Metalligaen.dk har stillet fire af Danmarks mest erfarne ishockeyiagttagere spørgsmålet: Hvem er din guldfavorit?

Se hvad Frits Nielsen, guldvinder som spiller og træner og tdl. journalist, TV-kommentator Jimmy Bøjgaard, Metal Ligaens chefredaktør Michael Søvsø og ishockeyjournalist på B.T. i 45 år Peter Fredberg skriver.
 
Frits Nielsen
 
Lad mig begynde med de fem mandskaber, jeg tror kommer til at kæmpe om top 4: SønderjyskE, Esbjerg, Aalborg, Herning og Odense. Bare for at nævne holdene i sidste sæsons rækkefølge.

Sidste års mestre, SønderjyskE, melder ud, at de er stærkere i år i forhold til sidste sæson. De må være et godt finalebud.

Esbjerg med to tidligere Herning-koryfæer, Dan Jensen og Erik Petersen, ved roret (i parentes bemærket de to mest hadede personer i Esbjerg i 1990erne) ender bedre end sidste sæsons femteplads i grundspillet. Måske atter i finalen. Men mestre? Nej, det tror jeg ikke.

Odense så? De kommer i løbet af sæsonen til at slå alle, men de vinder bare ikke de afgørende kampe.

Aalborg med to mesterskaber de sidste tre år er også svære at udelukke. Sidste sæson røg de lige gennem en vild turbulens med trænerskifte og faldt sammen, da det virkelig gjaldt. Og jeg tror heller ikke, at piraterne kan gå hele vejen til finalen i maj næste år.
Det tror jeg derimod, at Herning Blue Fox gør.

For 9. gang i de sidste 13 guldfattige sæsoner er det med ny cheftræner. Så det er ikke nogen nyhed, at der skiftes ud på den post. Guldtræneren fra Aalborg, Garth Murray, er sammen med en meget rutineret assisterende træner, Barry Smith, hentet til heden for at løse den altoverskyggende opgave i Herning: Mesterskabet. Men det er i sig selv heller ikke den store nyhed.

Det er derimod organisationen omkring holdet med Peter Regin som ny sportsdirektør med ansvaret for at finde spillere, forme holdet og ikke mindst være en vigtig sparringspartner for trænerduoen. Og det er det helt nye i Herning. En erfaren hockeymand med en afgørende position omkring et hold.

Jeg tror på, det bliver Hernings vej ud af guldtørken.
 
 
Jimmy Bøjgaard

Efter 13 års guldtørke i Midtjylland får Herning næste år i april guldhjelmene på hovedet. Det gør de under sportschef Peter Regins tydelige lederskab for en trup, der er godt besat i alle led. Mathias Seldrup på mål og Janis Fecers som undervurderet back up.

En top-4 backlinje, hvor Emil Kristensen bliver en All Star-back. En forwardlinje med et par gode indkøb, Morten Poulsens hjerte og et stort ligagennembrud for Hjalthe Thomsen. Og når man åbner sæsonen med enten Popovic, Almquist eller Cubars som 13. forward, så har man landets bedste bredde helt fremme.

Cheftræner Garth Murray kommer med erfaring i at vinde mesterskabet. Kun fire hold kan vinde mesterskabet, og det er SønderjyskE, Esbjerg og Aalborg, Herning vil spejde imod.

Esbjerg ser farlige ud – Niklas Andersen laver 50 point, men head coach Dan Jensen skal skaffe en bedre grundspilsstart, end vestjyderne har for vane.

SønderjyskE og coach Førster skal forsøge at lave den svære 2’er, og det bliver lige præcis svært, nu hvor der er forventninger.

Aalborg starter nok langsomt ud efter sommerens økonomiske støj, men de vil langsomt opgradere truppen, men for første gang er den store guld-stamme væk, og sportschef Ronny Larsen i mere fri konkurrence med de øvrige hold, nu hvor der ikke blot kan kigges efter Jeppe Jul, Spelling og andre guldvindere. Og hvordan bliver Julian Jakobsens første sæson uden C’et?

Her har I læst om dem, der nok er de fire semifinalister, men Herning vinder guldet.

 

Michael Søvsø
Jeg kaster lige en kliché på bordet, for vi siger det næsten hver sæson: Vi har en historisk jævnbyrdig Metal Liga. Stort set samtlige klubber har oprustet, og trupperne ser stærke ud rundt omkring. Træningskampene har allerede bevist, at alle kan slå alle, og derfor håber og tror jeg, at vi får et grundspil, hvor der bliver kæmpet om placeringer til det sidste - både når det gælder Final4-deltagelse, slutspilskampe og placeringer før det forrygende slutspil. 

Med ovenstående taget i betragtning er det også en vanskelig disciplin at tippe guldvinderen - også fordi man ikke har set alle hold i aktion endnu. Men selvfølgelig skal vi vove pelsen, og jeg siger Esbjerg Energy. Det er lidt på mavefornemmelse, eftersom både Herning Blue Fox, SønderjyskE, Aalborg og måske Odense også vil tale med om finalepladserne og guldet.

Men hvorfor Esbjerg? Vestjyderne viste i sidste sæson, at det er et godt slutspilshold og man har - bortset fra Oliver Kjær - næsten et hold med alle profilerne intakte. I buret tror jeg, at Henriksen og Smith godt kan udgøre det for "en Seldrup" og backerne med Jeff King og Philip Larsen i spidsen ser alle fine ud. Sikke en historie det kunne være, hvis Philip Larsen afsluttede sin karriere med guld. Han må være sulten efter det.

Fremme kommer Niklas Andersen og Lucas Andersen ind og forstærker en i forvejen stærk danskerstamme, der både har rutine og ung friskhed. Spørgsmålet er selvfølgelig det samme som altid med de nye forwards: Har Esbjerg ramt rigtigt med Öhman og Master som nye bærende spillere. Og selvfølgelig er Dan Jensen også til eksamen i sin første sæson som cheftræner i Metal Ligaen. Måske som mestertræner?
SønderjyskE: Er et sikkert top 4-bud og jeg glæder mig til at se Joseph Jonsson i en ny rolle. Er det godt eller skidt for ham?

Herning? Ser stærke ud men - for mange kokke kan fordærve maden, og Mathias From og Thörnberg og alle deres point er væk.

Aalborg: Hæver Jakobsen og Bjorkstrand sig, kan de blive farlige fra start og har mulighed for at hente ekstra imports. Men spørgsmålet er, hvor gode de nye imports ser ud?

Odense er altid farlige med et firekædes-piskeris med vægt på fysik. Også med mulighed for at tilføje imports.

Frederikshavn kommer med ny optimisme og Thomas Spelling, der vil vise, at han stadig ramme målet.

Rungsted med et nyt hold under den dygtige Marcus Olsson. Undervurderer vi dem? 

Herlev med Asperup og sidste sæson utrolig velcoachet og taktisk dygtige under Edmundsson og Doucet. 

Rødovre med hurtighed på skøjterne og mange unge, lovende spillere kombineret med dygtige imports, som vi kender. Backbesætningen med Setkov, Bergholt og co. skal bære dem langt. 

I aften går det løs. Jeg glæder mig til at lære de nye spillere at kende og sidder foran skærmen klokken 19 på Metal Ligaen TV. 
 
Peter Fredberg
 
Spørgsmålet lyder: "Hvem er din guldfavorit?"

Og mit svar: "Herning Blue Fox."

Svaret skyldes blandt andet én, der slet ikke er på isen. Navnet er Peter Regin.

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg gerne havde set en af historiens bedste danske forwards i en afskedssæson i barndomsklubben efter sin flotte karriere i verdens stærkeste ligaer. Men i en alder af 38 år - og med en usvækket passion for hockeyen - er valget som sportsdirektør klogt.

Uanset hvor god Regin var, da han var på sit højeste i NHL og KHL, er det ikke så enkelt at komme hjem i sit sene efterår og brillere i Metal Ligaen.
Ingen dansk klub har tidligere satset så hårdt på organisationen, som det er tilfældet i Blue Fox i år. Men når man stiller store krav til spillerne, hvorfor så ikke også til setup'et udenom. Således har Herning en fuldtidsansat fysioterapeut, fuldtidsansat svensk materialemand og en målmandstræner, der er med til alle træninger.

Peter Regin har haft en sikker hånd med i valget af nye spillere. I ét tilfælde fik han hjælp af sin gamle ven Todd Bjorkstrand, da han hentede Barry Smith som assisterende træner for Garth Murray. Todd og Barry Smith kender hinanden fra ungdomstiden, og Smith var assistent for Todd i 2011-12 på U20-landsholdet.

Herning har hentet danske topnavne som Mathias Seldrup og Emil Kristensen og starter sæsonen med otte imports. Angrebet er den stærkeste del af holdet, og udlænding nr. 9 skal forstærke backsiden.

SønderjyskE, de dobbelte mestre, er Herning Blue Fox' farligste konkurrent. Men husk: Holdet, alle jagter, får det altid svært. Andre med finale-potentiale er Aalborg Pirates og Esbjerg Energy.

Jeg er imponeret over Metal Ligaens bredde. Tag et hold som Rødovre. Mange tipper dem per tradition som nr. 9. Det vil jeg nok være meget forsigtig med.

OPTAKT: SønderjyskE-Herning Blue Fox Snart går det løs: Her er 9 danskere, vi lurer på inden sæsonstart