Frederikshavn startede bedst og leverede en god kamp, men Esbjerg kom godt igen og afgjorde kampen på en stærk tredje periode, som vestjyderne vandt med 3-0, efter at have bombarderet nordjydernes mål med hele 23 afslutninger i de sidste 20 minutter.

Esbjerg Energy – Frederikshavn White Hawks 4–2 (1-2, 0-0, 3-0)

Søndag aften tørnede Esbjerg og Frederikshavn sammen i semifinalernes femte opgør. Vinderen ville sikre sig to matchbolde forud for kamp seks i Frederikshavn på tirsdag.

Til aftenens opgør måtte Esbjerg undvære Jannik Christensen, Jonas Torbensen og Mikkel Rask, mens Frederikshavn stillede uden Mathias Seldrup, Christian Mieritz og Alexander Bumagin.

Målmandsduellen stod mellem Filip Larsson og Thomas Lillie.

Frederikshavn startede og sluttede bedst i åbningsperioden

Gæsterne chokstartede med en sand lynscoring efter blot 25 sekunders spil, da Christopher Frederiksen satte Mads Larsen perfekt op til afslutning midt i slottet. Nordjydernes stærke back var sikkerheden selv i afslutningsøjeblikket og omsatte effektivt kampens første mulighed til scoring og nordjysk føring på 0-1.

Da Esbjerg havde fået rystet modgangen af sig kom man dog fornuftigt tilbage i kampen igen og kunne da også notere sig en udligning omkring fem minutter senere. Her vandt Craig Puffer en faceoff i gæsternes zone. Via Brady Shaw endte pucken hos Wiley Sherman, der trykkede af første gang fra blue line, og sendte et slagskud ind under Filip Larsson til stillingen 1-1.

Der var generelt fart over feltet hos begge mandskaber i en underholdende og tempofyldt åbningsperiode, som gæsterne umiddelbart slap bedst fra rent spillemæssigt. Der var ganske vist gode offensive aktioner i begge ender, men gæsternes synes en anelse mere giftige end værterne.

Mads Larsen bød ind med et godt forsøg fra distancen efter 11 minutter, men Thomas Lillie var på sin plads i Esbjerg-målet og fik afværget. Efter 17 minutter måtte Lillie dog kapitulere, da gæsterne bragte sig i front med 1-2. Målet blev sat ind efter nogenlunde samme recept som Esbjergs; Sebastian Brinkman vandt en faceoff i Esbjergs zone tilbage til Elias Ulander, der resolut bankede et slagskud i kassen.

Gæsterne dermed foran med 1-2 forud for anden periode, som synes ganske jævnbyrdig. Nordjyderne var dog en tand skarpere og mere målsøgende i deres spil, hvilket en skudstatistik på 13-18 efter de første 20 minutter også vidnende om.

Esbjerg savnede marginalerne i anden periode

Det var et angrebsivrigt og målsøgende Esbjerg-mandskab, der kom ud til anden periode. Det var da også kun de yderste marginaler der gjorde, at vestjyderne ikke fik udlignet til 2-2 i det femte minut. I forbindelse med småspil foran Frederikshavns mål formåede Esbjerg således at sende en afslutning på mål, som langs isen tog begge stolper, vel at mærke uden at gå i mål.

Frederikshavn var i høj grad stadig godt med rent spillemæssigt og leverede solidt spil i egen zone. Men Esbjerg pressede på ved flere lejligheder og kom også frem til flere afslutninger end i de første 20 minutter. Men når afslutningerne faldt forvoldte de kun sjældent problemer for gæsterne; Esbjerg manglede generelt folk foran mål i forbindelse med afslutningerne.

Valdemar Ahlberg kom frem til en god mulighed tæt under mål i det 11. minut, men Larsson tog igen godt fra i gæsternes mål. Ellers bemærkede man, at udvisningerne bestemt ikke sad løst hos dommerne denne aften, hvor de første to perioder blev afviklet helt uden at der blev dømt udvisninger.

I anden periodes slutfase fik Gorm Topholt en mulighed af de helt store, da han blev sat godt op til afslutning tæt under mål. Men den nordjyske forward overplacerede sin afslutning, som gik et godt stykke over mål. Dermed fortsat 1-2 på tavlen efter 40 minutter.

Afslutningsivrige vestjyder trak fra i stærk tredje periode

Tredje periode var kun et minut gammel, da Esbjerg første gang rørte på sig. I forbindelse med et angreb stødte Wiley Sherman med frem og fik fra udkanten af slottet sendt pucken få centimeter forbi fjerneste opstander.

Shermans back-kollega, Davis Vandane, skulle dog vise sig, at tage revanche minuttet efter. Igen havde Esbjerg godt fat i nordjyderne i gæsternes zone og oppe på blue line sendte Jeppe Vinther en pasning på tværs af isen til Davis Vandane, da sendte et af sine karakteristiske slagskud direkte i kassen til 2-2.

Esbjerg synes nu at ride på en bølge, mens gæsterne stressede i egen zone. Halvandet minut efter udligningen udnyttede Esbjerg dette, da nordjyderne var for passive og inkonsekvente foran eget mål. Christian Wejse takkede for tilbuddet og udnyttede resolut og kynisk muligheden da den bød sig. Pucken blev smækket op i fjerneste hjørne og Esbjerg førte 3-2.

Efter ni minutter indtraf kampens afgørende sekvens. Frederikshavnerne fik spillet sig frem til en stor chance, som tvang Thomas Lillie ud i en redning af de helt store, da Kyle Hope satte staven på en tværpasning tæt under mål. Esbjerg erobrede herefter pucken og slog kontra. 26 sekunder senere havde Charles Corcoran bragt Esbjerg foran med 4-2, efter glimrende forarbejde af Davis Vandane.

Der skulle vise sig at gå næsten 54 minutter, før kampens første udvisning faldt. Den stod der Sebastian Brinkman på og Esbjerg kunne dermed forsøge sig i power play-disciplinen for første gang denne aften. Men selvom vestjyderne også fik 13 sekunder i spil fem mod tre, da Gorm Topholt ligeledes blev udvist, så blev der ikke scoret yderligere i kampen.

Frederikshavn forsøgte sig med seks markspillere i de sidste to minutter, hvor Jari Pasanen også udbad sig en timeout. Men Esbjerg modstod presset og sikrede sig altså to matchbolde forud for den sjette kamp i serien på tirsdag i Frederikshavn.

Her er de mulige semifinaler: Der spilles fredag uanset udfald Julian Jakobsen: Det er helt lige fra nu