Journalist Peter Fredberg skriver om agenten, der er så tæt på hockeyen, som man overhovedet kan komme uden selv at spille

Hans liv er ishockey. Og sådan har det været, siden han som 4-årig løb rundt på udendørsisen i Vojens.

Men hockeylivet kom ikke til at forme sig, som agenten Bjarne Madsen drømte om.

En tragisk ulykke i en kamp i Vojens Skøjtehal mod Herlev for 39 år siden - helt nøjagtig 10. november 1982 – ændrede på et splitsekund hans liv.

To dage forinden var det 18-årige stortalent fra Vojens’ danske mesterhold blevet udtaget til landsholdet til den årlige match UK-Pressen. Han skulle spille sammen med blandt andre klubkammeraterne George Galbraith og sin storebror Brian Madsen. Men Bjarne kom aldrig til at trække den attraktive landsholdstrøje med løven på brystet over hovedet.

Året forinden spillede han i kæde med Peter Rasmussen og Kim Lohmann på ishockeyjournalisternes hold i 3-3-kampen mod landsholdet i Forum. Han var fremtidens mand. En fysisk stærk allroundforward med god spilforståelse og et godt skøjteløb. I Vojens’ guldsæson lavede han 24 point (12 mål og 12 assists) i 26 kampe.

Ulykken i Vojens skete, da Bjarne Madsen i jagten på pucken – med en modstander hængende på ryggen – med høj fart kurede mod endebanden med hovedet forrest. Armene var låst, så han ikke kunne dæmpe stødet. Livløs blev han liggende på isen. Alle i hallen var i chok. Der var totalt stille.

I ambulance blev han kørt til sygehuset i Haderslev og derfra overført til Odense. Fire uger senere gav lægerne ham den endelige dom. De værste anelser holdt stik. Han var lammet fra halsen og ned og dømt til et liv i kørestol.

Bjarne Madsen er i dag 57 år og har siden 1997 været spilleragent på fuldtid. Højt respekteret i branchen og elsket af sine klienter, som tæller de fleste danske landsholdsspillere.

Spilleren med landskamprekorden, Morten Green, blev for nogle år siden ansat i firmaet. Som den første dansker har han bestået agenteksamen under SICO, ishockeyspillernes fagforening i Sverige.

Bjarne Madsen: ”Ansættelsen af Morten er det bedste, vi har gjort i Sports Management Group. Med sin erfaring fra 16 professionelle sæsoner i Sverige og Tyskland og sin unikke personlighed er han en kolossal gevinst for os.”

I et interview for nogle år siden sagde Bjarne til mig:

”Det er forkert at sige, at jeg har et drømmeliv. Men jeg har et drømmejob. Jeg er så tæt på hockeyen, som man overhovedet kan komme uden selv at spille. Selvfølgelig har jeg tænkt på, hvordan mit liv kunne have set ud. Men jeg er ikke bitter. Det drejer sig om at få det bedst mulige ud af den situation, man befinder sig i. Jeg har et godt og aktivt liv og en dejlig familie.”

Blev Bjarne Madsens landsholdsdrøm knust for 39 år siden, står hans søn, David Madsen, 22-årig forward fra Esbjerg Energy, over for sin debut.

Han er udtaget til kampene fredag 12. november mod Norge i Frøs Arena i Vojens og lørdag 13. november mod Frankrig i Granly Hockey Arena i Esbjerg.

”David har altid haft hockeyen i blodet, men vi har aldrig pacet ham frem. Han har valgt sin egen vej. Vi er stolte af, at han er nået dertil, hvor han er i dag,” siger Bjarne Madsen.

Denne signatur husker et besøg hos Bjarne for 18 år siden. David var fire år og løb rundt på gulvet og spillede hockey med en tennisbold. Selvfølgelig ville han blive hockeyspiller.

Karrieren startede i Vojens, og som 16-årig tog han på hockeyakademi i Canada, inden turen gik til juniorhockey i Växjö (10 SHL-kampe) og Malmö Redhawks (3 SHL-kampe). Siden 2019 har han spillet for Esbjerg Energy, hvor han i denne sæson har lavet seks point (tre mål og tre assists).

”Vi er flere unge spillere, som kender hinanden fra juniorlandsholdene, som nu får chancen. Overrasket over debuten? Ja, lidt. Men dejligt, at der bliver lagt mærke til en,” siger David Madsen.


UGENS HOLD I METAL LIGAEN - se hvilke seks spillere der er med Julian Jakobsen skød Pirates til 2-1-sejr i overtiden mod stærkt Rødovre-hold