- At niveauet ikke vil falde nævneværdigt er efter min bedste overbevisning grinagtigt, siger Thomas Friberg i et debatindlæg om antallet af udenlandske spillere

Antallet af udlændinge i Metal Ligaen er oppe til debat igen-igen. Og hvor i første omgang Herning Blue Fox ser positivt på en reducering fra de nuværende otte ned til seks imports over en årrække, er man Rungsted i den modsatte grøft.

Det skriver direktør Thomas Friberg i et længere indlæg på klubbens hjemmeside i dag.

- Min konklusion er, at det er en fuldstændig forkert tankegang, at man vil skabe flere og bedre danske spillere, ved at sætte niveauet i Metal Ligaen ned. De bedste danske talenter har brug for at blive udfordret på så højt niveau som muligt, hver eneste dag på træning, og hver eneste aften til kamp. De bliver ikke bedre af dårligere træninger, og dårligere kampe mod hold der er helt chanceløse i Metal Ligaen, lyder det fra Rungsted-direktøren.

Han køber ikke argumentet med, at færre udlændinge nødvendigvis bliver til bedre udlændinge – og at niveauet ikke daler:

- Når man “handler” udlændinge er det ikke som når man står og skal købe en ny bil, og skal beslutte sig for om den skal have en lidt større motor, eller lidt mere ekstraudstyr.

- For det første ved man aldrig om en spiller kommer til at fungere i omgivelserne, og derudover er Metal Ligaen ikke nødvendigvis interessant for en højere lønnet spiller. For de fleste udenlandske spillere handler det om at opbygge et cv, der kan give dem adgang til større kontrakter i bedre ligaer. Her er Metal Ligaen ikke altid det bedste valg, omend den kan være det for nogle.

- Min erfaring er at det enten er yngre og sultne spillere der kommer hertil, eller spillere der skal have det sidste år eller to ud af karrieren.

- Det er sjældent vi har mulighed for at tage en spiller der er på et højt niveau, som samtidig er i sin karrieres “prime”. Lønningerne i de europæiske topligaer er alt for høje til vi har en chance for at konkurrere mod dem, selvom der skulle blive lidt flere penge til den enkelte.

- Man skal også holde sig for øje, at højere lønninger til enkelte spillere ikke nødvendigvis kan omregnes én til én i forhold til det man sparer ved at have færre udlændinge, idet skatten af den sidst tjente krone er væsentlig højere end skatten af den først tjente.

Det andet hovedargument: At niveauet ikke vil falde væsentligt, ved at tage de to dårligste udlændinge, og udskifte dem med danske spillere, holder heller ikke, mener Thomas Friberg i sit debatindlæg.

- Lad os tage de pointmæssigt to dårligste udlændige i Rungsted, på henholdsvis back,- og forward siden. Her er det pr. dd. Simon Fredriksson med 7 point og Mario Lucia med 22 point. Hvis man tager de to ud af holdet, så vil de næste i rækken som vi skal hente fra ungdomsafdelingen være Patrick Møller på backsiden og Nicolai Harries Andersen der skal træde ind i stedet.

- Al ære og respekt for de to unge RIK-knægte, men at argumentere for at niveauet ikke vil falde nævneværdigt på Rungsted-holdet når man laver det bytte, er efter min bedste overbevisning grinagtigt.

- Når jeg kigger rundt på Sjælland har jeg meget svært ved at se, hvordan vi kan finde talenter i andre klubber, der døjer med de samme udfordringer som vi gør i Rungsted. Talentmassen er simpelthen ikke stor nok i en sportsgren med 5.000 aktive udøvere, hvoraf hovedparten udgør old-boys,- eller ungdomsspillere.

- Jeg er selvfølgelig godt klar over at diskussionen om dette emne, til dels kommer af at de danske ungdomslandshold er i problemer, og ikke har det talent som man har haft tidligere. Men kigger vi nedover det hold som er taget afsted til Hviderusland, så spiller samtlige spillere, bortset fra én, fast i udlandet eller i Metal Ligaen. I Rungsted har vi to U20-spillere som spiller fast med Metal Liga-holdet, der ikke en gang var udtaget til bruttotruppen på 30 mand, lyder det fra Friberg.

Regnestykket er ifølge ham ganske simpelt. Der skal leveres cirka 56 nye danske spillere til Metal Ligaen*, HVIS der eksempelvis skæres ned til seks imports pr. hold og HVIS Metal Ligaen kommer op på 10 hold igen (Gentofte har erklæret sig klar til Metal Ligaen i næste sæson, så vidt vides er klubbens ansøgning under behandling).

- Det er efter min bedste overbevisning umuligt at holde noget, der ligner niveau i den danske liga, med så mange nye ungdomsspillere, og når man kigger nedover topscorerlisten i 1. division, er der næppe mange der kan komme i betragtning derfra.

- Kigger man på et hold som Jutland Vikings, så er tre af deres fire topscorere udlændinge, og den sidste er den 27-årige angriber Mathias Christensen, som i sin sidste ligasæson i 2015/2016 for Aalborg, lavede 0 mål og 1 assist i 41 kampe, og spillede -17. Det er derfor næppe i fra 1. division spillerne skal komme.

- I denne sæson har vi en af de tætteste ligaer i mange år, når man kigger på pladserne fra 2-8. Jeg forudser at denne lighed vil forsvinde, da holdene med de større budgetter, vil gå på rov hos holdene med lavere budgetter.

- Dette vil resultere i en todelt liga, hvor 5-6 hold kan tiltrække alle de bedste danske spillere, og de resterende hold må spille deres egen liga nede i bunden. Det kommer til at minde lidt om Formel 1 hvor man, såfremt man ikke kører for et tophold, må se det som en sejr at blive nummer 6, lyder det fra Thomas Friberg.

Dansk ishockey på A-landsholdsniveau er også kun blevet bedre, desto flere udlændinge, der har været i den bedste liga, siger Friberg og drager paralleller til dansk kvindehåndbold.

- Danmarks landshold på toppen, da man havde en stærk dameliga. De senere år er der kommet færre penge i damehåndbold, ligaen er blevet svagere, der er kommet færre udlændinge og landsholdet er ikke i nærheden af noget som helst længere, lyder det fra Rungsted-direktøren.

* Fodnote: Fribergs regnestykke på 56 nye spillere kommer af 20 "nye" danskere til Gentofte, 18 spillere, der tager to pladser, som IKKE går til imports og 18 "nye" spillere, der skal afløse "naturlig afgang."


Frustreret Frederikshavn-målmand: Ikke en del af holdet mere Simioni: Chokeret over første periode