Journalist Peter Fredberg skriver om en dag i Auschwitz - ”Not long ago. Not far away” - der gjorde et stærkt indtryk på spillerne

Forleden læste jeg en anmeldelse af vandreudstillingen i Malmø, ”Auschwitz. Not long ago. Not far away.”

Den rædselsfulde, men vigtige fortælling om den systematiske ondskab i arbejds- og udryddelseslejren Auschwitz-Birkenau. Verdens første massemordsfabrik.

Fordi de var en trussel mod Hitlers ”Det Tredje Rige” slog nazisterne på dette sted i det sydlige Polen over en million jøder ihjel.

I tusindvis af romaer, homoseksuelle, handicappede og politiske modstandere led samme skæbne.

Dette er unægtelig en usædvanlig indledning på en retro-artikel om dansk ishockey. Men under læsningen af anmeldelsen kom jeg til at tænke på dengang, jeg i 1997 var med landsholdet i Auschwitz-Birkenau under B-VM i Katowice.

I de 40 år jeg rejste med landsholdet, har jeg i ledige stunder oplevet mange forskellige ting sammen med spillere og kolleger. Cirkus i Sofia og Eindhoven, opera i Beijing, fodbold i Las Palmas, NHL i New Jersey, skiløb i Chamonix (kostede mig en måned med hånden i gips) og besøg i kulturbyen Kraków.

Men aldrig har en fridag med landsholdet gjort et så stærkt og uudsletteligt indtryk som i Auschwitz-Birkenau. Jeg føler stadig stilheden, vreden, væmmelsen.

Det var op til hver enkelt af spillerne og alle omkring holdet, om de ville se stedet for det nazistiske folkemord. Alle tog med. Her er nogle af deres reaktioner.

Sportschef Jim Brithén: ”Man bliver deprimeret, når man går rundt i Auschwitz. Man alle bør se stedet for den ufattelige og grusomme forbrydelse, hvis de får muligheden for det. Historien må ikke gentage sig. Men tør vi tro på, at vi aldrig får et nyt Auschwitz.”

Esbjerg-målmanden Jan Jensen: ”Man fatter ikke, at mennesker kan være så onde mod hinanden og skabe sådan en dødsfabrik. Ét er at se billeder og film fra Auschwitz. Noget andet selv at stå midt i det helvede, hvor så mange blev myrdet.”

Jesper Duus: ”Når jeg har glemt alt om VM, vil jeg huske Auschwitz.”

Læge Frede Jensen besøgte kz-lejren for femte gang: ”Det gør et lige stærkt og deprimerende indtryk på mig hver gang. Men jeg føler, at jeg må se stedet.”

Guidens beskrivelser af henrettelser, afstraffelser, eksperimenter og om, hvordan nazisterne i krigens sidste år udryddede op til 10.000 mennesker om dagen gjorde ondt.

B-VM i 1997 i Katowice?

Danmark stillede et reservehold med otte VM-debutanter og tabte alle syv kampe. På grund af A-gruppens udvidelse undgik man nedrykning.

En trist start for Jim Brithén, men han ændrede de kommende år kulturen omkring landsholdet. Under den skånske coach blev fundamentet lagt til det hold, som spillede Danmark op i den internationale elite.


HETAG HØJDEPUNKTER: SE MÅLENE fra Aalborg-Esbjerg Herning knækkede Rungsted til sidst