Journalist Peter Fredberg på tur med lokofører Jesper Schultz’ S-tog

De fleste af RETRO’s læsere kender Jesper Schultz. Men selv om ishockeyen og formidlingen af ”verdens bedste sport” stjæler meget af hans liv, er den ikke alt.

Vidste du, at han siden 2017 har været lokomotivfører hos DSB og kørt de københavnske S-baner tynde?

Og at hans gamle skøjter for længst er smidt ud og erstattet af en racercykel, hvor han giver den alt, hvad den kan trække, på de nordsjællandske veje.

”Det lyder måske lidt mærkeligt, men jeg kan lide friheden og selvstændigheden som lokofører her i S-toget. Jeg var webredaktør i en årrække på selvskabte sider som Hockeymania og Hockeymagasinet og hos TV2 Sport, Team CSC/Team Saxo Bank og såmænd også som en del af jobbet i mine fire år i Rungsted Seier Capital, men var malet op i et journalistisk hjørne og havde brug for et mere faglært og jobsikkert fag. En kammerat var blevet lokofører og gav mig inspirationen til at gå samme vej,” fortæller han.

Jesper Schultz er i dag aktuel som tv-kommentator på Metal Ligaen, driver websitet Skudzonen og er statistiker af guds nåde.

”Skudzonen er nonkommerciel og udelukkende en ventil for mig til at komme af med kommentarer og ting, jeg observerer i ishockeyen, bl.a. når jeg nørder statistikker, som jeg egentlig har gjort hele mit liv. Under min tid på TV2 Sport kommenterede jeg også en masse NHL og tre-fire VM-turneringer.”

Jesper Schultz mindes en barndom med en glødende interesse for sport og en stedfar, der var bidt af ishockey og slæbte ham med i hallerne.

”Jeg startede desværre først med at spille ishockey som 16-årig, og det blev kun til lidt andetholdshockey i Rungsted i starten af 90’erne. I en årrække var jeg også træner i kvinde- og ungdomshockey og dommer op til 1. division,” siger han.

”Farten og intensiteten har helt sikkert været triggeren i sin tid. Der er ikke langt fra chancer i den ene ende til chancer i den anden, og det fascinerer mig, at man skal have en god teknik både i hovedet, fødderne og hænderne.”

Et evigt emne er antallet af udenlandske spillere i Metal Ligaen. Jesper Schultz lægger ikke skjul på, at de mange importspillere har hævet niveauet på både ungdoms- og seniorniveauet.

”Jeg synes, man overvurderer, hvor mange danskere der faktisk er i stand til at spille med i Metal Ligaen på det nuværende niveau. Hvis man sænker antallet af udlændinge, er jeg ikke i tvivl om, at man også får et niveaudrop på ligaen, ligesom man vil se de rigeste klubber hamstre de bedste danskere i endnu højere grad end nu,” siger han.

”Det vil igen sænke ligaens evne til at uddanne de bedste af de unge spillere til for eksempel at komme videre til DEL, SHL, Allsvenskan osv. Eller bare at styrke et landshold i A-gruppen.”

En kommentar mere fra Jesper Schultz: ”Et mere enkelt råd er måske, at vi skal væk fra den der berøringsangst omkring at lade børn konkurrere. Der afvikles kun meget få DM-turneringer, og der må stort set ikke komme resultater ud fra kampe under J16-niveau. Jeg tror, det fjerner en del af den kant, der skal til for at gøre spillerne skarpe nok internationalt.”

Jeg kan ikke lade være at give Jesper et hurtigt spørgsmål på falderebet:

”Hvem vinder DM-guld?”

”Det er et meget svært spørgsmål i år. De fire hold i toppen af ligaen, Aalborg Pirates, SønderjyskE, Herning Blue Fox og Esbjerg Energy, har alle klasse til at vinde. Inden Aalborg skiftede træner, troede jeg på dem. I dag er jeg fristet til at fyre et frisk tip af: Esbjerg.”

Rungsted Seier Capitals Finn Rosenthal, tv., og Jesper Schultz til OL-kvalifikationsturnering i Minsk i Hviderusland i 2016.


Odense fik sit ene point, Herlev gav alt før slutspillet Lettelse i Herning efter fredagens sejr