Inden playoffs sendte vi fire garvede hockeyiagttagere spørgsmålet: Hvem vinder de fire kvartfinaleserier?Den legendariske spiller og træner Frits Nielsen, TV-kommentatoren Jimmy Bøjgaard, Metal Ligaens chefredaktør Michael Søvsø og B.T.s ishockeymedarbejder i 45 år, Peter Fredberg, gik til tasterne og ramte rigtigt hele vejen rundt: Aalborg Pirates, Herning Blue Fox, SønderjyskE og Esbjerg Energy.

Vi genopfrisker resultaterne: Aalborg-Rødovre 4-1, Herning-Herlev 4-0, SønderjyskE-Rungsted 4-0, Odense-Esbjerg 3-4. Flere gange ramte vores kvartet også de rigtige cifre.

Hånden på hjertet. De første tre kampe var relativt lette, selv om Rødovre, Herlev og Rungsted gav favoritterne betydelig hårdere modstand, end cifrene fortæller. Således kom det unge Rødovre-hold foran 1-0 mod de forsvarende mestre fra Aalborg, og Herning og SønderjyskE skriver gerne under på, at opgørene mod Herlev og Rungsted bestemt ikke var "a walk in the park". Herning var to gange presset ud i forlængelse. En af kampene varede 92.24 minutter.

Semifinalerne bliver sværere. Meget sværere.

Frits Nielsen



Herning-SønderjyskE 2-4

I de gode gamle dage i Herning var det den røde lampe bag mål, der lyste op, når nettet blafrede. I kvartfinalen mod Herlev var det Mathias Froms kridhvide tandbeskytter, der skinnede, når ligaens topscorer igen og igen og igen strakte nettet ud bag Herlevs målmand, og From viste sit glade smil til hele hallen. Ti mål i fire kampe sender blå blink til SønderjyskE. De ved, hvem de skal passe på, hvis de vil i finalen. Det store spørgsmål er naturligvis, om de er i stand til det. Det tror jeg, de er.

Herning skal møde op med mere end Froms fremragende skøjteløb, driblinger og skud. Det tror jeg også, at blårævene gør, men jeg tvivler på, at det er nok. For den sønderjyske duo, cheftræner Anders Førster og assistenten Casper Stockfisch, har en plan. Eller rettere: De skal have en plan. For ellers skyder From Blue Fox i finalen. Det bliver seriens helt store issue, hvordan den opgave håndteres, og om Herning formår at få flere målscorere i spil.

Et andet afgørende punkt er målmandsspillet, som det altid er i playoff. Mac Carruth var førstevalg hos Herning mod Herlev, og det er han derfor sikkert også mod SønderjyskE. En lille overraskelse for mange, som nok ikke så Thomas Lilje som backup, da Blue Fox hentede ham hjem fra Italien midt i februar.

Selv om Carruth har overvundet en downperiode og en lang skadespause, tror jeg alligevel, at SønderjyskE på den post er bedre rustet med Mattias Pettersson og Patrick Galbraith. Pettersson har været fantastisk fra dag ét, som var semifinalen i pokalturneringen mod Herning.

Jeg tipper på godt en håndfuld meget spændende semifinaler, men hælder til, at SønderjyskE kan fortsætte den imponerende sejrsrække med 21 sejre i de sidste 23 kampe, siden de 29. december tabte 3-13 til Esbjerg. Et råt bud er, at SønderjyskE afgør det på hjemmebane i kamp seks.

Aalborg-Esbjerg 3-4

4-1 til Piraterne over Rødovre i kvarten bød på to overraskelser. At Rødovre vandt en kamp i Aalborg, og at Rødovre faktisk var med i tre af fem kampe. De unge Rødovre-spillere var jo ved at ryste den danske hockeyverden, men piraterne trak fra og gik fortjent videre. Ingen tvivl om det.

Et overraskende trænerskifte i Aalborg har vel også sat spillertruppen under et vist pres, og det bliver spændende at se piraternes virkelige styrke mod et Esbjerg-hold, som kan matche Aalborg på alle planer. Måske med undtagelse af powerplay.

Esbjerg viste mod Odense, at de ikke lader sig ryste af lidt modgang, og at de har slutspilsblod i årerne. De vendte 2-3 til 4-3 med en afgørende udesejr, og det vidner både om høj moral og giver masser af selvtillid. Aalborg kommer til at mærke Esbjergs fysiske stil, og i længden tror jeg på, at nordjyderne får det svært på den konto.

Efter syv hårde kampe mod Odense sidder både tempo og fysik i kroppen hos Esbjerg. De vil være klar tirsdag aften i Aalborg.

Og så er der danskerduel på målmandsposten: George Sørensen vs. Mathias Seldrup. To målmænd, der begge er vokset op i Herning, men som mange andre fra målmandsskolen i Herning slog de aldrig igennem i det midtjyske. Målmandsdysten bliver selvfølgelig vigtig i denne semifinale.

Hvem er stærkest foran målmændene? Jeg tror, at Seldrup er bedst hjulpet af sit forsvar, og det kan blive afgørende. Jeg tipper Esbjerg i finalen på fysik, vilje og ikke mindst sult efter mere.

Jimmy Bøjgaard

Aalborg-Esbjerg 4-2

Det er nogle af de senere års mest hyppige semifinalehold, der mødes i denne serie.

De mødtes også for tre år i en semifinaleserie, hvor Aalborg vandt serien 4-2, men tabte finaleserien til Rungsted i et lidt tamt og afstandsramt covid-slutspil som genåbning af ishockeyen.

Faktisk er dette års semifinaler en tro kopi af 2021, hvis vi bytter Rungsted ud med Herning, og jeg tror også denne gang, at hjemmeholdene spiller sig i finalen.

Esbjerg fik i fredags reddet sæsonen fra rigtig skidt til acceptabelt, ved at få vendt serien mod Odense. Man må give Esbjerg, at de trods alt gang på gang finder en vej til top-4, men det er så nok også niveauet med livrem og seler. Eller vi må jo se, om Esbjerg kan komme fra baghjul og lave det store kup, men jeg kan ikke se, hvor det skal komme fra.

De udenlandske profiler står ikke i kø for at levere i Esbjerg, og igen var det danske folk som Oliver Kjær og Andreas Grundtvig, der skulle redde butikken i Esbjerg.

Esbjerg får det svært, men deres chance er dog, at Aalborg ikke ser imponerende ud, set i forhold til den ventede styrke. Vanvittigt dumt kvartfinalenederlag mod Rødovre - lidt slutspilsarrogance nordpå? Der er i hvert fald massivt pres på de profiler, som vendte sig mod den fyrede vindertræner Garth Murray, og så er der kun én vej tilbage som spiller, og det er at lette rumpetten og genvinde guldet. Det kan sagtens komme, men jeg har ikke samme sikre følelse med Aalborg, som i de seneste år.

Deres ineffektivitet på afslutningerne, skal de få bugt med, de skal være skarpere i powerplay, og de skal have nogle nøglespillere til at bidrage mere – Matt Salhany og Julian Jakobsen fx

Jeg tror dog ikke, Esbjerg har våbnene til at knække de regerende mestre. Vestjyderne skiller sig negativt ud blandt semifinalisterne i +/- efter dog en lang serie, men ikke mod et imponerende Odense-hold, og så skinner mange minusser i øjnene.

Det er ikke opløftende for Energy, at den defensive back Gordie Ballhorn har scoret tre slutspilsmål, siden grundspilstopscoreren i Esbjerg, Josh Winquist, sidst scorede. Det skal der laves om på allersenest i kamp 2 i Esbjerg, og Esbjerg skal eje isen i kamp 2, 4 og evt. 6, hvis de skal have en chance.

Starten på serien bliver afgørende. Kan Esbjerg udnytte den perfekte pause på fire dage, så man kommer frisk, men uden den rust, de tre øvrige semifinalister måske vil have. Det er dog marginaler, men vi har før set Aalborg komme ud til kamp 1 i en serie, uden at have været forbi skøjtesliberen.

Jeg siger bare Gentofte og Rødovre... Kamp 1 tirsdag aften, er vigtig for Aalborg lige at få hjem, før der kommer tre kampe på fem dage, hvor de vil have en fordel på bredde, men dog ikke på transport, så de skal foran 1-0 og stoppe Esbjergs momentum.

Aalborg ordner den på hjemmebanefordel, bredde og massiv tilskueropbakning.

Herning-SønderjyskE 4-2

En åben serie, som kan blive meget målrig, når Mathias Froms skydetelt åbner tirsdag kl. 19, mens midtjyderne skal forsøge at finde en defensiv foran en målmand, de ikke helt ved hvem skal være, og om de stoler på, kan levere.

Det er deres helt store problem lige nu, at de har valgt at hænge to sæsoner på Mac Carruth, uden at være sikker på hans slutspilsniveau, men også uden at stole nok på en dansker som reelt alternativ (Valdemar Andersen i grundspillet, Thomas Lillie i slutspillet). Katastrofalt at stå med et topbudget med en så vaklende målmandsplan.

SønderjyskE har en helt reel chance for at levere en lille overraskelse ved at vinde serien, og alle semifinaler vil være åbne kampe som udgangspunkt. Det er ikke sådan noget med, at man skal være lykkelig, hvis man lige kan nappe en enkelt på udebane. Det gælder begge hold, og er derfor op til syv helt åbne kampe.

SønderjyskE’s kvartfinaleserie var imponerende med 4-0 mod Rungsted i reel klasseforskel, og det er altså stærkt, ikke at dumme sig en eneste gang bare på udebane. Sønderjyderne nævnte jeg senest som en tredje guldkandidat, og nu er de tæt på ligeværdig bejler. Og guldet kan i min optik kun ende nord, midt eller sydpå i Jylland – Esbjerg har det ikke.

Sønderjyderne kan få problemer med at finde produktion nok til at hamle op med Hernings store violiner. Kan de holde kampene lavtscorende, er de tættere på en finaleplads. Men det kræver, at de får produktionen i gang på flere nøglespillere, fx Nikolaj Krag og William Boysen.

Til gengæld har de formentlig slutspillets bedste målmand, og, i hvert fald indtil videre, ret suverænt i Mattias Pettersson. Han landede og vandt Metal Cup, og duellen mellem ham og From og vennerne, bliver en nøgleduel.

SønderjyskE kan spille fuldstændig frit, selv om det ikke er sådan man i omklædningsrummet angriber en semifinale. Men altså… pokalvindere og iskold forlængelse af succesrig og ung dansk trænerduo, det kan altså noget, der sender pres på Herning, hvor kun guldet tæller.

Mathias From er hele dette slutspils X-faktor. Han har i blot fire kampe allerede scoret lige så mange MÅL (10), som Julian Jakobsen, Kirill Kabanov, Nikolaj Krag, Morten Poulsen og Mattias Asperup har lavet POINT kombineret i tilsammen 22 kampe.

Jeg tror vi får to ganske gode semifinaleserier, og jeg tror også, at de bliver dramatiske. Jeg spår disciplinærsager i begge serier allerede før påsken er omme.

Peter Fredberg

Herning-SønderjyskE 4-3

 Der er serier, der giver sig selv. Og der er serier, der er næsten umulige at forudsige. En af sidstnævnte er opgøret mellem grundseriens nr. 2 og 3, Herning Blue Fox og SønderjyskE.

Det bedste ved hockeyen i mine øjne er slutspillet. Og jeg elsker, når vi skal ud i en syvende kamp som i det medrivende jysk/fynske drama i kvartfinalen mellem Esbjerg Energy og Odense Bulldogs. Jeg håber, der kommer en eller to mere af slagsen i semifinalerne.

Da SønderjyskE to dage før nytårsaften blev udklasset 3-13 af Esbjerg, var der næppe mange, der ville tippe dem til et brandvarmt emne som guldvinder. Men jeg skal love for, at der siden er sket ting og sager i det sønderjyske, som kun har tabt to kampe siden blamagen 29. december og i særklasse er Metal Ligaens mest formstærke hold.

Det bliver en stenhård fight mellem to traditionsklubber, og jeg bliver ikke overrasket, hvis "kampen i kampen" bliver afgørende for en plads i finalen.

Duellen her står mellem Hernings målkonge, Mathias From, og SønderjyskEs svenske supervikar i målet, Mattias Pettersson, som efter et par år i Ringerike i Norge utrænet kom til Vojens i januar som afløser for de to skadede keepere, Patrick Galbraith og Nicolaj Henriksen.

From og Petterssons statistikker taler for sig selv. Lynhurtige, elegante og teknisk begavede Mathias From scorede i 45 kampe i grundserien 28 mål og 62 point, og i de fire kampe mod Herlev i playoff brillerede han med ti mål og 13 point. Jo, der er lidt Nikolaj Ehlers over ham, når han kommer op i fart. Som han spiller i øjeblikket, hører han hjemme i en højere liga end den danske og er storfavorit til Canadian Ambassador's Cup som årets spiller. Mattias Pettersson spillede i sine ti kampe i grundserien med en redningsprocent på 93,3 pct., mens den i serien mod Herlev var 94,8.

Men nu er From ikke Hernings eneste målfarlige spiller. Der er også masser af mål i hans kædekammerater Brett Thompson og Jesper Thornberg. På grund af en rygskade, som tidligere har generet ham, har giganten Mathias Bau ikke spillet siden Hernings 3-2 sejr over SønderjyskE i grundseriens sidste runde 5. marts.

Angrebet er Blue Fox' største styrke, og kaptajnen Morten Poulsen siger det sådan: "Jeg har aldrig før spillet på et hold med så mange målscorere."

Veloplagte SønderjyskE udstråler stor homogenitet og mental styrke og har en trænerduo, chefen Anders Førster og assistenten Casper Stockfisch, som er intet mindre end et scoop. De startede i efteråret som midlertidige trænere, og nu har de allerede fået forlænget kontrakten. Selvfølgelig kører succesen videre.

Jeg giver Herning Blue Fox et lillebitte plus på grund af Danmarks bedste A-kæde.

Aalborg-Esbjerg 4-3

 Jeg drømmer videre og ser frem til endnu en serie, som går hele vejen, selv om der i grundspillet var et stort spring fra topholdet Aalborg Pirates til nr. 5, Esbjerg Energy. Men nu er tavlen vasket ren. Og playoff, hockeyens salt og peber, er noget helt andet end en maratonturnering med 48 kampe..

Vi fik lidt af et chok, da undertippede Rødovre Mighty Bulls med ligaens yngste hold, det suverænt laveste budget og stor gæld på udebane slog Aalborg i den første kamp med 4-3. Jeg husker ikke, hvornår vi sidst har set en playoff-sensation af den kaliber.

Piraterne vandt de næste fire kampe, men imponerede ikke og var i problemer i et par af dem. Cheftræner Olaf Ellers tropper med målmand William Rørth i topform faldt med ære. I den sidste kamp (Aalborg vandt 6-0) var der ikke mere tilbage i tyrene, som i øvrigt kun spillede med to udlændinge.

Esbjergs vej gik over Odense Bulldogs med 4-3 i et tæt, spændingsmættet drama. Og hockey-Danmark fik således fire jyske hold med i semifinalerne til stor sorg for de fynske hockeyfans. Et nederlag, der gjorde ondt. Også på direktør Ole Nielsen, som sætter overliggeren lige så højt som de ambitiøse spillere.

To af Esbjergs sejre faldt i overtiden i den første og fjerde kamp. Odense førte 3-2, men Esbjerg satte tingene på plads med 5-1 og 4-1 og demonstrerede her stor skarphed i afslutningerne, høj kvalitet og stærk moral. Seriens bedste kamp.

I den næstsidste kamp scorede Oliver Kjær hattrick og udtalte op til kamp nr. 7 til JydskeVestkysten: "Det vil være en kæmpefiasko for os at ryge ud allerede nu. Det har jo hele sæsonen været vores mål at vinde guld."

I skæbnekampen brillerede Oliver Kjær igen med en superpasning ind foran Odense-målet til Andreas Grundtvig, som scorede til 1-0 efter syv minutter og skabte ro i den vestjyske lejr.

Om det er et plus eller et minus for Esbjerg at have spillet to kampe flere end Aalborg i det opskruede tempo? Tja, det må tiden vise. Jeg tror nu, de er godt tilfredse oppe i Aalborg med et have fået et par ekstra dage til at lappe på småskaderne.

Aalborgs pludselige og overrumplende trænerskifte kom bag på mange. Endnu har vi ikke fået dokumentation for, at det var klogt, men det kan jo snart komme.

Aalborg har det højeste topniveau og Esbjerg den største fysiske styrke. Jeg tipper de forsvarende mestre i den syvende kamp.

Michael Søvsø

Herning-SønderjyskE 4-3

Da Herning vandt i Vojens i grundspillets sidste runde og dermed også vandt ”finalen om andenpladsen”, fik midtjyderne sendt et signal direkte ind i eget omklædningsrum. De fik nemlig troen på, at det kunne lade sig gøre at slå et tilsyneladende uovervindelig SønderjyskE-hold, der havde vundet de seneste indbyrdes opgør mod Herning ganske klart. Herunder Metal Final4-semifinalen i Aalborg.

Det var vigtigt for herningenserne både at få vendt kampen, vundet kampen og at få passeret Mattias Petterson i SønderjyskE-målet tre gange på samme aften, og derfor går Blue Fox-spillerne også ind i den her serie med tro på tingene og en selvtillid i truppen.

Begge dele findes naturligvis også hos SønderjyskE. Her har et stramt spilkoncept og en meget stærk disciplin i midtzonen og egen zone gjort det svært at passere Pettersson i buret. Naturligvis skal den svenske målmand have kredit for en langt over gennemsnittet-præstation, men sikke en hjælp han har fået at hele sit hold foran ham.

SønderjyskE er et ”dybt” hold, forstået på den måde, at man spiller med fire bomstærke kæder som alle kan noget – også offensivt. Samtidig har det givet ekstra gas, at William Pelletier vendt tilbage til kvartfinalen med sin ”fylde” og evnen til også at score og assistere på afgørende mål.

Herning har – som mine kolleger også påpeger – dansk ishockeys store individualist pt, Mathias From. Han er tjekket ind med 13 point i fire kampe! i slutspillet.

Når vi spiller kamp syv – sådan tror jeg det ender – bliver det en kamp mellem From og kollega Thörnberg og SønderjyskE’s gennemarbejdede struktur. Den aften vil alt være åbent, mit tip er, at Herning og From afgør den på hjemmebane. Dermed får sejren i ”kampen om andenpladsen” også her stor betydning.  

Aalborg-Esbjerg 4-3

Aalborg er semifinalernes helt store spørgsmålstegn. Nordjyderne vandt grundspillet suverænt og det er en flot præstation i sig selv. At Pirates kunne gøre det, uden at det kogte over af begejstring i den nordjyske hovedstad, siger også noget om, at Aalborg har et hammerstærkt mandskab.

Der var større problemer end ventet i kvartfinalen mod Rødovre, men det lykkedes dog at vinde sikkert med 4-1 i kampe. Men serien besvarede ikke spørgsmålet om, ”hvor Aalborg står” inden semifinalen mod Esbjerg. Her kommer Aalborg op mod et langt mere rutineret og drevent Esbjerg-hold, der kender slutspilsgamet og er i semifinalen for fjerde sæson på stribe.

Aalborg har på papiret en virkelig stærk trup hele vejen ned i fire kæder – og også trods tabet af Calder Brooks. Måske en tand dårligere end sidste sæson, hvor jeg mindes at Højbjerg-brødrene såmænd spillede i fjerdekæden. Men nok til at kunne spille med helt til det sidste om DM-guldet, også i dette forår 2024. Det er vigtigt, at P-O Morin formentlig kommer tilbage igen, og kommer Jakobsen, Bjorkstrand og Spelling 10 procent mere i gear, er nordjyderne gode nok til at slå Esbjerg i en syvende kamp.

Så langt tror jeg nemlig, at Esbjerg trækker aalborgenserne ud. Det var ikke prangende, hvad Esbjerg leverede mod Odense set over syv kampe, men Jason Jaspers har et hold med ”never give up”-attitude, når det ser allermest vanskeligt ud.

Det så ud som om de ”tunge” danskere, Oliver Kjær m/venner, kom i gang i de sidste to semifinaler, og hvis Esbjerg får Winquist og Grayson Downing (formentlig tilbage efter ”puck i hovedet-skade”) til at levere på toppen, så bliver det ikke nemt for Aalborg. Glem heller ikke, at Gordie Ballhorn pludselig er blevet en scorende back, mens Philip Larsen og Jeff King begge må have point gemt i lommerne.

Jeg tror 5000-6000 tilskuere i Aalborg hjælper Pirates til sejr i en afgørende kamp syv. Og så tror jeg også, det kommer til at slå gnister mellem de to hold, langt mere end de oplevede i de respektive kvartfinaler. Nøjagtig som i den anden serie kan skader på nøglespillerne blive yderst afgørende og vende billedet, men lige nu går jeg med en smal Aalborg-sejr.


From scorer i hobetal, Thompson og Hansson lægger op og Petterson har igen været fænomenal Frederikshavn håber at øge spillerbudgettet med to millioner