Journalist Peter Fredberg møder Rødovre-backen Kasper Jensen, som kæmper sit livs hårdeste kamp med en alvorlig øjensygdom, en nethindeløsning, som truer karrieren.

Fra VM i Slovakiet i 2011 sendte jeg en rubrik hjem. Der stod bare de to ord JENSEN, DANMARK med underrubrikken ”Jesper og Kasper er braget igennem i Bratislava”. På billedet spillede de grinende op til fotografen Jan Kanut Korsgaard.

De to VM-debutanter Jesper B. Jensen (i dag Jesper Jensen Aabo) og Kasper Jensen var to af Danmarks største overraskelser i den slovakiske hovedstad.

19-årige Jesper fra Rögle i Allsvenskan og den fire år ældre Kasper fra Rødovre Mighty Bulls kompletterede hinanden perfekt i landstræner Per Bäckmans tredje backpar. Den skøjtestærke, pucksikre og allroundbegavede Jesper og den fysisk stærke, aggressive defensivback Kasper.

Over en kop kaffe i Rødovre Centrum fortæller Kasper Jensen om en omskiftelig karriere, der startede med juniorhockey i Hvidovre og Rungsted, inden det (i rækkefølge) hed Herlev, AaB, Rødovre, Bofors, Tingsryd, Aalborg Pirates, Esbjerg og fra 2016 igen Rødovre.

Han fortæller også om sit livs hårdeste kamp. En alvorlig øjensygdom, en nethindeløsning, som truer med at vende op og ned på hans tilværelse og sætte et dramatisk punktum på karrieren. Den vender vi tilbage til.

Har Kasper ikke det samme talent som Jesper, er han en kriger af Guds nåde. En hård hund. Jeg husker en kamp mod Sønderjyske, hvor han beskadigede fire tænder og spillede videre.

”VM i Bratislava var min største internationale oplevelse. Det var jo min første VM-turnering, og det gik godt for mig. Jeg nød at spille sammen med Jesper, et kæmpetalent og en moderne, komplet back. En fryd for øjet. Malmø gjorde et scoop i år, da de hentede ham fra Jokerit,” siger Kasper Jensen.

På B.T.s VM-rangliste i Bratislava fik Frederik Andersen, Mikkel Bødker og Nichlas Hardt seks pucke (maksimum), mens Jesper og Kasper sammen med Morten Green, Mads Bødker, Mads Christensen, Kirill Starkov, Julian Jakobsen, Morten Madsen og Philip Hersby kom i næstbedste kategori med fem pucke.

Kasper Jensen har spillet 56 landskampe og deltaget i to VM-turneringer. Han spillede to sæsoner i Allsvenskan (en god sæson i Bofors og en dårlig i Tingsryd), mens højdepunkterne på dansk is er DM-guld og -sølv med Esbjerg Energy i henholdsvis 2016 og 2015 og DM-sølv og pokaltitlen med AaB i 2007.

”Jeg nåede mine mål og kom til VM og udlandet og blev dansk mester. Jeg har prøvet det, mange aldrig vil opleve.  Jeg ved ikke, hvad fremtiden vil bringe. Jeg lever i håbet og tror ikke, at det er slut med den sport, jeg elsker. Men det, jeg nåede, kan ingen tage fra mig,” siger han.

Kasper Jensen er i dag 32 år. Han bor i Rødovre sammen med sin svenske kæreste, Sandra, som han mødte i Bofors. De har sønnen William på knap tre år.

De første symptomer på, at der var noget galt med det venstre øje, fik Kasper i sommer. Han var med i træningskampene mod Rungsted og Sønderjyske. Og det blev værre.

”Jeg gik til en øjenspecialist, som mente, at symptomerne stammede fra en stav, jeg fik under øjet for tre år siden. Den havde givet mig en flænge i bunden af øjet. Han sagde straks, at jeg skulle opereres. Dagen efter var jeg igennem en tre timer lang og kompliceret operation. Jeg har fået opereret en elastik rundt om øjet. Den skal blive siddende resten af livet,” siger Kasper Jensen.

”De første to uger efter operationen lå jeg i sengen og måtte ikke lave noget fysisk af hensyn til trykket i øjet. Det er først for nylig, at jeg kunne løfte min søn.”

I slutningen af september skal han til kontrol hos øjenspecialisten, og derefter venter endnu en operation. En nethindeløsning er alvorlig og en relativ sjælden lidelse, som kun forekommer hos én ud af 10.000 personer årligt. Typisk hos ældre. 32-årige Kasper er et sjældent tilfælde, men jo tidligere man kommer i behandling, jo bedre er chancen for at kunne bevare synet.

”Mit syn på venstre øje er meget sløret. Det kan beskrives som et gardin, der er trukket ned over synsfeltet eller som at kigge gennem en plasticpose,” siger Kasper.

”Jeg har tænkt meget på min fremtid og haft alle scenarier oppe at vende. Det her må tage den tid, det tager. Jeg har også et liv efter hockeyen. Det er ikke hockey for enhver pris.”


Rødovre-træner: Vi har taget for mange udvisninger Kampnoter: Rundt om Herlev-Esbjerg