Den nu forhenværende Rødovre-forwarden var gået lidt i stå i sin udvikling og får nu muligheden for at prøve noget helt nyt

Allerede i sidste sæson havde VHL-mesterholdet fra Kasakhstan, Saryarka fra byen Karaganda, bud efter Mads Eller, fortæller den nu tidligere Rødovre-forward til Metalligaen.dk. Men dengang var der omstændigheder, der ikke passede med, at Eller kunne tage af sted. Denne sommer har det været anderledes, og i går blev det offentliggjort, at Eller har skrevet under på en kontrakt med Karaganda, der skulle være et af de mere stabile franchises i Vysshaya Hockey League, den næstbedste, russisk-baserede liga, der rangerer lige under KHL.

- Sidste sæson gik kontakten gennem Leonids Tambijevs (tidligere Hvidovre- og Rødovre-spiller) som kendte mig via min far (Olaf Eller). Men han er skiftet, og nu var det klubben, der kontaktede mig for at høre, om jeg ville derover for at spille. Derefter forhandlede vi lidt frem og tilbage, det gik fornuftigt og de sendte en kontrakt til gennemsyn, fortæller Lars Eller.

Søger man på Saryarka Karaganda vil man vide, at det ikke er nemt at finde frygtelig meget info om klubben. Byen er på knap en halv million indbyggere og med en stor koncentration af etniske polakker, fortæller Wikipedia. Den ligger 230 kilometer fra hovedstaden Nur-Sultan. Og 5000 kilometer øst for Rødovre

- Sportschefen talte fornuftigt engelsk, men kontrakten var på russisk, så jeg skyndte mig at kontakte min gamle holdkammerat Andrei Chistyakov, der bor fem minutter væk. Han har spillet i ligaen og vi gennemgik alle punkterne i kontrakten, inden vi sendte den tilbage. Klubben har forsikret mig, at deres assisterende træner taler engelsk, og at flere af spillere også taler engelsk. Samtidig prøver de at hente det maksimale ikke-østeuropæiske udlændinge, så jeg satser på, at det går med sproget derovre, siger Mads Eller.

Han har også rådført sig med sin tidligere holdkammerat i Edmonton Oil Kings, Edgars Kulda, der kender til miljøet i russisk ishockey efter flere sæsoner i KHL.

- Karaganda skulle være en ganske velfungerende by, ikke nødvendigvis af centraleuropæisk standard, men med en velfungerende infrastruktur. Holdet trækker 4000 til 6000 tilskuere til kampene og jeg har i det hele taget en positiv fornemmelse. Men man skal selvfølgelig være klar på en ny kultur og nogle lange rejser, slår Mads Eller fast.

- Jeg har haft et par gode sæsoner i Rødovre, men følte lidt, at jeg var gået lidt i stå i min udvikling. Det var tid til at prøve noget helt nyt, og det her var den perfekte mulighed. Det er et step op i forhold til Metal Ligaen, så jeg skulle gerne udvikle mig både som ishockeyspiller og som menneske, siger Mads Eller, der havde flere muligheder for at fortsætte i Danmark.

Eventyret og sportslig nytænding trak i stedet i ham.

- Jeg vil hele tiden gerne tage et skridt opad i karrieren. Mit mål og mine ambitioner er at gøre det så godt som overhovedet muligt i forhold til mine evner og se, hvad det kan lede til. Sidste sæson blev fem af Karagandas spillere for eksempel kaldt op til KHL. Generelt spiller de meget struktureret ishockey derovre, og det tiltaler mig. Jeg har set nogle kampe derovrefra og spillerne er rigtig dygtige og hurtige på skøjterne, siger Mads Eller.

Flyene fra Moskva til Karaganda er for øjeblikket stillet ind, men 1. juni håber man på at kunne flyve på ruten igen. Mads Ellers plan er at tage til Kasakhstan i midten af juli.

I sidste sæson talte VHL hele 34 hold, og Saryarka tabte i ottendedelsfinalen til SKA-Neva fra Skt. Petersborg. Efter Mads Bødker, der i 2013/14 spillede for Yuzhny Oral Orsk bliver Mads Eller den anden danske spiller i den næstbedste russisk-baserede liga. Også Andrei Chistyakov har i flere år spillet i VHL.


E-NHL: Dobbelt og kostbart nederlag til Herlev i aftes Herlev Eagles E-hold i hård kamp om playoff-pladser