For første gang i serien lykkedes det for Esbjerg at vinde på egen is, da Herning søndag eftermiddag blev slået med 2-1, i det der må være en ganske forløsende hjemmesejr for vestjyderne. Hernings reducering faldt efter videogennemgang og i kampens sidste sekund.

Esbjerg Energy – Herning Blue Fox 2–1 (2-0, 0-0, 0-1)

Esbjerg tog søndag eftermiddag imod Herning til kamp seks hjemme i Granly Hockey Arena. Efter Esbjergs overtidssejr fredag aften i Herning førte midtjyderne serien 3-2 forud for dagens kamp.

I dag stillede Herning uden Thomas Andersen, Lukas Bang, Joachim Linnet og Lukas Lundvald, mens Esbjerg måtte undvære Travis Brown og Will Merchant. Victor Sand og Jonas Bjerrum spillede finale i Talentligaen for Esbjerg IK.

Målmandsduellen stod mellem Mac Carruth og Mathias Seldrup.

Esbjerg fik hul på bylden – i over- og undertal

I modsætning til de seneste par kampe, var det faktisk Herning, der rent spillemæssigt kom bedst fra land denne eftermiddag, hvor midtjyderne tidligt fik etableret et glimrende pres på hjemmeholdet. Gæsternes gode start blev dog for en stund spoleret, da Andris Dzerins efter små tre minutter tog kampens første udvisning for en tripping.

Vestjyderne kunne dermed rulle overtalsformationerne ud for første gang i kampen. Esbjerg skulle bruge et minuts penge på at få sig etableret i gæsternes zone, hvor man måtte tage til takke med en enkelt målchance i forbindelse med at Grayson Downing søgte en styring tæt under mål.

Kampens første ti minutter var dog alt i alt ganske jævnbyrdige.

Men da gæsterne tog to udvisninger i løbet af 34 sekunder, i øvrigt begge for at skyde pucken ud på tribunen fra egen banehalvdel, så lignede det unægtelig et vestjysk overtag. 1:26 i fem mod tre skal helst udnyttes, men Esbjerg har kæmpet noget med power play-disciplinen på det seneste.

Selvom både Søren Nielsen og Phillip Schultz blev sat op til afslutninger fra gunstige positioner, så slap Herning da også med skrækken denne gang, hvor Esbjergs overtalsspil igen synes for langsomt og ineffektivitet.

Derfor var det også ganske paradoksalt, at Esbjerg faktisk skulle vise sig at få hul på bylden et par minutter senere, hvor vestjyderne faktisk var kommet i undertal efter en udvisning til Oscar Schulze.

Det faktum var Grayson Downing og Jeff King dog tilsyneladende ligeglade med. Downing vandt pucken i Esbjergs zone og sendte Jeff King af sted i et undertals-break away. King blev generet bagfra i afslutningsøjeblikket, men formåede alligevel at sende pucken op over skulderen på Carruth til vestjysk føring på 1-0.

Sekvensen efter var selvsamme Jeff King på spil igen. Igen blev Esbjergs canadiske back sendt af sted på et break away-forsøg og igen blev han generet bagfra af en Herning-spiller. Phil Marinaccio måtte derfor til afkøling for en slashing.

I power playet der fulgte i kølvandet på den udvisning skulle det endelig lykkedes for Esbjerg at få hul på power play-bylden. Vestjyderne spillede pucken glimrende rundt i gæsternes zone, hvor den til sidst endte hos Søren Nielsen, der med et fikst træk gik uden om en Herning-spiller, inden han sikkert sendte pucken i kassen bag Carruth til 2-0.

Status quo efter livlig anden periode

Anden periode skulle vise sig målløs men dog alligevel ganske livlig og underholdende.

Gæsterne finske forward Miska Humaloja indkasserede periodens første udvisning for en hooking inden man havde rundet to minutters spil og Esbjerg fik atter chancen i power play.

Men trods meget spil i gæsternes zone og omkring Mac Carruths mål, så var Søren Nielsen forsøg fra udkanten af slottet det bedste værterne fik skabt ved den lejlighed.

Selvsamme Søren Nielsen kom i fokus igen efter syv minutters spil, da han måtte til afkøling for en hooking. I overtalsspillet der fulgte i kølvandet på den udvisning formåede Herning at sætte hjemmeholdet under et massivt pres. Faktisk var der reelt set tale om to minutters skydetelt, hvor det flere gange brændte på foran Esbjerg-målet. Men Mathias Seldrup var ved at være varm og leverede en heroisk indsats i Esbjerg-målet.

Som man rundede periodens halvvejsmærke tilkom først Grayson Downing og sidenhen også Oliver Kjær glimrende muligheder, da Herning ved et par lejligheder tog lidt for let på de defensive pligter foran eget mål.

Jonathan Racine-Clarke tog periodens sidste udvisning, da han efter 14 minutter måtte til afkøling for en interference. Men Hernings box play arbejdede efterfølgende godt for sagen og formåede at holde Esbjerg fra fadet. Dermed var Esbjerg altså fortsat oppe med to forud for tredje periode.

Reducering i sidste sekund

Ikke overraskende, så kom Herning ganske naturligt ud med et stærkt offensivt udtryk til kampens tredje periode, hvor midtjyderne naturligvis skulle jagte en reducering.

Esbjerg-defensiven virkede dog både struktureret og afstemt denne eftermiddag, hvor vestjyderne generelt stod godt imod Hernings pres.

Rent spillemæssigt stod der Herning på det meste i de sidste 20 minutter, hvor Esbjerg havde kampen hvor de ville have den, og ikke så ud til at have noget imod at overlade initiativet til midtjyderne.

Omkring det 10. minut fik Esbjerg dog fanget Herning i et langt skift, hvor vestjyderne selv fik skiftet imens man formåede at holde et langt og tungt pres på gæsterne. Herning fik dog til sidst fremtvunget et forløsende spilstop og slap derved med skrækken.

Kevin Tansey og Phil Marinaccio bød ind med glimrende forsøg for gæsterne omkring det 15. minut, men Mathias Seldrup var fortsat på sin plads når Herning-angriberne blev farlige.

I slutfasen satsede gæsterne alt og erstattede Carruth med en ekstra markspiller, da der resterede 2:55 af perioden. Pekka Tirkkonen forsøgte sig også med en timeout, da der var godt et par minutter tilbage på uret.

Det skulle da også lykkedes for gæsterne at komme på tavlen, men først i kampens sidste sekund og i øvrigt efter en længere videogennemgang. Slutfacit blev dermed 2-1 til Esbjerg og tirsdag aften skal det sidste og afgørende slag udkæmpes i Herning.

HETAG HØJDEPUNKTER: SE MÅLENE fra Esbjerg-Herning OPTAKT: Esbjerg Energy-Herning Blue Fox