Tæt kamp med to mål i tomt bur i slutfasen, da Esbjerg for første gang i tre forsøg vandt over Frederikshavn

Esbjerg Energy – Frederikshavn White Hawks 4–1 (1-0, 1-1, 2-0)

For første gang i sæsonen fik Esbjerg skovlen under Frederikshavn, som blev besejret med 4-1 efter en hæderlig arbejdsindsats og to sene scoringer i tomt mål.

Esbjerg tog torsdag aften imod Frederikshavn hjemme i Granly Hockey Arena, da de to mandskaber krydsede klinger for tredje gang i indeværende sæson. Det var Esbjerg der havde revanche til gode, da Frederikshavn havde sejret med 2-1 i sæsonens første to opgør.

Til aftenens opgør måtte Frederikshavn undvære Alexander Bumagin, Jonas Jakobsen og Christoffer Åkesson, mens Esbjerg stillede uden Mikkel Rask og Oliver Kjær.

Målmandsduellen stod mellem Christian Elmose og Tadeas Galansky.

Veloplagt Vartiainen gav Esbjerg føringen

Esbjerg-træner Jason Jaspers havde rystet posen godt og grundigt forud for aftenens kamp, hvor der var nye kædekonstellationer. Om det var derfor, at det var småt med chancer og afslutninger i kampens indledning skal være usagt, men der gik under alle omstændigheder fem minutter, før der kom gang i løjerne i Granly Hockey Arena.

Det var således i det femte minut, at en veloplagt Tuomas Vartiainen gav Esbjerg føringen. Den finske forward tog sagen i egen hånd, da han modtog pucken midt på banen og satte kurs mod gæsternes zone, hvor en Frederikshavn-back elegant blev rundet, inden han skar ind foran mål og køligt sendte pucken fladt ind under Galansky til 1-0, i øvrigt på den første reelle målchance i kampen.

Målet tændte en ild i de gulblusede vestjyder, som greb kampens momentum efter åbningsmålet. Presset mod gæsternes mål blev større og især i det ottende minut brændte det for alvor på for Galansky & Co.

Først var det Andreas Grundtvig, der med en fremragende pasning ude fra flanken fandt Grayson Downing tæt under mål og i den efterfølgende sekvens var det så Downing der var i oplæggerens rolle, da han spillede en fremadstormende Travis Brown helt fri foran mål. Men Galansky tog fra i målet ved begge lejligheder.

Travis Brown tog periodens første og eneste udvisning for en cross-checking efter 12 minutters spil. Gæsternes tjekkiske forward Radek Cip fik forsøgt sig med en afslutning fra distancen i power playet der fulgte i kølvandet på udvisningen, men ellers var det ikke meget gæsterne fik ud af overtalsmuligheden og Esbjerg klarede dermed frisag.

Som man rundede et kvarter, strammede Esbjerg igen grebet om kampen og med en god aktion kunne Will Merchant have fordoblet vestjydernes føring i det 16. minut. Minuttet efter var chancen mindst lige så stor, da Tuomas Vartiainen, alene med Galansky, var tæt på at blive dobbelt målscorer. Finnen kom dog i sidste ende for tæt på Galansky og afslutningen forvoldte ikke den tjekkiske keeper de store problemer.

Tiltagende intensitet i jævnbyrdig anden periode

Det var værterne der kom ud med det klart mest offensive udtryk til anden periode, hvor initiativet da også skulle vise sig at give pote efter fire minutters spil; efter en længere sekvens, hvor pucken havde været på Esbjerg-stave, var det tæt under mål Casey Gilling, der var først over en retur fra Galansky, som blev sendt i nettet fra en spids vinkel til 2-0.

Jeff King var tæt på at udbygge vestjydernes føring efter syv minutter, da han med kampens måske bedste detalje ikke var mange marginaler fra at komme på måltavlen. King leverede en fremragende soloaktion, da han omkring gæsternes blue line gik lige imellem fire frederikshavnere, inden han fik sendt en giftig afslutning af sted.

Det blev dog gæsterne der kom på måltavlen omkring periodens halvvejsmærke, da Jonas Wilquin lagde pucken mod mål, hvor Aleksi Halme med en fornem styring fik dirigeret pucken forbi en prisgivet Elmose i Esbjerg-målet til 2-1.

En fremstormende Phillip Schultz blev stoppet med ulovlige midler i det 12. minut og Rasmus Søndergaard måtte indkassere en udvisning for forseelsen. Esbjerg kunne dermed rulle overtalsformationerne ud for første gang denne aften. Her tegnede Tuomas Vartiainen sig for hjemmeholdets bedste mulighed, da han blev sat op til afslutning af Søren Nielsen. Men vinklen blev lige spids nok og nordjyderne slap med skrækken.

Travis Brown indkasserede sin anden udvisning i kampen for en holding efter 16 minutter og gæsterne kunne igen prøve kræfter med overtalsdisciplinen. Men ud over et par forsøg til Radek Cip og Christopher Frederiksen, så kom gæsterne ikke nærmere en udligning ved den lejlighed.

Anden periode bød generelt på en hæderlig arbejdsindsats fra begge mandskaber, men Esbjerg virkede til at have et gear mere end gæsterne når det spidsede til. Som kampen skred frem, tog den også så småt til i intensitet.

Forgæves nordjysk pres

Frederikshavn pressede på for udligning i tredje periode, hvor Aleksi Halme efter fire minutters spil bød ind med et glimrende forsøg tæt under mål. Men Elmose var efterhånden ved at være varm i Esbjerg-målet og lod sig ikke overliste.

Gæsterne lå i det hele taget generelt længere fremme på isen i tredje periode, hvor Radek Cip var blandt de mest iøjnefaldende hos nordjyderne. I det femte minut var det netop den tjekkiske forward, der sendte et giftigt forsøg på kassen, hvor Elmose fik afværget med gribehandsken.

Esbjerg formåede slet ikke at slå kapital af en overtalsmulighed midt i tredje periode, mens Rasmus Søndergaard sad udvist for anden gang i kampen. Vestjydernes spil virkede i det hele taget knapt som sammenhængende i tredje periode; sammenlignet med de første 40 minutter var spillet nu mere forkrampet.

Victor Sand måtte til afkøling for en høj stav efter 14 minutters spil og gæsterne fik en gylden mulighed for at udligne i overtal. Men Esbjergs box play kæmpede godt og gjorde livet svært for det nordjyske power play, der kom til kort.

Gæsterne var derfor tvunget til at satse i slutfasen og efter en timeout med 2:44 tilbage på uret spillede gæsterne seks mod fem. Her scorede Esbjergs Phillip Schultz to gange i det tomme mål og sikrede dermed Esbjerg en sejr på 4-1.

RUNGSTED pensionerer tre numre OPTAKT: Esbjerg Energy-Frederikshavn White Hawks