Fra næste sæson kommer der kameraer op i samtlige danske ishockeyhaller. Samtlige kampe livestreames og dansk ishockey tager dermed et kæmpeskridt ind i fremtiden

Søndag formiddag og familien Jensen i Rødovre har for længst sagt farvel til den ældste knægt Markus, der fredag morgen kørte til Frederikshavn for at spille DM-slutspil i ishockeyens U17-række.

Egentlig kunne far Jens – og måske også mor Ida – godt tænke sig selv at have taget den lange tur til Nordjylland, men der var jo også de andre to børn. Datteren Malou skulle til fodboldkamp lørdag formiddag og søndag morgen klokken 9 plejede far Jens at passe far/søn-ishockey med den yngste, lille Esben, og i dag kunne de ikke gå glip af sæsonafslutningen. Der var kage og sodavand efter træning.

I øvrigt havde morfar Hans også inviteret til 70 års-fødselsdag lørdag aften, og Jens vidste godt, at han ikke kunne slippe af sted med et afbud.

Så han kunne ganske enkelt ikke komme til Frederikshavn, selv om det brændte i ham for at fylde en omgang diesel i familiens store Ford Galaxy og så bare drøne af sted og fyre den af med 130 kilometer i timen og noget fed rockmusik. 

LÆS OGSÅ: HISTORISK AFTALE MELLEM DIU OG SPORTWAY!

Alligevel har far Jens en følelse af, at han næsten kan være til stede i Frederikshavn. I begyndelsen af sæsonen abonnerede han nemlig på Sportways og Danmarks Ishockey Unions nye platform, danskishockey.tv.

På den måde kunne han både fredag aften og lørdag eftermiddag – inden svigerfars fødselsdag – følge Rødovres kampe mod Frederikshavn og Rungsted, og han har allerede hentet kage hos den lokale bager, så hele familien kan følge Markus’ afgørende kamp om DM søndag eftermiddag mod Herning.

Sådan har det været hele sæsonen, når familien ikke lige har fået programmet til at passe i forhold til Markus’ ishockeykampe. De har kunnet følge med i både hans kampe på U17-landsholdet, samlingerne ovre i Jylland og de mange kampe, Markus også har spillet i Talentligaen.

Far Jens og familien har set det hjemme på tv’et i højeste kvalitet. Jens har hørt, at trænerne ude i Rødovre også elsker systemet. Det har givet dem ekstra muligheder for at analysere og give feedback på de enkelte spillere, og sønnen Markus har selv brugt halve dage på at kigge på, hvor hans spil kunne forbedres.

En gave til dansk ishockey
Lyder ovenstående eksempel for godt til at være sandt?

Måske, men sådan er det bare ikke, det er nær fremtid.

I næste sæson bliver det en realitet, at samtlige ishockeykampe i Danmark livestreames. Sportways intelligente kameraer vil efter sommerferien – fra august 2021 - følge enhver puck rundt i hjørnerne i de danske ishockeyhaller, uanset om det er en U11-kamp, Kvindeligaen eller den afgørende kamp i Talentligaen.

Som interessent – for eksempel som forælder, ven eller bare ishockeyinteresseret fan – bliver det muligt at købe kampene på abonnement og på den måde sikre sig adgang til både arenaer, haller og træningshaller i det ganske land.

- Det giver virkelig gode muligheder for dansk ishockey – og det på alle parametre. I vores sportslige afdeling får det analytiske arbejde et løft, og det er for mig at se også en gave til alle de forældre, ledere og fans, der ofte ville ønske de havde tiden til at køre tværs over Danmark for at se ishockey. Nu kan de se kampen direkte på computeren eller på tv’et. Det er da bare i orden, siger DIU-direktør Ulrik Larsen, der selv i mange år har været en ivrig ishockeyforælder.

LÆS OGSÅ: HISTORISK AFTALE MELLEM DIU OG SPORTWAY!

Opbakning hjemmefra
Danmarks Ishockey Unions administrationschef Kim Pedersen har i tre årtier arbejdet centralt i sporten på stort set alle positioner, og han ser de nye streaming-muligheder som et af de største fremskridt, der overhovedet er sket i forhold til muligheden for at "se ishockey".

- Eftersom vi ikke har så mange skøjtehaller i Danmark, så er der lang geografisk afstand mellem hallerne - især i det jyske og selvfølgelig også i de rækker, hvor der spilles landsdækkende. Vi ved, at der er mange forældre og familier, der bakker op omkring børnene og gerne kører langt for at se udekampe.

- Men skal et Rødovre-hold til Esbjerg eller et Vojens-hold til Frederikshavn, foregår det jo næsten altid i holdbussen. Nu kan forældre, venner og familie virkelig få lejlighed til at se med hjemmefra, og det betyder utrolig meget for bredden og sammenholdet i ishockeyfamilien og giver helt nye muligheder, siger Kim Pedersen.

Sportways system rummer mere end blot transmissioner af ishockeykampene over hele Danmark: Platformen rummer innovative modeller til analyse af kampe, træning og individuel udvikling og analyse af spillere.

Stærkt værktøj for trænere og spillere
Produktionerne af kampene er drevet af en algoritme, der er specialudviklet til ishockeykampe og de ubemandede kameraer skaber et vue ud over hele arenaen. AI-teknologien følger automatisk kampen og zoomer ind og ud, så der skabes en professionel produktion. Teknologien kan linkes til DIU’s database og kampsekretariatet, så det automatisk skaber grafikker, gentagelser og højdepunkter efter kampen.

- Vi har mange dygtige talenter rundt omkring i Danmark, der bejler til unionssamlinger og landshold. Og er der nogen spillere, der lige skal tjekkes en ekstra gang, giver Sportways platform en ekstra mulighed. Selvfølgelig giver det også rum til mere analyse på den enkelte spiller – både på landsholdet og ude i klubberne. Det bliver et stærkt værktøj for trænerne og en ekstra ressource, siger DIU’s talentchef Olaf Eller.

- I takt med spillerens aldersmæssige udvikling vil værktøjet blive mere og mere værdifuldt for den enkelte spiller. Der kommer feedback fra trænere og spilleren får situationer på video, som kan bruges konstruktivt. Det vil være muligt at se situationerne helt konkret: Hvordan agerer man med staven? Placerer man sig korrekt i forhold til modstanderen? -  for bare at tage et par eksempler. Platformen giver stor værdi for den enkelte spiller, tilføjer DIU’s sportsmanager Thomas Madsen.

LÆS OGSÅ: HISTORISK AFTALE MELLEM DIU OG SPORTWAY!

Også på den kommercielle front giver Danskishockey.tv nye muligheder, forklarer kommerciel chef i DIU, Thomas Bjuring.

- Al professionel sport er defineret af dens tilgængelighed. Med Sportways AI-system og Danskishockey.tv, så er der måske ikke tale om professionel sport, da systemet dækker Kvindeligaen, samtlige amatørrækker og rækkerne lige under Metal Ligaen. Men faktum er, at tilgængeligheden i høj grad skaber værdi for en professionel tilgang og i dette tilfælde ikke kun i forhold til det sportslige, siger han.  

- Med ”de kommercielle briller” på, er der tale om en langsigtet strategi, som i al almindelighed blot handler om, at ishockeyen skal være tilgængelig for alle. Jo flere mennesker som ser vores sport, desto bedre – om det er forældre, venner, familier eller fans er som sådan underordnet, det vigtigste er, at det er muligt, tilføjer han – og forklarer videre.

- På den korte og den lange bane tilføres amatørklubberne yderligere indtægtskilde i form af abonnementssalget, men åbner også nye for andre tiltag. Platformen rummer de præcis samme muligheder, som når en ishockeykamp i Metal Ligaen vises på TV2 Sport. Reklamer i pauserne, synlige logoer i forbindelse med kamp, navngivning af de forskellige divisioner med mere, lyder det.  

- Man skal ikke tage fejl af værdien i dette tilfælde, også selvom det er amatørsport. Der afvikles små 1700 kampe årligt i Danmark og med en prisstruktur, der selvfølgelig svarer til produktet, er der allerede interessenter til disse platforme, ligesom der uden tvivl vil være det rundt i de lokale klubber og i deres netværk af samarbejdspartnere. Det er et kvantespring for dansk ishockey både på den korte og den lange bane, lyder det fra Thomas Bjuring, kommerciel chef for Danmarks Ishockey Union.

LÆS OGSÅ: HISTORISK AFTALE MELLEM DIU OG SPORTWAY!


Blue Fox-direktør: Tilskuere giver et boost af energi og optimisme HISTORISK AFTALE MELLEM SPORTWAY OG DIU: Alle danske amatørkampe streames i næste sæson