For fjerde gang tørner de to hold sammen i en serie i slutspillet - de øvrige tre gange har serierne været ude i afgørende kamp

Fans af Frederikshavn ser med glæde tilbage på sæsonen 1999/2000, for det var netop sidste gang, at ishockeybastionen i nord kunne fejre mere end blot "metalfest", når det gælder DM-guld. Der var nemlig guldfest og glæde i Nordjylland ved årtusindeskiftet efter den vanvittige syvende finale mod Herning mod Herning, som Ilya Dubkov afgjorde 13 sekunder, før det hele endte i straffeslag.

I semifinalen havde Frederikshavn været ude i en næsten lige så drabelig dyst mod Esbjerg i en serie, der dog var mere åben og livlig end finalen. Frederikshavnerne, dengang bare F-I-K, blev trukket ud i fem kampe mod vestjyderne og endte med at vinde med hele 8-4 i den femte og afgørende match.

I kamp fire havde Esbjerg vundet med hele 9-2, og faktisk var det pudsigt nok nummer et og to i grundserien, der mødtes i semifinalen. Det var Senins, Dubkov, "Turbo"-Bent Christensen, Klaus Nielsen, Mike Grey - blandt andre - for Frederikshavn mod folk som Esbjergs Robert Nordberg, Mikko Suvanto og Andreas Andreasen og Jan Jensen. 

Dengang kørte kvartfinalerne som puljespil, mens vi i det næste møde - 2016/17 - var ude i "mano-a-mano" bedst af syv-serien, der endte i et kæmpe drama i Frederikshavn i den syvende og afgørende kamp. Her førte Frederikshavn med 1-0 langt, langt henne i kampen, inden Esbjerg scorede to gange i den absolutte slutfase.

Ishockeymagasinet Faceoff skrev om kampens afgørelse:

Med seks minutter igen blev der dødstille i Danmarks nordligste skøjtehal. Esbjerg fik udlignet på lidt af en tilfældighed. Hjemmeholdet fik ikke clearet pucken ordentligt, og så kunne Jeppe Holmberg sende skiven ind bag en sprællende Thomas Lillie.

Det hele lignede en overtidsafgørelse, men så tog Knackstedt pucken med op i banen. Ingen gik til ham, og så smed han den direkte ind i netmaskerne til 2-1 føring. Der resterede blot 41 sekunder da den scoring blev sat ind.

Målet blev i øvrigt MOD den ene af de nuværende Esbjerg-målmænd Thomas Lillie, der dengang stod for Frederikshavn. Sådan er der så meget.

I 2018/19 - det seneste slutspil i Metal Ligaen - var der også gigantisk dramatik i opgøret mellem de to klubber. I kvartfinalen bragte Esbjerg sig foran 2-0 i kampe og var på sejrskurs, men mistede i kamp tre både Niklas Andersen (fire dage) og Christian Wejse (otte dage) til lange karantænedomme.

Frederikshavns Mathias Mølgaard fik tre spilledage på tribunen, men det var hårdt for et i forvejen slidt Esbjerg-hold at skulle undvære Wejse og Andersen, og i den syvende kamp havde vestjyderne ikke kræfter - selv om de resterende Esbjerg-spilere kæmpede som gale - til at overkomme en tidlig 3-0-føring til Frederikshavn, der endte med at vinde 4-1 foran 2500 tilskuere. Dermed vandt Frederikshavn for anden gang ud af tre en serie over Esbjerg.

Hvad så næste gang? Syv kampe igen?

I alt tre serier mellem de to hold her:
1999-2000 - semi: Frederikshavn-Esbjerg 3-2
2016-2017 - semi: Frederikshavn-Esbjerg 3-4
2018-2019 - kvart: Frederikshavn-Esbjerg 4-3

En gang har de to hold spillet om bronze:
1997-98 - bronze: Esbjerg-Frederikshavn 0-2


VIDEO: BLUE FOX TV leverer optakt til Herning-SønderjyskE med Frits Nielsen som vært PO-historik: Vinderen af SønderjyskE-Herning bliver mester