Journalist Peter Fredberg skriver om bomben nytårsnat i Esbjerg og Jannik Sønderbys brev til unionen

På årets første dag i 1994 blev ni U20-landsholdsspillere sendt hjem fra C-VM i Esbjerg.

Nytårsskandalen skabte overskrifter i et VM, som ellers ikke havde påkaldt sig større opmærksomhed.

Dagen derpå tabte Danmark med et halvt hold (ti markspillere og to målmænd) med 0-22 til Slovakiet

Karoly Neumann, DIUs delegerede og formand for ungdomsudvalget, forklarede den dramatiske bortvisning til B.T.:

”Spillerne havde fået besked på at være tilbage på hotellet nytårsnat klokken to. Det var der ni mand, der ikke forstod. Det var en hård beslutning at ekskludere et halvt hold, men trænere og ledere var enige.”

Synderne i det vestjyske natteliv var Torben Benjaminsen, Mikkel Bjerrum og Jannik Sønderby, Esbjerg, Dennis Olsson, HIK, Henrik Eppers, Peterborough Petes (OHL), Jannik Stæhr, Rødovre, Jan Phillipsen, Herning, Emil von Bülow, Rungsted, og Bent Christensen, Frederikshavn.

Det var unægtelig en barsk straf at blive sendt hjem i utide fra et VM, og der var forståeligt mange reaktioner på dommen.

Jeg talte med en af de bortviste, Rødovre-forwarden Jannik Stæhr.

”Lederne og trænerne overreagerede. Det er en urimelig hård dom. Vi havde fået nogle øl, men ingen af os var berusede eller lavede ballade,” sagde han.

”De fleste kom en time for sent. Nogle lidt mere. Det var selvfølgelig dumt, når aftalen lød på klokken to. Men vi skulle ikke spille dagen efter, og det var den eneste aften, vi kunne være sammen og hygge os lidt. Den sag kunne med lidt smidighed være klaret internt uden offentlig skandale.”

Jannik Stæhr fortalte desuden, at det i første omgang kun var to spillere, der blev straffet.

”Vi fik chokbeskeden ved morgenmaden, at de to ville blive sendt hjem. Det følte vi andre var uretfærdigt, fordi vi var ni, der havde overskredet sengetiden. Vi var solidariske og stod sammen som et hold,” sagde han.

”Efter et hastemøde meddelte ledelsen, at alle ni var bortvist. Vi var lamslåede. Anfører Jesper Damgaard forsøgte at overtale ledelsen til at finde en mindre dramatisk løsning, men uden held.”

Stortalentet Jannik Stæhr døde i 1994 i en alder af blot 18 år af et hjertestop efter en træning. Hans rygnummer 29 er fredet i Rødovre.

Da jeg forleden i forbindelse med en anden retro talte med Metalliga-kommentatoren Jannik Sønderby, viste han mig et brev, han på vegne af de ni bortviste ugen efter den berømte nytårsnat i Esbjerg havde sendt til DIUs formand, Ejvind Olesen.

Jannik Sønderby undskyldte den uheldige episode og accepterede en eller anden form for straf. Men den massive bortvisning kom som et chok. Ikke kun for de ni, men for hele holdet.

Jannik Sønderbys brev til DIUs ledelse fortsatte:

”Vi mener, at beslutningen var forhastet og forkert og skulle være ordnet inden for egne rækker. Vi står i øvrigt uforstående over for ledelsens inkonsekvente holdning til bortvisningen, da der os bekendt var yderligere tre spillere, som overtrådte tidsfristen. Disse tre meldte sig selv til ledelsen på samme tidspunkt, som vi andre blev bortvist.

Vi vil gerne gøre opmærksom på, at vi er skuffede over den måde, vi er blevet hængt ud på i pressen. Alle landets aviser samt DR og TV 2 bragte historien dagen efter. I Ekstra Bladet kunne man se sig selv omtalt som en ”dummepeter”, der havde været på druk hele natten.

Vi vil gerne understrege, at ledelsen på intet tidspunkt satte begrænsninger for, hvor meget spillerne måtte drikke, og begrundelsen for bortvisningen var da også, at vi var kommet for sent hjem til hotellet.

Det virker besynderligt, at samtlige spillere af ledelsen får mundkurv på over for pressen, og det første, man kan læse i aviserne dagen efter, er landstrænerens udtalelser om ”landsholdets våde nytårsfest” til den lyse morgen.

Til slut vil vi endnu engang undskylde det skete. Og vi vil i samme forbindelse over for unionen fremhæve, at vi alle ni spillere er unge mennesker, der seriøst går ind for sporten og stort set ofrer al vores fritid samt skole/arbejdstid på denne sport.”

Brevet slutter: ”Med venlig hilsen – på de bortviste spilleres vegne – Jannik Sønderby.”

 


GOALSHOW: Se målene fra Herlev-Odense SønderjyskE snuppede to point i Aalborg