Esbjerg dominerede spillemæssigt gennem store dele af kampen, som efter et stærkt nordjysk comeback i tredje periode dog alligevel nåede at blive ganske tæt og spændende i slutfasen. Tættere på end 4-3 kom Frederikshavn dog ikke og Juhamatti Aaltonen blev dermed matchvinder med vestjydernes fjerde mål midtvejs i tredje periode.

Esbjerg Energy – Frederikshavn White Hawks 4–3 (1-1, 2-0, 1-2)

Esbjerg og Frederikshavn krydsede klinger for femte gang i indeværende sæson, da nordjyderne tirsdag aften gæstede Esbjerg. Frederikshavnerne måtte til aftenens opgør undvære Jonas Jakobsen, Jakob Stridsberg, Emil Aronsson, Nikolaj Kristensen og Thomas Søndergaard, mens Esbjerg stillede uden Frederik Bjerrum, Rasmus Bjerrum, Henrik Mærsk Clausen, Victor Sand og Yanick von Bergen.

Vestjyderne kunne til gengæld give debut til den meriterede finne Juhamatti Aaltonen, mens Phillip Schultz gjorde comeback i Granly Hockey Arena, efter at have repræsenteret vestjyderne to gange på udebane siden skiftet fra svensk ishockey.

Målmandsduellen stod mellem Tadeas Galansky og Mathias Seldrup.

Forud for kampen blev Oliver Kjær kåret til månedens profil hos Esbjerg.

Begge hold kunne i power play

En tidlig udvisning til gæsternes Daniel Baastrup-Andersen, gav Esbjerg mulighed for at rulle overtalsformationerne ud allerede efter 37 sekunders spil. Vestjyderne fik sig hurtigt etableret i gæsternes zone og Phillip Schultz var da også ganske tæt på at bringe Esbjerg i front, da han forsøgte sig med en styring tæt under mål, hvor Galansky dog var på sin plads i målet.

Gæsternes keeper måtte dog kapitulere et halvt minut senere, da Oliver Kjær tog sagen i egen hånd. Fra hjørnet af banen skar han ind mod mål og passerede resolut Galansky yderligt ved fjerneste stolpe. 1-0 var dermed en realitet efter halvandet minuts spil.

Fem minutter senere fik Grayson Downing en glimrende mulighed for at fordoble den vestjyske føring, da han blev sat op til afslutning tæt under mål. Men Galansky var på sin plads i målet og tog godt fra.

Det meste foregik på vestjyske præmisser og pucken var da også hovedsageligt på Esbjerg-stave i åbningsperioden, hvor gæsterne lurede på kontramuligheder, som dog kun kastede et par halve chancer af sig.

Da Jeff King indkasserede Esbjergs første udvisning efter 14 minutter kunne nordjyderne for første gang forsøge sig i overtalsdisciplinen og det skulle gæsterne vise sig at slippe rigtigt godt fra. Efter godt et minuts overtalsspil lagde Måns Hansson en millimeterpræcis pasning ind foran mål, hvor en umarkeret Todd Winder blot skulle sætte bladet på for at bringe balance i regnskabet.

Phillip Schultz blev sat godt op til afslutning af sine kædekammerater efter 17 minutters spil og chancen tæt under mål var da også ganske stor til den hårdtarbejdende forward, der dog måtte se Galansky forhindre et nyt vestjysk føringsmål. Dermed fortsat 1-1 forud for den første periodepause.

Esbjerg dominerede og trak fra

Præcist som i første periode, så behøvede Esbjerg kun halvandet minut for at bringe sig på måltavlen. Denne gang faldt scoringen i spil fem mod fem og det var Csanad Erdely der var først over en retur foran gæsternes mål, efter at Grayson Downing i første omgang havde forsøgt sig fra distancen. Galansky halvklarede og Esbjergs ungarske forward tøvede ikke med at sende pucken ind under gæsternes keeper til 2-1.

Som perioden skred frem satte vestjyderne sig mere og mere på begivenhederne og især omkring periodens halvvejsmærke formåede værterne virkeligt at sætte Frederikshavn under pres. Esbjerg fik skiftet flere gange, mens træte frederikshavnere var fanget i egen zone med langt til udskiftningsboksen.

Det var da også umiddelbart efter at man havde rundet den halve time, at de gulblusede slog til igen, netop efter længere tids pres mod Galanskys mål. Debutanten Juhamatti Aaltonen hentede pucken ude i hjørnet og sendte den op til udkanten af faceoff-cirken, hvor Josh Winquist gjorde kort proces, da han med en karakteristisk firsttimer sendte pucken op i nærmeste hjørne til 3-1. Galansky var chanceløs og Juhamatti Aaltonen havde med oplægget noteret sig sit første point for Esbjerg.

Frederikshavn var sjældne gæster i Esbjergs zone i de midterste 20 minutter, hvor der da også var relativt langt mellem de store nordjyske scoringsmuligheder, mens Esbjerg med lidt medvind sagtens kunne have scoret en gang eller to mere. Der blev dog ikke scoret yderligere i anden periode og 3-1 var dermed stillingen forud for tredje periode.

Aaltonen blev matchvinder trods nervepirrende afslutning

Gæsternes Gorm Topholt fik raget en udvisning til sig for roughing et minut inde i tredje periode og Esbjerg fik sig efterfølgende etableret i gæsternes zone, mens den helt åbne chance dog udeblev. Frederikshavn slap dermed med skrækken og faktisk var gæsterne tæt på en reducering efter at være blevet fuldtallige igen, da man sendte en afslutning rent på stolpen bag Mathias Seldrup.

Todd Winder måtte til afkøling i et par minutter for en tripping på Oliver Kjær seks minutter inde i perioden. I overtalsspillet der fulgte i kølvandet på den udvisning var Phillip Schultz tættest på for Esbjerg, da han fik chancen på en styring tæt under mål. Faktisk kunne og burde gæsterne have reduceret i undertal, da Christoper Frederiksen tilkom en gigantisk mulighed, men sendte pucken forbi et tomt mål.

Godt et par minutter senere nåede Gordie Ballhorn lige nøjagtigt at holde pucken inde i gæsternes zone, inanden han sendte den ned bag gæsternes mål. EN detalje, der skulle vise sig kampafgørende. Fra en position bag mål og med rykken til spillet sendte Brandon Magee således en fremragende pasning ind foran mål, hvor Juhamatti Aaltonen stod klar og sikkert sendte pucken op over skulderen på Galansky til 4-1.

Så troede de fleste formentligt, at den kamp var lukket og slukket, men gæsternes Mikkel Bertelsen ville det anderledes. Med to flotte scoringer på 59 sekunder formåede den frederikshavnske forward således at bringe fornyet spænding ind i opgøret.

Efter et kvarter viste Bertelsen sig først særdeles hurtig i opfattelsen, da Rasmus Søndergaard lagde pucken på mål, mens Bertelsen gled igennem Esbjergs defensiv og køligt sendte pucken ind under Seldrup til 4-2.

59 sekunder senere gjorde selvsamme Mikkel Bertelsen det også til 4-3, da Robin Johansson med en baghåndspasning fra en position bag mål fandt fremadstormende Bertelsen, der tog pucken med sig med skøjten inden han sendte skiven op i nettaget. Fornem detalje.

Nu blev slutningen for alvor spændende og da Juhamatti Aaltonen blev udvist for en tripping med tre minutter tilbage, så lugtede gæsterne blod. Men trods power play-muligheden og en sidste satsning med Galansky ude de sidste 30 sekunder, så kom gæsterne altså ikke tættere på end 4-3.

SønderjyskE og Galbraith leverede stærk udekamp i Rungsted OPTAKT: Rungsted Seier Capital-SønderjyskE