt på at forvandle et stærkt forarbejde fra Jordan Knackstedt. Svenskeren var pludselig mere offensiv end i den ordinære tid og spillet med en mand færre så ud til at passe ham.

Alle aktører fik et tiltrængt hvil, da Nicolaj Henriksen skulle skifte håndklæde syv minutter inde i overtiden og kort efter fik Marko Virtala Gentoftes hidtil største mulighed i fjerde periode med en skudchance midt for mål.

En stilhed af spænding sænkede sig over arenaen. Ingen havde rigtig nerver til at råbe, og både Kodie Curran og Matthias Asperup bød ind med nogle af de aktioner, der kunne bryde stilheden. Jordan Knackstedt var tæt på at udnytte en retur under mål. Hvem skulle være helten i aften i dette fascinerende drama?

Ikke Jared Knight i første omgang.

Han kom helt blank med Seppänen, men den lille målmand fik stukket en skinne ud og kom i vejen. Der manglede otte minutter af fjerde periode, og det var som begge hold blev en anelse mere forsigtige, som minutterne skred frem mod en femte periode.

Jared Knights store moment
Vi gik ind i kampen 81. minut på klokkeslæt 20:46, og trætheden var tydelig. Tempoet gik ned og begge mandskaber begyndte mere afventende end i fjerde periode, ventende på den fejl fra modstanderen, der kunne give den store chance – eller den mand, der turde gøre noget afgørende.

Ryan Martindale fik plads i Gentofte-zonen, passede den over til Kodie Curran, der havde kræfter til et velovervejet moment. Han lagde den direkte over til Jared Knight, der bare skulle lægge den i tomt net. Der var spillet 85:11 minutter.

Så kom aftenens absolut største jubelbrøl, festen kunne begynde for Esbjerg, festen var forbi for Gentofte.

Et vanvittigt drama var til ende. Esbjerg dobbelte danske mestre.

Blue Fox skriver tre ungdomskontrakter til den kommende sæson Esbjerg-boss: Der skal skæres på trænerbudgettet, måske tid til noget nyt