Den rutinerede dommer siger farvel og tak i Esbjerg torsdag aften og slutter med Paralympics i Beijing

Efter 28 sæsoner i den bedste danske ishockeyliga, takker hoveddommer Jacob Grumsen af i torsdag aften, når han passer fløjten mellem Esbjerg og Rungsted i Granly Hockey Arena.

Mange har en mening om dem der passer fløjten rundt om i de danske ishockeyhaller, og hverken Grumsen, eller hans kollegaer, er gået ram forbi, hvis fansene har haft en anden mening end den de herrer i sort er kommet frem til. Det er en del af gamet, hvilket Jacob Grumsen helt er med på.

- Jeg ved selv når jeg har dømt en dårlig kamp, eller det ikke lige er gået så godt som man havde håbet på. De tilråb der kommer fra tilskuerne, er ikke fordi de hader mig som person, men mere den trøje jeg har på. Dommere er ofte udskældte, men det lever jeg fint med, lyder det fra manden, der på torsdag trækker dommertrøjen over hovedet for sidste gang i Metal Ligaen.

En af de sjove episoder har været i Frederikshavn, hvor én bestemt tilskuer ikke har lagt skjul på sin harme, når Grumsen har passet fløjten.

”Ha Ha, ja ham har jeg godt bidt mærke i”, lyder det med et stort grin. ”Han er altid kommet med tilråb, om Frederikshavn har vundet eller tabt, og det begyndte allerede så snart jeg kom ind på isen. Men så mødte jeg ham lidt tilfældigt en dag inden en kamp i Aalborg, og så gav jeg ham hånden, og sagde god kamp. Så fik han set at jeg er et menneske som alle andre, og siden den dag, har vi smilet til hinanden når jeg er kørt på isen deroppe. Det er lidt sjovt, og vi kan begge grine af det. 

Der er mange sjove episoder gennem årene.

- Jeg husker også en gang, hvor jeg var ude i en klub og holde foredrag. Her kommer der en dame op til mig da det er slut, og siger til mig, at det var sidste gang hun havde råbt af mig, da jeg jo kun var et menneske som alle andre”

Det er blevet til næsten 1450 kampe i den bedste danske ishockeyrække, hvor Grumsen de første syv år havde hvervet som linjedommer. Siden år 2000 har det været med det fulde ansvar, hvilket han naturligvis kommer til at savne.

- Selvfølgelig kommer jeg til at savne det. Det jeg kommer til at savne mest, er det at stå på isen som et team. Vi skal få det til at fungere, akkurat ligesom de hold vi dømmer. Holdene konkurrerer mod hinanden, men det gør vores team også. Så ikke nok med vi skal få det til at fungere, så skal vi også konkurrere mod hinanden, da det er de bedste der bliver udtaget til Final 4, slutspillet, semifinaler og finaler. Det kommer jeg til at savne. 

En sen aftenkamp i Frederikshavn eller Rungsted, hvor bilturen hjem til Esbjerg kan føles ekstra lang, har ikke spillet ind i afgørelsen på at stoppe.

- Nej, det føles bare rigtigt at det skal være nu. Jeg er udtaget til Paralympics i Beijing, og det føler jeg, er den bedste anledning til at det skal være slut nu. Det har været fedt at være rundt i de danske skøjtehaller, om det har være med 5000 tilskuere i Aalborg, eller hvor det nu har været. Jeg har nydt alle årene, og glæder mig ekstra over at der endelig er tilskuere tilbage i hallerne, så jeg kunne få det med til sidst i min karriere.

Det er internationalt blevet til et utal af turneringer, hvor han blandt andet har deltaget til VM på flere forskellige niveauer, Continental Cup, Champions League, 4 nationers turneringer, og meget mere.

Et langt liv med ishockey stopper heldigvis ikke for Jacob Grumsen. Så vi får ham stadig at se rundt i de danske skøjtehaller, men i en anden rolle.

- Jeg har snakket lidt med unionen om at blive bedømmer, og hjælpe de yngre dommere. Så jeg kommer stadig ude i hallerne, og glæder mig til min nye rolle. 

Torsdag er det endegyldigt slut med dommerfløjten, og når skøjterne tages af efter opgøret, skal han hyldes af nuværende og tidligere kollegaer, som den dommer og respekterede kollega han er.


KALE KERBASHIAN afgjorde for Esbjerg hos Metal Final4-mestrene VIDEO: Højdepunkter fra Aalborg-Esbjerg