Journalist Peter Fredberg skriver om Jens Nielsen. Den eneste dansker, der har scoret century på landsholdet.

Ingen dansk ishockeyspiller har mestret kunsten at lave mål som Jens Nielsen.

Han elskede at score, og mange af målene var rene perler. Det var ikke bare for sjov, at pressen en gang imellem svømmede over og kaldte ham ”Isens Maradona”.

I de 20 år, han spillede på landsholdet, blev det til 109 mål. 14 flere end Kim Staal.

Jens’ landskampstatistik ser sådan ud: 212 kampe, 109 mål, 128 assists og 237 point. Han spillede 17 VM-turneringer. Den første som 17-årig på hjemmebane i C-gruppen i 1987 og den sidste som 37-årig i Moskva i 2007.

Der er VM-turneringer, han husker bedre end andre. En af dem, der står lysende klar for Jens, var den i 1987. Han scorede 12 mål og 18 point i syv kampe, da Danmark rykkede op i B-gruppen.

I 9-1 sejren i åbningskampen mod Nordkorea brillerede det teknisk begavede supertalent med kuglelejehåndleddet med tre mål og en assist.

Og 6.500 ellevilde tilskuere i Brøndby-Hallen gik amok i jubel, da Jens Nielsen scorede VM-historiens formentlig hurtigste hattrick mod ubesejrede Rumænien med tre mål på to minutter og 41 sekunder i slutningen af anden periode. For en ordens skyld slog han også det sidste søm i den rumænske kiste til 8-2.

Ikke siden VM-finalen i håndbold i 1978 (Vesttyskland slog Sovjetunionen) havde der været så mange tilskuere i Brøndby-Hallen.

”Jeg blev båret frem af publikum og havde Heinz Ehlers og Søren True til at lave forarbejdet, så jeg bare skulle putte den ind. Men det skal der jo også være én til. Ingen kan lægge en pasning som Heinz. Han er smart og fantastisk dygtig. Mange af mine mål er hans fortjeneste,” sagde Jens efter sit show, som i B.T. blev kaldt ”dynamit på isen”.

Der var igen 6.500 tilskuere og totalt udsolgt i Brøndby-Hallen til VMs sidste kamp, som gjaldt førstepladsen. Det blev et dansk antiklimaks af de store. Japan vandt 6-0. Av, av, av. Men Danmark rykkede op i B-gruppen på andenpladsen. Japan, Danmark og Rumænien sluttede alle med elleve point. Først fire år senere (efter nedrykning fra B-gruppen) vandt Danmark C-gruppen med Per Holten Møller som coach.

Undervejs i turneringen havde de danske løver vist stor fight – og haft heldet med sig - da de vendte 0-4 til 6-4 mod Ungarn og 0-3 og 3-5 til 6-6 mod Jugoslavien på backen Benny Pedersens udligning i Hørsholm Skøjtehal fire sekunder før tid.

”Bomstærk”, som jeg havde døbt eks-canadieren fra Frederikshavn, sagde efter kampen:

”Sikke et held, at jeg var skadet og ikke kunne skyde igennem. Havde min skulder været i orden, ville jeg havde fyret et slagskud af langt forbi målet. Jesper Duus startede angrebet og afleverede til Heinz. Jeg rykkede op langs højrekanten, Heinz fintede et skud og gav mig en perfekt pasning. Jeg trak fladt, og aldrig har jeg været så lykkelig over at se pucken i målet. Skuddet var ikke særlig hårdt, men sad lige mellem benene på den jugoslaviske målmand.”

Stjernen fra Leksand, Heinz Ehlers, 21, var VMs store profil. Han viste gennem hele turneringen sin internationale topklasse. Mod Jugoslavien lavede han fire mål foruden pasningen til Benny ”Bomstærk”.

Kunne Heinz mon få større kompliment efter sit one man show end de taktfaste råb fra de 2.800 tilskuere i Hørsholm Skøjtehal, ”Ehlers, Ehlers, Ehlers”, da han sammen med holdkammeraterne skøjtede fra isen.

”Dén dreng nægter simpelthen at tabe. Jeg har haft med mange fine og store spillere at gøre gennem årene. Mange er i dag stjerner i NHL. Men ingen af dem kan måle sig med Heinz,” sagde coach Dana Barbin.

Tilbage til Jens Nielsen. Via Tre Falke, KSF og Herlev var han op til sin første VM-sæson kommet til Leksand, hvor han spillede på U20-holdet med Søren True.

Sæsonen efter fik han debut i Elitserien samtidig med, at Rødovres Jesper Duus kom til Färjestad. Så havde Danmark tre mand i en af Europas stærkeste ligaer.

Jens er i dag 53 år og sportskonsulent, U20-landstræner og assistant coach for seniorlandsholdet. Landsholdets næste opgave, Deutschland Cup i november i Landshut mod Tyskland, Slovakiet og Østrig, misser han, da han er til samling med U20-holdet.

Op til denne ”retro” kom jeg til at tænke på et interview, jeg engang lavede med spilleren med landskamprekorden, Morten Green (316 kampe og 19 VM-turneringer i træk). I sæsonen 1999/2000 spillede han på Elitserieholdet i Leksand sammen med sit idol, Jens Nielsen.

”I drengeårene havde jeg en af Jens’ stave med autograf stående på mit værelse. Jeg fik den under B-VM i Brøndby i 1994,” sagde Morten Green.

”Jeg har altid set op til Jens. Både som ishockeyspiller og som menneske. Trods sin succes er han dén beskedne person, han altid har været. Sympatisk og ydmyg over for sin sport.”

Jens husker sæsonen omkring årtusindskiftet og siger leende: ”Morten lå tit på min sofa og sov. Han var altid træt. Men det var hyggeligt.”

Viste du i øvrigt, at Jens er en glimrende golfspiller med et handicap på ni. Da jeg ringede ham op til denne snak, gik han på golfbanen i Herning sammen med Peter Regin og Simon Nielsen.

Min top 10 i C-VM 1987 i Danmark: 1. Heinz Ehlers. 2. Jesper Duus. 3. Per Viggo Jakobsen. 4. Jens Nielsen. 5. John Hansen. 6. Lars Østergaard. 7. Olaf Eller. 8. Søren True. 9. Kjeld Pedersen. 10. Benny Pedersen.

 


- Rungsted-kampen var lige til at smide i skraldespanden Continental Cup: Blue Fox Support sender bus til Italien