Mange klubber i Finland hænger i en tynd tråd og gode vilkår i en stor tv-aftale er også under pres

En artikel hos det finske public service-medie YLE fortæller om store kvaler og problemer i den bedste finske række, Liiga, hvor de fleste klubber forventer en nedgang i omsætning, der ligger på et sted mellem 10 og 30 procent, måske endda mere. I forvejen er mange af de finske klubber, fortæller artiklen, ude på en tynd økonomisk line, og har altså noget større budgetter end de danske.

Derfor gælder sommeren ikke meget mere end overlevelse for de finske klubber, der alle er blevet spurgt om de fornemmer at have sæsonen "under kontrol", om det står "dårligt" til eller om det er "kritisk". 

Fem har stadig tingene under kontrol, ni har det "dårligt", mens en enkelt klub betegner sig som i kritisk tilstand.

Der er ikke sat navne på klubberne, men det er vældig sandsynligt, at Stefan Lassens tidligere klub, Pelicans fra Lahti, kunne være den pågældende klub, eftersom den allerede før pandemien udbrød var i økonomiske problemer. 

- Vi taler om den største fælles indsats og det største genopbygningsarbejde i Finland siden anden verdenskrig, når det her er slut. Det kan ikke undgås i nogen erhvervsgruppe overhovedet. Heller ikke i sporten. Alle kommer til at spare tungt, siger den ordførende i Sport Vaasa, Tomas Kurtén.

Det kan blive et endnu større problem for den finske Liiga, hvis tv-partneren Telia trækker sit "slutspilsbidrag", der ifølge YLE's oplysninger ligger på et sekscifret Euro-beløb pr. klub. Samtidig findes der tilsyneladende klausuler, skriver YLE, der gør, at Telia kan trække sig helt ud af aftalen, hvis en klub eksempelvis går konkurs. 

Den seksårige aftale mellem Telia og den finske Liiga er 23 millioner Euro værd. Og det er altså pr. sæson, hvor hver eneste klub får godt halvanden million Euro i tv-penge. 


239 TILSKUERE til sæsonens sidste ishockeykamp: Yunost Minsk vandt hviderussisk guld RETRO: En skør tid: 20 spillere meldte afbud til VM