Journalist Peter Fredberg møder far og søn, cheftræner Todd Bjorkstrand og 18-årige Patrick, efter en træning i Herning Blue Fox for ti år siden

”Det er både en ønskedrøm og en svær situation. På den ene side er det en gave at være træner for sin søn. Vi har den samme passion, de samme ambitioner. Men det har også sine minussider,” lyder det fra cheftræner Todd Bjorkstrand.

Jeg er en lørdag formiddag i januar 2011 på besøg i Herning Blue Fox’ omklædningsrum. Todd Bjorkstrand er på anden sæson træner for sin ældste søn, 18-årige Patrick, i den danske liga. Den yngste søn, 15-årige Oliver, spiller på U17 og U20. Han er der ikke.

”Patrick bor hjemme, og vi går meget op og ned ad hinanden. Det kan slide. Vi skændes som far og søn i de fleste familier. Efter en træning tænker Patrick måske, at faderen er en idiot. Og når han kommer hjem, står træneren i entréen,” siger Todd med et skævt smil.

Patrick genkender problemet med, at man kan få nok af hinanden, men han er også bevidst om, at plusserne er i klart overtal.

”Der er ingen, der kender mig så godt som min far,” siger han.

”Derfor kan han også hjælpe mig bedre end en træner, der kun har kendt mig i et år. Min far kender min styrke, men også mine svagheder. Jeg skal blive stærkere fysisk og arbejde hårdere i defensiv zone.”

Dengang for godt ti år siden gik Patrick på handelsskole og drømte om en professionel karriere i udlandet. Allerhelst ville han til Nordamerika og spille collegehockey allerede den kommende sæson. Todd bakkede ham op. Men det professionelle forløb kom nu til at se lidt anderledes ud.

Patrick sluttede i hjembyen Herning i 2012 efter sit andet danske mesterskab (Oliver var også med på guldholdet i 2012). Via et år i Mora i Allsvenskan kom han til den kroatiske KHL-klub Medvescak Zagreb, hvor han spillede i tre sæsoner. I imponerende 170 kampe lavede han 50 point i det stærke russiske selskab (24 mål og 26 assists).

I sine ni sæsoner i udlandet har han desuden været i Finland i tre tempi (SaiPa, KooKoo og TPS), et år i Ontario Reign i AHL (mens han var på et års entry-level kontrakt med NHL-klubben Los Angeles Kings), på en smuttur til Nürnberg Ice Tigers i DEL og senest to sæsoner i østrigske Villacher SV.

22. december 2020 blev han offer for en svinsk tackling i en kamp i Villach og fik en alvorlig hjernerystelse. Efter en langsom genoptræning ser han frem til sit comeback.

”Jeg var bevidstløs og kan ikke huske episoden, men efter den lange pause er hovedet og kroppen klar igen,” siger han.

Patrick Bjorkstrand fik i sommer ny agent, Sports Management Group, og kort efter skrev han fire års kontrakt med Aalborg Pirates.

”Der var flere danske muligheder, men Aalborg har hele tiden stået højt på listen. Jeg føler, det var det rigtige valg,” siger Patrick Bjorkstrand i dag.

Han er i fuld gang med træningen i Pirates, og familien trives i det nordjyske. Han er gift med Tila, som han traf i sit sidste år i Zagreb.

”Selv om Tilas far er tidligere professionel basketballspiller og har deltaget i OL, har hun aldrig selv været speciel sportsinteresseret. Det er lidt pudsigt, at kun skulle løbe ind i en dansk ishockeyspiller,” siger Patrick.

På landsholdet er allroundforwarden noteret for 84 kampe. Han har deltaget i fire VM-turneringer og er to gange kåret blandt de tre bedste danske spillere.

”Jeg har stadig landsholdsambitioner, og det kunne også være sjovt at blive genforenet med Oliver på landsholdet, selv om det bliver svært. Der er mange ting, der skal falde på plads, når man spiller for Columbus Blue Jackets. Vi spillede i kæde på U20-landsholdet i Canada (sammen med Thomas Spelling, red.) og i VM i Ostrava i 2015, hvor Oliver kom fra Portland Winterhawks,” mindes Patrick Bjorkstrand.

Todd Bjorkstrand sluttede brat i Herning Blue Fox efter et kvart århundrede i klubben og 13 danske mesterskaber, syv som spiller og seks som træner. Fyringen i marts 2017 kom som et chok og gjorde ondt mange steder. Siden 2018 har et af de mest markante navne i dansk ishockeys historie været cheftræner i Stavanger Oilers.

”Jeg har snakket med min far om at spille under ham igen på et tidspunkt, inden det hele er slut, men det er mest for sjov, vi har snakket om det. Det tror vi ikke kommer til at ske,” siger Patrick Bjorkstrand.


Stærk erfaren finne tilslutter sig Herning Endnu en esbjergenser til Bremerhaven: Wejses nye klub er klar