Med udgangspunkt i en solid defensiv sikrede Herning sig fredag aften alle tre point, da man på fremmed is slog Esbjerg med 1-3. Kampen bød på en debutscoring til den blot 16-årige Hjalte Thomsen, der udlignede for Herning midt i åbningsperioden

Esbjerg Energy – Herning Blue Fox 1–3 (1-2, 0-0, 0-1)

Da Esbjerg fredag aften tog imod Herning hjemme i Granly Hockey Arena var det sæsonens fjerde udgave af det jyske lokalbrag. Det var vestjyderne der havde revanche til gode, da Herning senest vandt med 4-3 på egen is.

Til aftenens opgør måtte Herning stille uden Rasmus Nielsen, Lukas Bang, Mathias Bau og Frederik Brændgaard, mens Esbjerg stillede uden Mikkel Rask, Jonas Bjerrum, Oskar Boel, Jonas Christensen og Victor Sand.

Målmandsduellen stod mellem Emil Kruse og Eamon McAdam.

Herning tog føringen i power play

Åbningsperioden var tre minutter gammel, før man noterede sig den første større målchance. Det var her værternes Sune Hjulmand, der sendte et forsøg på mål, som forvoldte Emil Kruse lidt problemer.

Minuttet efter tog Esbjerg føringen, da Metal Ligaens topscorer Felix Scheel tog sagen i egen hånd, skar ind i banen og køligt sendte pucken forbi gæsternes svenske keeper. Esbjerg var dermed oppe med 1-0.

Et halvt minut senere kunne Phillip Schultz med lidt held have fordoblet den vestjyske føring, men stolpen kom i vejen og Hernings slap med skrækken.

Stor var chancen også til gæsternes Miska Humaloja, der efter syv minutters spil nok burde have udlignet for midtjyderne, da han tæt under mål blev spillet helt fri; gæsternes hidtil bedste forsøg i kampen.

I kampens 8. og 13. minut tog Esbjerg et par af de ærgerlige og unødvendige udvisninger for hhv. for mange spillere på isen og for forsinkelse af spillet, ved at sende pucken ud på tribunerne. Til vestjydernes held, så havde Herning dog lidt problemer med at finde melodien i overtalsspillet, hvor man ikke fik skabt mange chancer.

En stor chance fik Esbjerg til gengæld skabt efter ni minutters spil, hvor David Madsen satte Oscar Schulze op til afslutning tæt under mål. Esbjerg-backen brændte dog chancen og Herning kunne slå kontra. Få sekunder senere lå pucken i målet bag Eamon McAdam. Kynisk udnyttelse af midtjyderne, der kunne se unge Hjalte Thomsen score sit første seniormål i en alder af blot 16 år. Tæt under mål var unge Thomsen først over pucken i en situation, hvor McAdam i målet ikke imponerede.

Esbjerg så egentligt ud til at ryste udligningen af sig og man var hurtigt tilbage rent spillemæssigt, hvor man til tider kontrollerede glimrende i åbningsperioden. Grayson Downing var her tæt på med en baghåndsafslutning og Valdemar Ahlberg fik chancen på et break away forsøg, netop som man havde rundet et kvarters spil.

Men en udvisning i periodens slutfase kostede for Esbjerg, der måtte se Kristian Jensen score til 1-2 i power play blot 7 sekunder før pausesignalet. Fra klods hold sendte Jensen pucken ind via stolpen og Herning kunne gå til pause med 1-2 på tavlen.

Målløs anden periode på det jævne

Gæsterne kom klart bedst ud til anden periode og fik sig hurtigt etableret i Esbjergs zone. Det blev også til et par forsøg fra Kristian Jensen og Thomas Andersen, men McAdam var på sin plads i vestjydernes mål.

Som perioden skred frem blev der dog længere mellem målchancerne. En udvisning til Felix Scheel i det 8. minut gav dog Herning mulighed for at presse på i overtal; men midtjyderne kom kun frem til et par halve power play-muligheder.

Midten og slutningen af anden periode var præget af rodet og ustruktureret spil fra begge mandskabers side og spillemæssigt nåede de midterste 20 minutter aldrig rigtigt højderne fra de første 20. Spillet bølgede lidt frem og tilbage, uden at det for alvor blev farligt.

Efter et kvarters tid fik Esbjerg dog chancen i power play, da Jarkko Malinen sendte pucken ud på tribunerne og blev udvist herfor. Men trods et par forsøg fra distancen, så formåede Esbjerg ikke at slå kapital af deres første overtalsmulighed i kampen. Dermed fortsat 1-2 på tavlen efter 40 minutter.

Esbjerg pressede på, men Herning lukkede kampen i tomt mål

Åbningen på tredje blev lidt dramarisk på den knapt så behagelige måde, da gæsternes Miska Humaloja desværre blev ramt af et hårdt skud, og i store smerter måtte støttes fra isen. Bort set fra det, så havde gæsterne umiddelbart mest at glæde sig over fra tredje periodes indledning; midtjyderne havde således mest initiativ og spil.

En udvisning til Oscar Schulze sendte efter fem minutter gæsterne i power play. Herning fik sig hurtigt etableret i værternes zone, hvor man spillede solidt uden dog at skabe de helt åbne målchancer.

Som perioden skred frem fik Esbjerg arbejdet sig bedre ind i kampen og det meste foregik nu i gæsternes zone. Men midtjyderne stod godt i banen og gav ikke Esbjerg nemme arbejdsbetingelser.

Kristian Jensen fik en gylden mulighed for at lukke kampen efter 13 minutter, da han slap af sted på et giftigt break away-forsøg. Men McAdam fulgte forsøget godt til dørs.

Kale Kerbashian fik testet stolpen bag Emil Kruse med et drøn af et skud efter et kvarter og øjeblikket efter flyttede Herning-keeperen målet og måtte indkassere en udvisning herfor.

Morten Poulsen tegnede sig for et glimrende forsøg for gæsterne i undertal, mens Travis Browns slagskudsforsøg fra distancen var eneste reelle Esbjerg-forsøg i overtal.

Med 1:40 tilbage udbad Jason Jaspers sig en timeout og Esbjerg satsede herefter og spillede seks mod fem. Men i stedet for vestjysk udligning, så kunne Morten Poulsen lukke kampen med sin scoring i det tomme mål fem sekunder før slutsignalet.

Fem på stribe for SønderjyskE OPTAKT: Esbjerg Energy-Herning Blue Fox